Μετά το «όχι» από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι η κυβέρνηση ξεκίνησε την επιχείρηση προσέγγισης βουλευτών των δύο κομμάτων. Οι παρεμβάσεις στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου είχαν αποτέλεσμα στην περίπτωση της ΔΗΜΑΡ, που αποφάσισε να διαχωρίσει τη θέση της από το Μέγαρο Μαξίμου. «Δεν υπάρχει θέμα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, απλά θα πούμε ναι σε μία πάγια θέση του δικού μας πολιτικού χώρου» διευκρινίζει, πάντως, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Στη συνέχεια οι επιτελείς του πρωθπουργού έβαλαν στο στόχαστρο τους βουλευτές του Σταύρου Θεοδωράκη που προέρχονται από τον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς. Τον Σπύρο Κουβέλη, τον Γρηγόρη Ψαριανό, τον Σπύρο Δανέλλη και την Κατερίνα Μάρκου. «Όλοι τους συμμετείχαν στην ομόφωνη απόφαση του κόμματος που διαμόρφωσε τη δική του πρόταση» επισημαίνουν οι συνεργάτες του επικεφαλής του Ποταμιού.
Οι τρεις πρώτοι έκαναν και δημόσιες δηλώσεις ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί κλίμα για τις προθέσεις της κυρίας Μάρκου. Το protothema.gr επικοινώνησε μαζί της, αλλά η βουλευτής δεν απάντησε ούτε στην κλήση, ούτε στο sms.
Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση δε πρέπει απλά να «σπάσει» τις κοινοβουλευτικές ομάδες της αντιπολίτευσης, αλλά να στηριχθεί και στις ψήφους της Χρυσής Αυγής που έχει πει ότι θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.
Η αριθμητικής της απλής αναλογικής (μέχρι στιγμής) έχει ως εξής:
«ΝΑΙ»
ΣΥΡΙΖΑ 144 συν ΑΝΕΛ 9 συν Ένωση Κεντρώων 9 συν Νικολόπουλος συν Θεοχαρόπουλος ίσον 164. Συν ΚΚΕ 15 (μετά την αλλαγή Κουρουμπλή) ίσον 179 «ΝΑΙ».
«ΟΧΙ»
ΝΔ 75 συν ΠΑΣΟΚ 15 συν Ποτάμι 10 συν Θεοχάρης συν Γρηγοράκος ίσον 102 «ΌΧΙ»
«ΘΑ ΔΟΥΜΕ»
H Χρυσή Αυγή 18 (έχει αφήσει ανοικτό και το «ΝΑΙ» και το «ΌΧΙ»). Οπότε το «ΝΑΙ» μπορεί να φθάσει 197 και το «ΌΧΙ» στο 120 αντίστοιχα.
«ΠΑΡΩΝ»
Στάθης Παναγούλης
Πηγή: protothema.gr