«Η Θεσσαλονίκη είναι το μέρος όπου “χτυπά” η καρδιά του ελληνικού φαγητού» γράφει ο βρετανικός Guardian, αποθεώνοντας το φημισμένο, πια, φαγητό που θα απολαύσετε στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας.
Με ένα πλούσιο αφιέρωμα, η γνωστή εφημερίδα κάνει αναφορά σε κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα και αναγνωρίσιμα ροφήματα της Θεσσαλονίκης, τα οποία έχουν σημαδεύσει την τοπική γαστρονομία και αποτελούν από μόνα τους πόλο έλξης για καλοφαγάδες ταξιδιώτες από κάθε σημείο του πλανήτη.
Αφορμή για το εκτενές ρεπορτάζ του Guardian έχει σταθεί η επιλογή της Unesco να δώσει στη Θεσσαλονίκη τον τίτλο της «Πρώτης Ελληνικής Γαστρονομικής Πόλης» τον Νοέμβριο του 2021.
Η εφημερίδα αναλύει την ιστορική πορεία της πολυπολιτισμικής αυτής πόλης, κάνοντας λόγο για τις σπουδαίες επιρροές από την κουζίνα της Μικράς Ασίας, αλλά και από τις αυθεντικές πολίτικες συνταγές που έχουν αφήσει μοναδικό στίγμα στα μενού των θεσσαλονικιώτικων εστιατορίων.
Φυσικά, τα εκλεκτά φρέσκα υλικά παίζουν τον δικό τους σπουδαίο ρόλο στη γαστρονομία της Θεσσαλονίκης, αναφέρει ο Guardian, αφού οι μεγάλες γεωργικές εκτάσεις και η έντονη ενασχόληση των ντόπιων με τις καλλιέργειες φρούτων και λαχανικών είναι βασικοί παράγοντες, οι οποίοι απογειώνουν την κουζίνα της πόλης.
Ο Guardian έχει κάνει τη δική του επιλογή, καταλήγοντας σε κάποια από τα κορυφαία πιάτα τα οποία συνθέτουν το μοναδικό γαστρονομικό σκηνικό της συμπρωτεύουσας.
Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στο travel.gr