search icon

Ελλάδα

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΣτΕ υποψήφια για Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Οι στόχοι που πετυχαίνει ο Μητσοτάκης με την επιλογή της Σακελλαροπούλου - Το προφίλ και η πορεία της υποψήφιας για το ύπατο αξίωμα της χώρας - Στις 22 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία

Η 63χρονη Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του ΣτΕ, είναι και επίσημα από το απόγευμα της Τετάρτης, μετά το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, η υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η δικαστής που έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του Συμβουλίου της Επικρατείας, τον Οκτώβριο του 2018 (κατόπιν επιλογής της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) ετοιμάζεται τώρα να κατακτήσει άλλη μια πρωτιά. Να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, εφόσον προτάθηκε από την πλειοψηφία.

Η επιλογή της επιβεβαιώνει τις προθέσεις του πρωθυπουργού για ένα πρόσωπο προοδευτικό, υπερκομματικό και ενωτικό.

«Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι μία πρόταση ενωτική, υπερκομματική, προοδευτική. Και έχει όλες τις προϋποθέσεις να ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών» τόνισε ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας την πρότασή του για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού:

Το παρασκήνιο της επιλογής

Από τις αρχές Ιανουαρίου φέρεται να είχε καταλήξει ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Έτσι, όπως σημειώνει το protothema.gr, αποφάσισε να δώσει τέλος στην ονοματολογία νωρίτερα. Για την ακρίβεια, η ανακοίνωση θα καθυστερούσε λίγες ημέρες ακόμα, μέχρι και την ψήφιση του εκλογικού νόμου, αλλά τελικά επισπεύστηκε λόγω και του προγράμματος του απερχόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος αναχώρησε σήμερα το πρωί για επίσημη επίσκεψη στην Ιρλανδία, προκειμένου να συναντήσει τον ομόλογό του Μάικλ Χίγκινς. Στο Μέγαρο Μαξίμου κατέληξαν ότι δεν είναι κομψό να πραγματοποιηθεί κάποια ανακοίνωση κατά τη διάρκεια της απουσίας του, ούτε, όμως, έβλεπαν τον λόγο να περιμένουν ακόμα. Έτσι, το τελευταίο 24ωρο αποφασίστηκε η ανακοίνωση να γίνει χθες το απόγευμα.

Το προηγούμενο διάστημα είχαν υπάρξει επαφές και επικοινωνίες του Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μόλις, όμως, χθες το μεσημέρι της τηλεφώνησε και την ενημέρωσε για την ανακοίνωση του ονόματός της. Χθες το μεσημέρι άρχισαν να ακυρώνονται και διάφορα ραντεβού του πρωθυπουργού που είχαν προγραμματιστεί, ενώ όλοι οι στενοί του συνεργάτες ακύρωσαν  το πρόγραμμά τους και έσπευσαν στο Μέγαρο Μαξίμου, κλείνοντας, μάλιστα, τα τηλέφωνά τους.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου βρέθηκε σε μία λίστα υποψηφίων, αλλά από την αρχή φάνηκε να πληροί όλα τα κριτήρια του πρωθυπουργού. Πρόκειται για ένα υπερκομματικό πρόσωπο που προέρχεται από το προοδευτικό κέντρο. Ενδεικτικό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, την είχε προτείνει ομοφώνως για τη θέση της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το φύλο της αποτέλεσε, επίσης, ένα ισχυρό πλεονέκτημα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμούσε να είναι αυτός που ουσιαστικά θα στείλει την πρώτη γυναίκα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, γεγονός με ιδιαίτερο συμβολισμό. Επιπλέον, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου δεν προκαλεί αντιδράσεις στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος. Αντιθέτως! Χαίρει εκτίμησης και σεβασμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν πρόταση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.

Σακελλαροπούλου: Άκρως τιμητική η επιλογή του πρωθυπουργού

Άκρως τιμητική, χαρακτήρισε η Αικ. Σακελλαροπούλου με δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να την προτείνει εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας,  τονίζοντας ότι «με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα».

Ολόκληρη η δήλωση της κυρίας Σακελλαροπούλου:

«Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την άκρως τιμητική επιλογή να με προτείνει, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πιστεύω ότι με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα.

Με αίσθημα ευθύνης αποδέχομαι την πρόταση και, σε περίπτωση εκλογής μου, θα  αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε να υπηρετήσω το υψηλό καθήκον,  όπως ορίζεται από το Σύνταγμα.

Θεωρώ αυτονόητο και δηλώνω ότι, από τη στιγμή αυτή, απέχω από την άσκηση των δικαστικών μου καθηκόντων».

Η δικαστική της πορεία

Κάποιοι συνάδελφοι της αιφνιδιάστηκαν, οι περισσότεροι όμως που ήταν υποψιασμένοι, το περίμεναν, έπεσαν όμως έξω στον χρόνο, καθώς ανέμεναν αργότερα την ανακοίνωση από την πλευρά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο λόγος όπως είναι φυσικό αφορά την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, την οποία πρότεινε χθες ο πρωθυπουργός για το ανώτατο αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όπως έλεγαν συνάδελφοι της, ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε την πρόταση του υπουργού Επικρατείας Γεωργίου Γεραπετρίτη, η οποία εδώ και καιρό είχε γίνει έμμεσα γνωστή. Η κυρία Σακελλαροπούλου διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον κ. Γεραπετρίτη, ενώ ο τελευταίος, με την ιδιότητα του δικηγόρου, έχει χειριστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας από το 2013 έως σήμερα 58 υποθέσεις.

