Παρά το γεγονός ότι το ελαιόλαδο εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο «βαρίδι» στο μέτωπο της ακρίβειας προσαυξάνοντας τον πληθωρισμό κατά τουλάχιστον μισή ποσοστιαία μονάδα, εντείνεται o προβληματισμός για το πώς θα κυμανθεί η τιμή του από εδώ και πέρα.
Οι μεν παραγωγοί χαμηλώνουν τον πήχη για τις ποσότητες που θα παράξει η χώρα μας, οι δε μεταποιητές δηλώνουν αισιόδοξοι βλέποντας αύξηση της εγχώριας παραγωγής έως και 57%.
Αν και αρχικά οι ελαιοπαραγωγοί ανέμεναν άνοδο της παραγωγής από τους 140.000 στους 200 με 220.000 τόνους, πλέον οι προβλέψεις τους δεν ξεπερνούν τους 150 με 160.000 τόνους.
Από την πλευρά τους, στελέχη της μεταποίησης του ελαιολάδου εκτιμούν ότι η νέα ελαιοκομική περίοδος θα κλείσει με θετικό πρόσημο και οι τιμές στο ράφι που σήμερα αγγίζουν τα 12 με 13 ευρώ το λίτρο, θα υποχωρήσουν σε ποσοστό έως και 39%.
«Εάν οι τιμές, όπως προβλέπεται σε επίπεδο παραγωγού, προσγειωθούν περίπου στα 6 ευρώ, θεωρούμε ότι θα κινηθεί περίπου στα 8 με 9 ευρώ το τυποποιημένο ελαιόλαδο ανά λίτρο» ανέφερε ο Γιώργος Οικονόμου, γενικός διευθυντής Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιόλαδου.
Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ για τον Σύνδεσμο Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών, το ελαιόλαδο τροφοδοτεί την ακρίβεια.
Τον Μάιο ο πληθωρισμός στα είδη διατροφής διαμορφώθηκε στο 3%. Ωστόσο, αν εξαιρεθεί το ελαιόλαδο υποχωρεί στο 0,7%. Η αύξηση της τιμής του υγρού χρυσού έχει οδηγήσει σε πτώση της κατανάλωσης κατά 27% από τους 30.000 στους 22.000 τόνους ετησίως.
Διαβάστε ακόμη:
Γαλλία: Καμπανάκι Βιλερουά για το έλλειμμα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