Αγνοια του νόμου τον οποίο καλούνται να εφαρμόσουν είχαν οι αστυνομικοί στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων όπου κατέφυγε η 28χρονη Κυριακή. Οπως έχει καταφανεί, την άφησαν να φύγει από το Τμήμα με την αιτιολογία ότι δεν υπέβαλε μήνυση σε βάρος του ανθρώπου που λίγα λεπτά αργότερα θα έκοβε το νήμα της ζωής της.
Κι όμως, σύμφωνα με τον νόμο, που ισχύει από το 2006, τα αδικήματα της ενδοοικογενειακής βίας διώκονται αυτεπαγγέλτως, πράγμα που για την Αστυνομία σημαίνει ότι οι υπηρεσίες της έχουν την υποχρέωση να κινηθούν όταν πληροφορούνται με οποιονδήποτε τρόπο για την τέλεση οποιουδήποτε τέτοιου αδικήματος – ακόμη κι αν το θύμα ή τρίτο πρόσωπο κάνει απλή αναφορά. Βάσει αυτού του νόμου, μάλιστα, συνελήφθη 24 ώρες αργότερα και οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο ο τραγουδιστής Γιάννης Γιοκαρίνης…
Από τη στιγμή που η Κυριακή βγήκε από το Αστυνομικό Τμήμα, η αντίστροφη μέτρηση για τη ζωή της είχε ήδη ξεκινήσει. Ξεψύχησε μπροστά σε ένα αστυνομικό φυλάκιο ενώ μιλούσε με έναν αστυνομικό. Κανένας δεν είχε καταλάβει τον πραγματικό κίνδυνο που διέτρεχε η κοπέλα, κανένας στο Αστυνομικό Τμήμα όπου η Κυριακή είχε μιλήσει με τρεις γυναίκες αστυνομικούς, δεν αξιολόγησε όσα τους είπε. Το μόνο που χρειαζόταν, όμως, ήταν πολύ απλά να εφαρμόσουν το πρωτόκολλο που υπαγορεύεται από τον νόμο και να λειτουργήσουν αυτεπαγγέλτως.
Κομβικό σημείο η πανδημία
Η δολοφονία της Κυριακής πέρα από το σοκ που προκαλεί το γεγονός ότι συνέβη μπροστά στην πόρτα της Ελληνικής Αστυνομίας, αναδεικνύει την έκρηξη των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, της βίας με έμφυλα χαρακτηριστικά και θύματα, στη συντριπτική τους πλειονότητα, γυναίκες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η πανδημία αποτελεί κομβικό σημείο στην έκρηξη της βίας μεταξύ συζύγων, συντρόφων, μελών της ίδιας οικογένειας.
Οι περίοδοι καραντίνας, όπως εξηγούν, μεγέθυναν και ενίσχυσαν προβλήματα και προβληματικές σχέσεις. Ετσι, ενώ το 2019 είχαν καταγραφεί 5.221 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, φτάσαμε στα 11.589 το 2023, ενώ το πρώτο δίμηνο φέτος έχουν ήδη καταγραφεί 1.808. Με άλλα λόγια, το 2023 είχαμε 32 αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας κάθε 24ωρο, από 14 που είχαμε το 2019!
Η βία κατά των γυναικών είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο μάλιστα δεν κάνει διακρίσεις όσον αφορά στην καταγωγή, στην κοινωνική θέση, στην οικονομική κατάσταση, στο μορφωτικό επίπεδο, στη θρησκεία. Αυτό φαίνεται και από τα στοιχεία των Γραφείων Ενδοοικογενειακής Βίας που λειτουργούν σε 18 περιοχές σε όλη την Ελλάδα: το εν λόγω Γραφείο στο Α.Τ. Αχαρνών τους πρώτους 10 μήνες του 2023 κλήθηκε να διαχειριστεί 336 υποθέσεις και στο ίδιο διάστημα το αντίστοιχο Γραφείο στην Αγία Παρασκευή διαχειρίστηκε 340 υποθέσεις, δηλαδή σχεδόν τον ίδιο όγκο, παρότι οι δύο περιοχές έχουν διαφορετικά δημογραφικά χαρακτηριστικά και δείκτες εγκληματικότητας.
45 νέα γραφεία
Η δημιουργία των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, που είναι επιχειρησιακές υπηρεσίες, όχι επιτελικές, αποτελούν βασικό εργαλείο της Πολιτείας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ειδικότερα στη μάχη για την αντιμετώπιση του διαρκώς εντεινόμενου προβλήματος. Μέσα στο επόμενο δίμηνο, μάλιστα, αναμένεται η ίδρυση άλλων 45 τέτοιων Γραφείων, ώστε να υπάρχει τουλάχιστον ένα στα όρια κάθε Αστυνομικής Διεύθυνσης.
Το ερώτημα, φυσικά, είναι πώς θα στελεχωθούν αυτές οι υπηρεσίες που, κατά μέσο όρο, στα αστικά κέντρα απαιτούν 15 αστυνομικούς και ενώ διαρκώς επισημαίνεται το ζήτημα της υποστελέχωσης των εν λόγω υπηρεσιών κυρίως στην Αττική, αφού ναι μεν η χώρα μας έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη αναλογία αστυνομικών ανά 100.000 κατοίκους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ωστόσο, οι περισσότεροι υπηρετούν εκτός Αττικής, όπου όμως ζει ο μισός πληθυσμός.
Διαβάστε περισσότερα στο Protothema.gr