search icon

Ελλάδα

Ελεγκτικό Συνέδριο: Πάρτι σπατάλης στο «Αθήνα 1997» – Η προσπάθεια συγκάλυψης και ποιοι θα πληρώσουν τη νύφη…

Λογαριασμό 30 εκατομμυρίων ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν 32 επικεφαλής και διοργανωτές του παγκοσμίου πρωταθλήματος ανοιχτού στίβου "Αθήνα 1997" που είχε διεξαχθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο πριν από 18 χρόνια. 

Λογαριασμό 30 εκατομμυρίων ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν 32 επικεφαλής και διοργανωτές του παγκοσμίου πρωταθλήματος ανοιχτού στίβου “Αθήνα 1997” που είχε διεξαχθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο πριν από 18 χρόνια. 

Το ελεγκτικό συνέδριο ξεκίνησε τον καταλογισμό, “των δημοσίων υπολόγων” για την διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε από 1-10 Αυγούστου 1997. Μεταξύ αυτών οι τότε υφυπουργοί αθλητισμού Γιώργος Λιάνης και Ανδρέας Φούρας, ο ΓΓΑ Ιωάννης Σγουρός, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Λάμπης Νικολάου, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής, ο γενικός διευθυντής της διοργάνωσης «Αθήνα 1997» Ευάγγελος Σαβράμης κ.ά.

Οι ανώτατοι δικαστές εισήγαγαν το θέμα στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου που κατάργησε στην πράξη την τροπολογία που είχε φέρει στην Βουλή τον Οκτώβριο του 2014 ο Ανδρέας Λοβέρδος, κρίνοντας αντισυνταγματικό τον σχετικό νόμο.

Η φωτογραφική τροπολογία

Με την «φωτογραφική» τροπολογία  που είχε ψηφιστεί από την συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ  είχαν νομιμοποιηθεί οι δαπάνες της οργανωτικής “Αθήνα 1997”, είχε γίνει άρση των καταλογισμών που είχαν ξεκινήσει από το ελεγκτικό συνέδριο και ουσιαστικά απαλλάσσονταν οι διοργανωτές από την υποχρέωση να καταβάλλουν το συγκεκριμένο ποσό το οποίο σύμφωνα με τους δικαστές και τους καταγγέλλοντες, κατασπαταλήθηκε με αποτέλεσμα να φουσκώσει ο λογαριασμός της διοργάνωσης.

Όργιο σπατάλης

Στην έκθεση κατασταλτικού ελέγχου νομιμότητας, η σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Δέσποινα Καββαδία-Κωνσταντάρα, έκανε λόγο μεταξύ άλλων για:

–  διπλοπληρωμές δαπανών (δωμάτια ξενοδοχείων κτλ),
–  διπλοπληρωμές υπαλλήλων ΣΕΓΑΣ, ΟΑΚΑ, Παναθηναϊκού Σταδίου, ιατρικού προσωπικού,
–  υπερτιμολογήσεις παροχών,
–  καταβολές ποσών για παροχή υπηρεσιών χωρίς να αποδεικνύονται,
–  πληρωμή “εθελοντών” ύψους 600.000.000 δραχμών,
–  πρόσθετη πληρωμή αστυνομικών 900.000.000 δραχμών,
–  χρέη προς το ΙΚΑ, φόρους άμεσους και έμμεσους, τέλη επί αμοιβών, φόρους εργολάβων και ΦΠΑ ενώ επεσήμανε ότι δεν αποδόθηκαν στον ΣΕΓΑΣ και στην κεντρική οργανωτική επιτροπή τα αντίτιμα εισιτηρίων ύψους 392.120.000 δραχμών.

Επισημαίνει ακόμα πως δεν αποδόθηκαν ποτέ στον ΣΕΓΑΣ και στην κεντρική οργανωτική επιτροπή τα αντίτιμα εισιτηρίων ύψους 392.120.000 δραχμών, ενώ ότι υπάρχουν χρέη προς το ΙΚΑ, φόρους άμεσους και έμμεσους, τέλη επί αμοιβών, φόρους εργολάβων και ΦΠΑ.

Το δικαστήριο έκρινε ότι σπαταλήθηκαν τεράστια ποσά από τους παράγοντες της αθλητικής διοργάνωσης, που κόστισε 19,1 δισ. δραχμές (56,1 εκατ. ευρώ) και έκρινε αντισυνταγματική τη διαγραφή του καταλογισμού των 30.000.000 ευρώ που είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2014, από τη βουλή.

Τις καταγγελίες έκανε ο άλλοτε πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Στράτος Μολυβάς, το 1999, αλλά ουσιαστικά άρχισαν να διερευνώνται το 2007 από την οικονομική επιθεώρηση Αττικής. Όταν όμως η υπόθεση έφτασε στον καταλογισμό των ποσών τον Οκτώβριο του 2014 εισήχθη «φωτογραφική» τροπολογία που ψηφίστηκε από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με την οποία νομιμοποιήθηκαν οι δαπάνες της οργανωτικής «Αθήνα 1997» και έγινε άρση των καταλογισμών που είχαν ξεκινήσει από το ελεγκτικό συνέδριο.

Έτσι με τον ν. 4301/2014, στο άρθρο 45 οι δαπάνες «θεωρούνται νόμιμες εφόσον αυτές αφορούσαν άσκηση αρμοδιοτήτων που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά τη λειτουργία των αγώνων, ακόμα και αν η υλοποίηση τους είχε ως αποτέλεσμα την υπέρβαση του προϋπολογισμού». Και οι καταλογισμοί οι οποίοι έγιναν από το ελεγκτικό συνέδριο, προσθέτει ο νόμος «δεν εκτελούνται και τυχόν βεβαιωθέντα ποσά διαγράφονται».

Ο πρόεδρος του Ε.Σ. όμως εισήγαγε το θέμα στην Ολομέλεια και εκεί ο νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός, καθώς «αντίκειται στη διάταξη του άρθρου 98 του συντάγματος και στην αρχή της διαφάνειας του δημοσίου χρήματος», αφού «επεμβαίνει χωρίς προφανή λόγο δημοσίου συμφέροντος και χωρίς καμία αντιλογία ως προς τη σκοπιμότητα ή το χρόνο τοιαύτης επέμβασης«. Ο νόμος ψηφίστηκε δε «αφού είχε αρχίσει η διαδικασία αναζήτησης ευθυνών από τους υπόλογους» ενώ σημειώνουν πως «προφανής στόχος» της επίμαχης νομοθετικής παρέμβασης, ήταν η αποφυγή των καταλογισμών στους υπευθύνους της διοργάνωσης «Αθήνα 1997».

Exit mobile version