Συνυφασμένο με εξόδους και διακοπές το διάστημα μετά τη λήξη του σχολικού και του ακαδημαϊκού έτους, με τους μαθητές που ολοκληρώνουν τις πανελλαδικές εξετάσεις να «οδηγούν» παραδοσιακά τη διασκέδαση, δεν αποτέλεσε ούτε εφέτος, παρά την πανδημία, εξαίρεση. Ωστόσο, τώρα, περίπου τρεις εβδομάδες μετά την μαζική έξοδο δεκάδων χιλιάδων νέων μετά τα βάρη των εξετάσεων, τα στοιχεία δείχνουν πως οι νέοι ηλικίας 18 έως 24 χρόνων «οδηγούν» ξεκάθαρα και την επιδημία. Ολοένα μεγαλύτερη «συμμετοχή» στην επιδημία έχουν όμως και οι έφηβοι ηλικίας 12-17 χρόνων αλλά και τα παιδιά κάτω των 12, λόγω της κινητικότητας και του συγχρωτισμού τους σε κατασκηνώσεις και ημερήσιες δραστηριότητες (camp). Το θετικό είναι πως οι νοσηλείες στα παιδιά ηλικίας κάτω των 16 χρόνων είναι λιγότερες από δύο δεκάδες στην επικράτεια.
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, το 39% των κρουσμάτων κορωνοϊού της προηγούμενης εβδομάδας, αφορούσε νέους στην προαναφερθείσα ηλικιακή ομάδα. Επίσης, ένα στα 5 κρούσματα (20%) καταγράφηκε στην αμέσως επόμενη ηλικιακή ομάδα, στα άτομα ηλικίας 25-34 χρόνων που βρίσκονται πιο κοντά με εκείνους ηλικίας 18-24 χρόνων σε τρόπους και χώρους διασκέδασης.
Δηλαδή σχεδόν το 60% των κρουσμάτων της προηγούμενης εβδομάδας προέρχεται από τη «δεξαμενή» των ατόμων ηλικίας 18-34 χρόνων, μια «δεξαμενή» που δεν στεγανοποιηθεί καθόλου καλά ακόμη με τον εμβολιασμό. Υπενθυμίζεται πως στην ηλικιακή ομάδα έχει εμβολιαστεί με μία τουλάχιστον δόση το 24%, στην επόμενη 25-29 χρόνων το 37% και στην ομάδα των 30-34 χρόνων το 42%.
Από την ανάλυση των κρουσμάτων ανά ηλικιακή ομάδα είναι σαφής η προστασία που προσφέρει έναντι του κορωνοϊού ο εμβολιασμός: τα νέα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα στα άτομα ηλικίας άνω των 55 χρόνων ήταν μόλις το 5%.
Αυτό το 5% είναι σχεδόν βέβαιο πως θα χρειαστεί νοσηλεία καθώς η μόλυνση σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας συσχετίζεται και με σοβαρή νόσηση, χωρίς όμως να διαφεύγουν του κινδύνου νοσηλείας και οι νέοι. «Ουδείς είναι άτρωτος» είπε χαρακτηριστικά κατά την τελευταία ενημέρωση για την επιδημία η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr
Διαβάστε ακόμη:
Γονικές παροχές: Πότε «τσιμπά» η εφορία τα χρήματα που δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους
Νόβακ Τζόκοβιτς: Η επιχειρηματική «αυτοκρατορία» και το portfolio των $275 εκατ.