search icon

Ελλάδα

Εκλογές 2019: Τα σενάρια για αυτοδυναμία ή επαναληπτικές τον Δεκαπενταύγουστο

Σε ποια περίπτωση θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση - Τι ακολουθεί εάν δεν συγκεντρώσει το πρώτο κόμμα 151 βουλευτές - Τι συμβαίνει με την ψήφο στα «μικρά» κόμματα

Στην τελική ευθεία για μια από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών εισέρχεται η χώρα αν και η ψευδαίσθηση εκτόνωσης που προκαλεί η πρόσφατη διεξαγωγή των ευρωεκλογών σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες του Ιουλίου προκαλούν ανησυχία στα κομματικά επιτελεία για το ύψος της αποχής.

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις η ψαλίδα υπερ της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε υψηλά επίπεδα από 8 εως 9,5 μονάδες. Υπο αυτά τα δεδομένα ο «γρίφος» της πρωτιάς φαίνεται να έχει λυθεί και πλέον η κάλπη θα απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα της αυτοδυναμίας.

Εκεί πλέον εστιάζει και η επικοινωνιακή στρατηγική των κομματικών επιτελείων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιζητά ισχυρή εντολή για να μπορέσει να εφαρμόσει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα αλλά και για να αποφευχθούν νέες εθνικές περιπέτειες με επαναληπτικές εκλογές, ενώ από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ανακόψει την ορμή της ΝΔ.

Ο «σταυρός» και οι 17άρηδες

Σε κάθε περίπτωση και σε αντίθεση με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 που έγιναν με λίστα, αυτή τη φορά οι εκλογείς θα μπορούν να «σταυρώσουν» τους υποψήφιους που επιθυμούν να υποστηρίξουν. Το πλήθος των «σταυρών» προτίμησης καθορίζεται από τις έδρες που δικαιούται κάθε εκλογική περιφέρεια. Γενικά:

α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από 1 ως και 3 βουλευτές, 1 σταυρό.

β) Απο 4 ως και 7 βουλευτές, μέχρι 2 σταυρούς.

γ) Από 8 ως και 12 βουλευτές, μέχρι 3 σταυρούς, και

δ) Περισσότεροι από 13 βουλευτές, μέχρι 4 σταυρούς.

Δείτε εδώ τον αναλυτικό πίνακα με τους «σταυρούς» ανα εκλογική περιφέρεια

Επίσης για πρώτη φορά θα ψηφίσουν σε εθνικές εκλογές οι 17ρηδες (σ.σ. να έχουν γεννηθεί από 1/1/2002 μέχρι και 31/12/2002). Σύμφωνα με τους εκλογικούς καταλόγους θα προσέλθουν στις κάλπες 106.852 17ρηδες ενώ για πρώτη φορά θα ψηφίσουν συνολικά 529.089 νέοι ηλικίας 17 εως 21.

Η κατανομή των εδρών στους τομείς της Αθήνας

Μια ακόμα σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές αναμετρήσεις είναι η κατάτμηση της Β’ Αθήνας, της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας σε 3 μικρότερες (Βορείου, Νοτίου και Δυτικού Τομέα) και του πρώην υπολοίπου Αττικής σε 2 (Δυτικής και Ανατολικής Αττικής). Το γεγονός αυτό περιορίζει την δυνατότητα εκλογής υπερ-βουλευτών που λαμβάνουν δεκάδες χιλιάδες σταυρούς. Για παράδειγμα τον Ιανουάριο 2015 ο Γιάνης Βαρουφάκης εξελέγη με 142.046 «σταυρούς», όπως και ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος στην Καστοριά με 2.455. Αυτή την φορά λοιπόν δεν αναμένεται να ξεπεραστεί το κατώφλι των 100.000 ψήφων.

Επιπροσθέτως, οι 44 έδρες της Β΄Αθήνας έχουν κατανεμηθεί ως εξής: 18 στον Νοτιο, 14 στον Βόρειο και 11 στον Δυτικό Τομέα.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η ΝΔ διεκδικεί συνολικά 18 – 20 έδρες. Ειδικότερα, στον Βόρειο τομέα αναμένεται να εκλεγούν 6-7 γαλάζιοι βουλευτές. Πρώτος φαίνεται να κόβει το νήμα ο Κ. Χατζηδάκης, ακολουθεί ο Αδ. Γεωργιάδης, Ν. Κεραμέως, Θ. Ρουσόπουλος, Γ. Κουμουτσάκος και Ζ. Ράπτη. Επι ίσοις όροις διεκδικούν έδρα οι Π. Τσατσόπουλος, Ν. Ρωμανός, Ι. Καλαντζάκου και Ν. Κωστόπουλος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστεί να λάβει 3 – 4 έδρες. Φαίνεται να προηγούνται οι Ε. Τσακαλώτος, Γ. Κατρούγκαλος και θα δώσουν μάχη οι Α. Καββαδία, Ε. Αυλωνίτου, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Κ. Ζαχαριάδης και Τ. Πετρόπουλος.

Στον Νότιο τομέα η ΝΔ φιλοδοξεί να εκλέξει 8-9 (Ν. Δένδιας, Δ. Χατζηδάκης, Μπ. Παπαδημητρίου, Κ. Κυρανάκης, Σ. Βούλτεψη, Αν. Καραμανλή, Γ. Καλλιάνος, Χ. Θςεοχάρης) και ο ΣΥΡΙΖΑ 4-5 (Ν. Παππάς, Ν. Ξυδάκης, Θ. Φωτίου, Γ. Μουζάλας, Γ. Χριστοφορίδης).

Η ΝΔ ρίχνει ειδικό βάρος στον Δυτικό τομέα, γι’ αυτό και θα συμμετέχει στα ψηφοδέλτια της συγκεκριμένες περιφέρειας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συνολικά η Συγγρού εκτιμά ότι θα εκλέξει 4-5 βουλευτές (Μ. Βαρβιτσιώτης, Γ. Γιακουμάτος, Αν. Πανούτσος, Γ. Λοβέρδος) ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 3-4 (Γ. Δραγασάκης, Δ. Βίτσας, Χ. Καφαντάρη, Π. Κουρουμπλής).

 

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Exit mobile version