Του Σπύρου Γκουτζάνη
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχει εκκενωθεί πλήρως ο καταυλισμός της Ειδομένης με τη μεταφορά των προσφύγων στις οργανωμένες δομές.
Η επιχείρηση συνεχίζεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για να περιοριστούν οι ενδεχόμενες αντιδράσεις, κυρίως αλληλέγγυων, αλλά και για να μην δημιουργηθούν αρνητικές εντυπώσεις στην κοινή γνώμη.
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο: «Σήμερα είχαμε και άλλη μια καλή είδηση: εκκενώνεται η Ειδομένη που είναι μια πληγή εδώ και πολλούς μήνες χωρίς βία -και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Καταφέραμε να εκκενώσουμε και την σιδηροδρομική γραμμή αλλά να εκκενωθεί επί της ουσίας η Ειδομένη που αποτελούσε μια πληγή στη διαχείριση του προσφυγικού, που νομίζω ότι κατά γενική ομολογία είναι μια επιτυχής διαχείριση που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη μεγάλη επιτυχία της απόφασης της συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Τουρκία. Νομίζω ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε την πολύ στενή συνεργασία και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και προσωπικά διότι είχαμε την τύχη να είναι Έλληνας ο Επίτροπος που έχει την ευθύνη για την μεταναστευτική πολιτική και την ασφάλεια σε αυτή την δύσκολη περίοδο».
Το επόμενο βήμα για την κυβέρνηση θα είναι το Ελληνικό. Πρόκειται για έναν καλά οργανωμένο καταυλισμό ο οποίος είναι υπερπλήρης με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται φαινόμενα παρόμοια με εκείνα που είχαν παρατηρηθεί στην Ειδομένη: γκετοποίηση, διαχωρισμός με βάση της εθνότητες και καθημερινά περιστατικά παραβατικότητας και εγκληματικότητας.
Καθώς οι περισσότεροι καταυλισμοί έχουν δημιουργηθεί στη Μακεδονία, η κυβέρνηση σχεδιάζει μέχρι τον Σεπτέμβριο να επιμερίσει τον προσφυγικό πληθυσμό σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, πολλά από τα υπάρχοντα κέντρα φιλοξενίας στη Μακεδονία θα διαλυθούν και θα δημιουργηθούν νέες εγκαταστάσεις ανά τη χώρα, όπου θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες.
Παράλληλα η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα λειτουργήσει το σχέδιο μετεγκατάστασης στην Ευρώπη έτσι ώστε να μειωθεί ο συνολικός αριθμός που θα παραμείνει στην Ελλάδα. Προϋποθέτει πάντως ότι έστω και με καθυστέρηση οι ευρωπαϊκές χώρες θα δεχθούν τους πρόσφυγες που τους αναλογούν με βάση τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Προϋπόθεση, πάντως, σε κάθε περίπτωση είναι να διατηρηθεί η κατάσταση στο Αιγαίο και να μην ανοίξει ξανά την ροή των προσφύγων η Τουρκία όπως απειλεί ο Ταγίπ Ερντογάν στην περίπτωση που δεν δοθεί στους Τούρκους πολίτες η απελευθέρωση της βίζα για τις χώρες Σένγκεν. Οι Έλληνες παράγοντες που ασχολούνται με το θέμα δεν είναι αισιόδοξοι καθώς εκτιμούν ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να δουν μερικά εκατομμύρια, Τούρκους και Κούρδους να ταξιδεύουν ελεύθερα στις χώρες τους και να ζητούν άσυλο.