«Ζω στην Οδησσό έξι χρόνια και έχω ζήσει χειρότερες καταστάσεις, επειδή η περιοχή είναι ρωσόφωνη». Ο Δημήτρης Κ., δραστηριοποιείται στον κλάδο της ναυτιλίας. Πριν από έξι χρόνια, μετακόμισε στην Οδησσό, όπου ίδρυσε τη δεύτερη εταιρεία του. Παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την Ουκρανία με σκεπτικισμό και, προς το παρόν, θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί.
«Καταρχάς, το κλίμα στην χώρα δεν θυμίζει εμπόλεμη κατάσταση. Δεύτερον, δεν είναι κάτι καινούριο» είπε στο newmoney. «Η χώρα είναι σε εμπόλεμη κατάσταση τα τελευταία 8 χρόνια. Το ότι έχουν τονιστεί κάποια πράγματα τις τελευταίες ημέρες και λέγονται πολλά, εγώ δεν είμαι ειδικός για να κρίνω αυτές τις καταστάσεις, ούτε να προχωρήσω σε ερμηνείες. Προφανώς μου ακούγεται λίγο περίεργο να δίνει κάποιος ραντεβού ή να αναφέρει ότι η ημερομηνία (της επίθεσης) θα είναι η τάδε. Αυτό που εισπράττω εγώ από τον κόσμο, από την πόλη και από τις τοπικές αρχές δεν είναι ότι θα έπρεπε να ανησυχώ. Αν κάποιος επισκεφτεί σήμερα την Ουκρανία, την Οδησσό, μπορεί να κάνει τη βόλτα του, να πάει στο εστιατόριο, να πάει για ψώνια, ο κόσμος ζει όπως ζούσε τα τελευταία χρόνια, μετά από ότι έχει γίνει (προσάρτηση Κριμαίας, συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία). Δε θα νοιώσει ότι είναι σε κατάσταση πολέμου ή προετοιμασίας πολέμου ή ότι δεν είναι ασφαλής.»
Το πρωί της Δευτέρας, ο Δημήτρης Κ. ενημερώθηκε για τη δολοφονία των δύο Ελλήνων ομογενών στο χωριό Γράνιτνα στο Ντόνεσκ της ανατολικής Ουκρανίας και για την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που προτρέπει τους Έλληνες να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Ο ίδιος, προς το παρόν, δεν σκέφτεται να φύγει.
«Υπήρχαν, ήδη, άλλες χώρες που είχαν προβεί σε ανάλογες κινήσεις απομάκρυνσης των υπηκόων τους. Οπότε δεν με εξέπληξε η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου. Εγώ αυτό που ζω και βιώνω δεν το θεωρώ επικίνδυνο, στην παρούσα φάση. Ούτε επαγγελματικά αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα. Τα πλοία έρχονται κανονικά στην Οδησσό, η ναυτιλία δεν έχει επηρεαστεί καθόλου, κανένας κλάδος δεν έχει επηρεαστεί» μας είπε.
Στην Οδησσό ζούνε σήμερα μερικές εκατοντάδες Έλληνες. Η πόλη έχει μακρά ελληνική ιστορία και, εδώ και 29 χρόνια, είναι αδελφοποιημένη με την πόλη του Πειραιά. Το ελληνικό προξενείο στην Οδησσό έχει επικοινωνήσει με τους Έλληνες που ζούνε στην πόλη για να τους προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο ένοπλης σύγκρουσης και να τους βοηθήσει σε περίπτωση που επιθυμούν να φύγουν από την Ουκρανία. Παράλληλα, όλο το προσωπικό του προξενείου έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα.
«Όλοι οι Έλληνες ενημερώθηκαν από την πρεσβεία και το προξενείο για ενδεχόμενη έναρξη πολέμου, όμως μένουν στην Οδησσό και δεν έχουν σκοπό να εγκαταλείψουν την Ουκρανία γιατί δεν θεωρούν ότι υπάρχει πραγματικός και σημαντικός κίνδυνος» περιγράφει στο newmoney η Tatyana Nizova, μεταφράστρια ελληνικών και συνεργάτης ελληνικών επιχειρήσεων στην Οδησσό. «Οι Έλληνες θεωρούν ότι είτε όλες οι ειδήσεις σχετικά με την επίθεση της Ρωσίας είναι “πληροφοριακός θόρυβος” και καμιά πραγματική απειλή δεν υπάρχει, είτε θα “αναθερμανθούν” οι συγκρούσεις στην εμπόλεμη περιοχή. Πάντως δεν φοβούνται αρχή πολέμου συγκεκριμένα στην Οδησσό, επειδή γενικά η κατάσταση εδώ είναι πολύ ήρεμη και ήσυχη.»
Η περιοχή της Οδησσού χαρακτηρίζεται «ρωσόφωνη», καθώς οι δεσμοί με τη Ρωσία είναι πολύ ισχυροί. «Η μητρική μας γλώσσα, η γλώσσα εργασίας και επικοινωνίας είναι τα ρωσικά και όχι τα ουκρανικά» εξηγεί η T. Nizova. «Η εκπαίδευση, τα ντόπια ΜΜΕ είναι στα ρωσικά. Και μέχρι το 2014, οι περισσότεροι τουρίστες μας ήταν Ρώσοι, Ρώσοι επιχειρηματίες αγόραζαν ακίνητα και άνοιγαν μεγάλες επιχειρήσεις εδώ. Γενικά, είμαστε πολύ στενά δεμένοι με την Ρωσία λόγω γλώσσας, κοινής κουλτούρας, ιστορίας» συμπληρώνει.
Ωστόσο, στην περιοχή της Οδησσού δεν έχουν καταγραφεί αποσχιστικές κινήσεις, ούτε υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ ρωσόφωνων και ουκρανικών αρχών.
Διαβάστε ακόμα:
Ενεργειακή κρίση: Φόβοι για «στάση πληρωμών» στους λογαριασμούς
Κρίση στην Ουκρανία: Επιμένει η Ουάσιγκτον για επίθεση της Ρωσίας ακόμη και εντός της εβδομάδας
ΣτΕ: Διατηρείται η προσαύξηση έως 198 ευρώ στους κατώτατους μισθούς λόγω προϋπηρεσίας