Σκοτεινές και άγνωστες πτυχές των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στην Τουρκία, το βράδυ της 16ης Ιουλίου, έρχονται στο φως μέσα από την εν εξελίξει διαδικασία ακρόασης, ενώπιον της Επιτροπής Ασύλου, των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έφτασαν με ελικόπτερο στη χώρα μας, αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα. Οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, ενώπιον της εν λόγω επιτροπής δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν την παραμονή τους στην Ελλάδα, ενώ την ίδια ώρα οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές ζητούν διευκρινίσεις από τη γείτονα επί του αιτήματός της για την έκδοσή τους στην Τουρκία.

Η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου που έχουν καταθέσει οι οκτώ στρατιωτικοί είναι μακρά και επί επτά και πλέον ώρες καθημερινά οι αναλύουν τα επιχειρήματά τους στην τουρκική γλώσσα προκειμένου να στηρίξουν τα αιτήματα χορήγησης ασύλου από την Ελλάδα. Μια μεταφράστρια που βρίσκεται στην αίθουσα μεταφράζει τα λεγόμενά τους και στη συνέχεια δέχονται ερωτήσεις πάνω σε όσα έχουν καταθέσει.

Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος της ακρόασης και θα ακολουθήσει και δεύτερος, όπου οι αιτούντες την αίτηση ασύλου ενδεχομένως να κληθούν να απαντήσουν σε επιπλέον ερωτήσεις ή να αποσαφηνίσουν πτυχές των όσων έχουν ήδη καταθέσει. Η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες ακόμη, με την απόφαση της Επιτροπής Ασύλου να αναμένεται το συντομότερο περίπου τον Νοέμβριο.

Οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί έχουν καταθέσει αιτήσεις χορήγησης ασύλου (αιτήματα αναδοχής) και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως οι Γαλλία και Ισπανία, τα οποία ωστόσο δεν έχουν απαντηθεί ακόμη. Πρόκειται για νόμιμο δικαίωμά τους, καθώς μπορούν, βάσει της σχετικής νομοθεσίας, να ζητήσουν άσυλο και από άλλες χώρες, στις οποίες έχουν διαμείνει στο παρελθόν. Σύμφωνα, ωστόσο, με νομικούς κύκλους στην Αθήνα, θα έπρεπε πρώτα να έχουν απαντηθεί τα αιτήματά τους από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν καταθέσει αίτηση αναδοχής και έπειτα να ξεκινήσει η διαδικασία χορήγησης ασύλου τους στην Ελλάδα.

«Δεν είμαστε με τον Γκιουλέν»

Τώρα, κατά τη διαδικασία της ακρόασης, οι Τούρκοι στρατιωτικοί αρνούνται κατηγορηματικά ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ζητούν να μην εκδοθούν στη χώρα τους διότι, όπως επαναλαμβάνουν συνεχώς, δεν θα έχουν δίκαιη δίκη, θα υποστούν βασανιστήρια και θα θανατωθούν. Επισταμένα εκφράζουν φόβους και για τις ζωές των μελών των οικογενειών τους που έχουν μείνει πίσω στην Τουρκία, παραπέμποντας στο «πογκρόμ» των διώξεων την επομένη κιόλας της 16ης Ιουλίου.

Οι στρατιωτικοί τονίζουν ότι η ειδικότητά τους είναι οι διασώσεις, αναφέρουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν «έδειξε» ως τον άνθρωπο πίσω από το πραξικόπημα. Επισημαίνουν ότι εκείνο το βράδυ πήραν εντολές να περισυλλέξουν με τα ελικόπτερα τραυματίες και όταν βρέθηκαν στα σημεία που τους είχαν υποδειχτεί, δέχτηκαν πυρά αστυνομικών και πολιτών.

Επιπλέον, αντιτείνουν στις τουρκικές αρχές που τους εμπλέκουν στην απόπειρα δολοφονίας του Εντογάν, ότι δεν έχουν καμία εμπλοκή σε ένα τέτοιο σχέδιο και δεν θα μπορούσαν άλλωστε να έχουν διότι -όπως ισχυρίζονται- τα ελικόπτερα που χειρίζονται είναι διάσωσης και δεν φέρουν οπλισμό. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι τα ελικόπτερα αυτά πετάνε μέχρι δύο ώρες και ένα τέταρτο χωρίς ανεφοδιασμό, για τον οποίο απαιτείται περίπου μισή ώρα. Ως εκ τούτου, λένε, «θα ήταν αδύνατον να συμμετέχουμε στη δολοφονία του Ερντογάν».

Ανεξάρτητα από την απόφαση που θα ληφθεί για το αν θα χορηγηθεί άσυλο ή όχι στους οκτώ στρατιωτικούς, η υπόθεση θα κριθεί επί της ουσίας από το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο θα συνεδριάσει για να κρίνει το επίσημο αίτημα των Τούρκων για έκδοση των στρατιωτικών στην Τουρκία.

Το σχετικό επίσημο έγγραφο της Τουρκίας για έκδοση κατατέθηκε αρχικά στο ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο στη συνέχεια το διαβίβασε στην Εισαγγελία Εφετών. Από τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές, ωστόσο, διαπιστώθηκαν ελλείψεις στον φάκελο των Τούρκων, με αποτέλεσμα να ζητήσουν διευκρινίσεις για το σύνολο της υπόθεσης από τις τουρκικές αρχές. Οταν οι διευκρινίσεις σταλούν από την Αγκυρα στην Αθήνα, τότε αναμένεται να οριστεί και η ημερομηνία συζήτησης του αιτήματος και να κριθεί από το Συμβούλιο Εφετών, εάν οι οκτώ θα εκδοθούν ή όχι στη γειτονική χώρα.

«Εμπλοκή»

Αναμφίβολα η οποία απόφαση ληφθεί από την Ελληνική Δικαιοσύνη επί της έκδοσης ή μη των στρατιωτικών θα έχει έντονες πολιτικές και διπλωματικές διαστάσεις. Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στον φάκελο με το αίτημα που οι Τούρκοι έστειλαν στη Αθήνα, κατηγορούν τους οκτώ ως πραξικοπηματίες και τους αποδίδουν ενεργό ρόλο στο σχέδιο δολοφονίας του Τούρκου προέδρου. Πλην όμως στο κατηγορητήριο των Τούρκων, οι Ελληνες δικαστές εντόπισαν ελλείψεις και κενά που δεν τους επιτρέπουν να εκδικάσουν την υπόθεση προτού λάβουν τις απαντήσεις που ζητούν από τη γείτονα.

Πάντως, ισχυρό όπλο στα χέρια των οκτώ στρατιωτικών και των υπερασπιστών τους -όταν συζητηθεί το αίτημα έκδοσης- θα αποτελέσει σίγουρα τυχόν απόφαση της επιτροπής που θα τους χορηγούσε άσυλο στην Ελλάδα. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή δεν τους χορηγηθεί άσυλο, οι στρατιωτικοί θα παραμείνουν στη χώρα μας μέχρι να συζητηθεί από το Συμβούλιο Εφετών το αίτημα της έκδοσης. Αν δεν λάβουν άσυλο, έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση και να προσφύγουν σε δευτεροβάθμια επιτροπή ασύλου, η οποία ωστόσο αν και προβλέπεται στον νέο αναπτυξιακό νόμο, δεν υφίσταται καν, καθώς η ίδρυσή της παραμένει ακόμη στα χαρτιά.

Περισσότερες ειδήσεις στο protothema.gr