Σε κατάσταση συναγερμού μπαίνουν όλες οι κρίσιμες υποδομές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου της χώρας, με στόχο την λήψη προληπτικών μέτρων για την αδιάλειπτη λειτουργία τους ακόμη και αν η έξαρση του κορωνοϊού προσβάλλει μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού.
Στόχος είναι να μείνουν όσο το δυνατόν ανεπηρέαστοι νευραλγικοί τομείς των ενεργειακών εταιρειών που λειτουργούν σε 24ωρη βάση, όπως μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κέντρα ελέγχου ενέργειας, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου κ.α για να μην απειληθεί η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ και ΔΕΠΑ λαμβάνουν έκτακτα μέτρα πρόληψης και μελετούν εναλλακτικά σχέδια σε περίπτωση έντασης του φαινομένου.
Στην πλειοψηφία των διαχειριστών των ενεργειακών υποδομών τα προληπτικά μέτρα αφορούν εντατικές απολυμάνσεις και καθαριότητα στους χώρους εργασίας, ακύρωση ταξιδιών στο εξωτερικό, αντικατάσταση επαφών και συναντήσεων με ψηφιακά μέσα επικοινωνίας (tele-conference), απαγόρευση χρήσης εστιατορίων που λειτουργούν εντός των επιχειρήσεων ακόμη και τακτική θερμομέτρηση προσωπικού πριν την προσέλευση στην εργασία τους.
Επιπλέον μέτρα έχουν ληφθεί και σε περιοχές με αυξημένα κρούσματα όπως στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου.
Την Παρασκευή, ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) προχώρησε σε προσωρινό κλείσιμο του υποκαταστήματος της εταιρείας στην Αμαλιάδα ενώ και ο Ανεξάρτητος διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) απέστειλε γενικές αλλά και ειδικές οδηγίες στο προσωπικό της εταιρείας για την λήψη πρόσθετων μέτρων για όσους εργάζονται στις περιοχές που έχουν πληγεί.
Σύμφωνα με τα μέτρα που λαμβάνονται, οι εργαζόμενοι καλούνται να μεταβαίνουν στο χώρο εργασίας τους με το προσωπικό τους όχημα, οι προϊστάμενοι να βρίσκονται σε τακτική επαφή με τον ΕΟΔΥ και τις τοπικές υπηρεσίες ενώ οι λειτουργοί βάρδιας των Κέντρων Ελέγχου Ενέργειας υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκες καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας τους.
Επιπλέον, προβλέπεται καθημερινή απολύμανση στα κέντρα ελέγχου αλλά και στα υπηρεσιακά οχήματα με τα οποία μετακινούνται οι εργαζόμενοι ενώ απαγορεύεται η χρήση των οχημάτων αυτών από τρίτους. Απαγορευτικό έχει βγει επίσης και για την χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς όπως ταξί, λεωφορεία κ.α.
Με βάση τις οδηγίες, η πρόσβαση στις αίθουσες ελέγχου επιτρέπεται μόνο στο προσωπικό βάρδιας και κατ’ εξαίρεση σε αρμόδιο προσωπικό αποκατάστασης βλαβών, μετά από σχετική διοικητική έγκριση.
Για να μετριαστεί ο κίνδυνος διάδοσης του ιού, αποφεύγεται παράλληλα η επαφή του προσωπικού των κέντρων ενέργειας που ανήκουν σε διαφορετική βάρδια. Οι προϊστάμενοι θα παίρνουν και πρόσθετα μέτρα όπως είναι η χρήση προστατευτικών υαλοπετασμάτων.
«Οι διαχειριστές των ενεργειακών υποδομών της χώρας είναι σε εγρήγορση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στις εγκαταστάσεις τους. Σε συντονισμό με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον ΕΟΔΥ. Η κάλυψη της Ελλάδας με ρεύμα και φυσικό αέριο δεν θα επηρεαστεί» σχολίασε χθες στα social media, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
Τα σχέδια πρόληψης και αντιμετώπισης που έχουν καταρτίσει οι διαχειριστές των ενεργειακών υποδομών της χώρας για τον κορωνοϊό ήταν το βασικό αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ ενημερώθηκε για τα σχέδια που έχουν καταρτίσει οι διαχειριστές των Δικτύων Μεταφοράς και Διανομής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου καθώς και η ΔΕΗ, χρησιμοποιώντας εναλλακτικά σενάρια για την εξέλιξη του κορωνοϊού.