Η κυρία Σακελλαροπούλου σε δήλωσή της χαρακτήρισε άκρως τιμητική την επιλογή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να την προτείνει εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι «με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα». Παράλληλα, δήλωσε ότι άμεσα θα παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣτΕ.

Η διαδρομή της στο ΣτΕ

Ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως είναι τα αυθαίρετα, η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, τα μεταλλεία Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, τα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας όπου με απόφασή της διασώθηκαν ως διατηρητέα, κ.λπ., ενώ συμμετείχε ως μέλος στην Ολομέλεια του ΣτΕ στο πρώτο μνημόνιο (ήταν από την πλευρά της πλειοψηφίας).

Παράλληλα, από το 2005 διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών Δίκαιο του περιβάλλοντος.

Υπηρετούσε επί σειρά ετών ήταν στο Ε΄ Τμήμα, το λεγόμενο και «οικολογικό», όπως και στο Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ.

Ήταν η αντιπρόεδρος εκείνη η οποία μαζί με τον αποχωρήσαντα λόγω ορίου ηλικίας Χρήστο Ράμμο, με επιστολές τους τάραζαν τα λιμνάζοντα νερά του τέως προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικολάου Σακελλαρίου για παραλήψεις και άστοχες ενέργειές του σε «καυτά» υπηρεσιακά θέματα του δικαστηρίου. Ακόμη, ο Χρήστος Ράμμος και η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, παραιτήθηκαν από μέλη της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, επικρίνοντας τόσο τη στάση του κ. Σακελλαρίου, για την ματαίωση της Ολομέλειας για τις πρώτες τηλεοπτικές άδειες, κ.λπ., όσο και το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί το διάστημα εκείνο για το ΣτΕ.

Πλούσια ήταν και η συνδικαλιστική δράση της καθώς διετέλεσε γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), πρόεδρος (1993-1995 και 2000-2001) και αντιπρόεδρος (2006- 2008).

Η κυρία Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Εισήλθε στο ΣτΕ ως εισηγήτρια τον Νοέμβριο του 1982 και αναδείχθηκε σε αντιπρόεδρο τον Οκτώβριο του 2015.

Στη πυραμίδα του ΣτΕ θα παραμείνει για μια τετραετία, που είναι το ανώτατο νομοθετικά όριο για την παραμονή στη θέση αυτή.

Γόνος δικαστικής οικογένειας

Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι γόνος δικαστικής οικογενείας. Ο αείμνηστος πατέρας της, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ ήταν μέλος της σύνθεσης των Ανωτάτων Δικαστηρίων που δίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου-Γιώργου Κοσκοτά και μάλιστα για κάποιο διάστημα προήδρευσε και στην υπόθεση με το Γιουγκοσλαβικό καλαμπόκι.

Με το πέρασμα του χρόνου, η Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου, ήταν μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου για την λίστα Λαγκάρτ, από την οποία αφαιρέθηκαν τα ονόματα δύο συγγενικών του προσώπων (εξαδέλφες του).

Η υποψηφία για την θέση της Προέδρου της Δημοκρατάς, έχει εξειδικευτεί στο περιβαλλοντικό δίκαιο και έχει μεταπτυχιακό του Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris II (Γαλλία), ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικά με το δίκαιο του περιβάλλοντος, κ.λπ.

Κυβερνητικές πηγές: Η Σακελλαροπούλου συμβολίζει τη νέα εποχή εθνικής αναγέννησης στην οποία έχει εισέλθει η χώρα

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία στη Βουλή, θα είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Κατά τις ίδιες πηγές «μέχρι σήμερα έχει καταγράψει και μια άλλη πρωτιά: είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι μια επιλογή από το μέλλον και συμβολίζει τη νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει η χώρα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μια εποχή ανάδειξης σε κορυφαία αξιώματα προσώπων από ένα ευρύτερο κοινωνικό και ιδεολογικό φάσμα που έχουν ξεχωρίσει στον τομέα τους. Η επαγγελματική και κοινωνική διαδρομή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου την καθιστούν μια εξαιρετική πρόταση».

Όπως σημειώνουν, είναι μια επιλογή:

«-Ενωτική. Επελέγη με βάση την επιτυχή επαγγελματική και δημόσια διαδρομή της. Δεν προέρχεται από τον πολιτικό χώρο της ΝΔ. Η ευρύτερη αποδοχή της, δεν προκύπτει μόνο από τον σεβασμό και την εκτίμηση που απολαμβάνει στον επαγγελματικό της χώρο. Έχει σηματοδοτηθεί από το γεγονός ότι στη διαδικασία της Βουλής για την ανάδειξη προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε λάβει ευρύτατη στήριξη στη Διάσκεψη των Προέδρων, ενώ η απόφαση για την τοποθέτησή της στη θέση του Προέδρου του ΣτΕ ελήφθη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δύσκολο να καταψηφίσει κανείς μια τέτοια υποψηφιότητα. Αν υπάρχουν κόμματα που δεν θα την στηρίξουν πρέπει να αναζητήσουν επιχειρήματα γιατί δεν θα το κάνουν.

-Προοδευτική. Ως δικαστής με μακρά θητεία στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ είχε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση νομολογίας η οποία είναι ταυτόχρονα φιλοπεριβαλλοντική και φιλαοαναπτυξιακή. Δηλαδή, που βρίσκει τη χρυσή τομή ανάμεσα στην ανάγκη για γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης σε συνδυασμό με πολιτικές για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης πρόκλησης των επόμενων δεκαετιών που είναι η κλιματική αλλαγή. Επίσης, είναι από τους συνεπείς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

-Αξιοκρατική. Με την απόφασή του, ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία φέρνει μια γυναίκα στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Με αυτό τον τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ένα σαφές αποτύπωμα για το πώς αντιλαμβάνεται την Ελλάδα της νέας εποχής. Μια Ελλάδα στην οποία το φύλο δεν είναι εμπόδιο για τους άξιους ανθρώπους. Γιατί η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι μια άξια γυναίκα.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος επιτέλεσε τα καθήκοντά του, σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο για τη χώρα, με σεβασμό στο Σύνταγμα. Ο πρωθυπουργός εκτιμά την προσφορά του.

Είναι προφανές ότι υπάρχουν πολλά άξια στελέχη που προέρχονται από τον πολιτικό χώρο. Όμως, δεν περιορίζονται μόνο σε αυτόν. Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να προτείνει επίσης και να εκλεγεί στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, πρόσωπο από τον παραταξιακό χώρο της ΝΔ. Επέλεξε να μην το κάνει επιζητώντας πάντα την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, όπως κάνει σε όλα τα μείζονα ζητήματα της χώρας.

Ο πρωθυπουργός, με την επιλογή του αφήνει το δικό του αποτύπωμα στη νέα εποχή.

Και η επιλογή ενός νέου προσώπου και μάλιστα γυναίκας σε αυτή τη θέση, είναι μια από τις λίγες κινήσεις με τόσο έντονο συμβολισμό. Γιατί, η νέα Πρόεδρος συμβολίζει τη νέα εποχή εθνικής αναγέννησης στην οποία έχει εισέλθει η χώρα».

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Από τις πρώτες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης έχει καταστεί σαφές ότι δυσκολεύονται να αντιτεθούν στο πρόσωπο της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν άνοιξε τα χαρτιά του, ούτε καν στους στενούς συνεργάτες του. Αν και ακούγονται φωνές για “όχι”, φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δυσκολευτεί να καταψηφίσει.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  θα ανακοινώσει τη στάση του μετά τη σύγκληση των οργάνων του κόμματος.

Πηγές του κόμματος αφήνουν αιχμές για την μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης και συνδέουν τη σημερινή ανακοίνωση με επικοινωνιακές στοχεύσεις λόγω της συγκυρίας. Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Σε αντίθεση με την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη που λειτούργησε εξαρχής με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης και ευτέλισε το θεσμό του ΠτΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ με όρους σοβαρότητας και θεσμικής υπευθυνότητας. Αυτό θα πράξουμε και τώρα, σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη που ανακοίνωσε σήμερα την επιλογή του για αντιπερισπασμό στο φιάσκο με το Λιβυκό και το μεταναστευτικό».

Συνεδριάζουν σήμερα ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση

Το Κίνημα Αλλαγής, αν και λακωνικό, μοιάζει θετικά διακείμενο ως προς την υποψηφιότητά της. Στις 15:00 θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής  στα γραφεία του κόμματος στη Χαριλάου Τρικούπη 50.

Στις 19.00, σύμφωνα με απόφαση του προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Βελόπουλου, συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ελληνικής Λύσης, με θέμα την στάση του κόμματος στην επίσημη ανακοίνωση του πρωθυπουργού. Η συνεδρίαση θα γίνει στα γραφεία της Ελληνικής Λύσης στη Βουλή.

Αργά το απόγευμα, μετά τη διευρυμένη σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, θα δοθεί η απάντηση-πρόταση του ΜέΡΑ25 για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ανέφεραν κομματικές πηγές..

Καταψηφίζει το ΚΚΕ

Με ένα σχόλιο που αντικατοπτρίζει τις πάγιες θέσεις του κόμματος ως προς την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, το ΚΚΕ, στον απόηχο του διαγγέλματος Μητσοτάκη και της θετικής εισήγησής του υπέρ της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου σε ό,τι αφορά το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

«Το ΚΚΕ ποτέ δεν έχει επικεντρώσει -ούτε τώρα επικεντρώνει- στο πρόσωπο το οποίο κάθε φορά προτείνεται να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον κρίνουμε αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού, που είναι αυτές του θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και της επικύρωσης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης», αναφέρει σχετικά ο Περισσός.

«Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, με την πρόταση του πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα της κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας», υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

Exit mobile version