Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε λίγα λεπτά πριν τις 10:30 ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Πάνος Καμμένος.
Εκεί τον περίμενε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε φτάσει δέκα λεπτά νωρίτερα. Η μέρα του Πάνου Καμμένου ξεκίνησε με ανάρτηση βίντεο με έπαρση της Σημαίας και ακολούθως παρακολούθησε τη θεία λειτουργία και μετέλαβε στη Μητρόπολη.
Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου που αρχικά ήταν προγραμματισμένη για τις 12:30 αλλά στη συνέχεια με ανακοίνωση του κόμματος προσδιορίστηκε μισή ώρα νωρίτερα.
Έτοιμος για νέα αναδίπλωση;
Πριν το ραντεβού στο Μαξίμου, ο κ. Καμμένος προχώρησεσε μια ακόμα εντυπωσιακή αναδίπλωση, δηλώνοντας πως δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του. Είναι εμφανές πως το μπαλάκι των τελικών αποφάσεων βρίσκεται πλέον στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα, όπου το Σάββατο υπηρξε πυρετός συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, αναφορικά με τον τρόπο που θα προχωρήσει το κυβερνητικό καραβάνι και την οριστική λύση που θα δώσει στην εμπλοκή με τους ΑΝΕΛ.
Το κλίμα από το στρατόπεδο του πρωθυπουργού δείχνει πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει απολέσει πλέον την εμπιστοσύνη του από τον αρχηγό των ΑΝΕΛ. Το περιβάλλον του πρωθυπουργού διατηρεί ισχυρές επιφυλάξεις για το αν ο Πάνος Καμμένος θα παραμείνει στην νέα του θέση και δεν θα επιχειρήσει νέα αναδίπλωση.
Την ίδια ώρα συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης εισηγούνται στον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε επίδειξη δύναμης και να δείξει ότι το κυβερνητικό καραβάνι έχει τις ψήφους για να προχωρήσει και χωρίς τον Πάνο Καμμένο.
Εκτός εκείνων που εισηγούνται στον Αλέξη Τσίπρα τον δρόμο της σκληρής ρήξης, υπάρχουν και στελέχη που υποστηρίζουν πως πρέπει να προτιμηθεί η οδός της ήπιας αντίδρασης. Ούτως ή άλλως η νέα θέση του Πάνου Καμμένου –εφόσον την διατηρήσει – δημιουργεί τις συνθήκες που επιτρέπουν την κύρωση της Συμφωνίας χωρίς να προηγηθεί η επίπονη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης.
Τι θα ζητήσει ο Καμμένος – Πώς ηρθε η κωλοτούμπα
Η νέα στρατηγική του αρχηγού των ΑΝΕΛ ενδεχομένως να ερμηνεύεται από τους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί στο εσωτερικό του κόμματός του και οι οποίοι καθορίζουν την επιβίωση της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Πρέπει να υπογραμμιστεί πως αν ο Πάνος Καμμένος εγκαταλείψει το υπουργείο και χάσει την ΚΟ θα πορευτεί σε μια προεκλογική περίοδο 3-4 μηνών ως ανεξάρτητος βουλευτής.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που συσχετίζουν τη νέα στάση Καμμένου με την επιθυμία του να περάσει από τη Βουλή η τροπολογία για τα F16. Στην ουσία δηλαδή λένε ότι ο υπουργός Αμυνας προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να μην φτάσει στην απόλυτη ρήξη με τον ΣΥΡΙΖΑ, για να έχει την υποστήριξη των βουλευτών του κυβερνητικού του εταίρου στην επικείμενη ψηφοφορία για τα αντισταθμιστικά των F16.
Όπως έγραψε το protothema.gr, αρχηγός των ΑΝΕΛ προσανατολίζεται να θέσει στον πρωθυπουργό τους όρους του βελούδινου διαζυγίου που δεν εγείρουν ζήτημα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση και παράλληλα εξασφαλίζουν στον Πάνο Καμμένο την διατήρηση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας που τελεί υπο διάλυση.
Συνεργάτες του υπουργού Εθνικής Άμυνας υποστηρίζουν ότι στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να αποσύρει από την κυβέρνηση τους υπουργούς που προέρχονται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και μπήκαν στο υπουργικό συμβούλιο έπειτα από εισήγηση του κ. Καμμένου. Εάν ο Αλέξης Τσίπρας αποδεχθεί την εισήγηση αυτή, τα δύο κόμματα θα οδηγηθούν σε συναινετικό διαζύγιο. Εάν ο πρωθυπουργός διατηρήσει στο υπουργικό συμβούλιο τους αντάρτες από τους ΑΝΕΛ, ο υπουργός Άμυνας είναι έτοιμος να προχωρήσει σε πολιτική σύγκρουση. «Αν δεν το δεχθεί ο Τσίπρας θα πάμε σε ρήξη» λέει συνεργάτης του Πάνου Καμμένου.
«Σώζεται» από την Συμφωνία των Πρεσπών
Ολα τα δεδομένα συγκλίνουν στο ότι η πλειοψηφία των βουλευτών των ΑΝΕΛ επιθυμεί να καταψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, συνολικά 5 βουλευτές έχουν δηλώσει ότι καταψηφίζουν την Συμφωνία των Πρεσπών. Πρόκειται για τους Πάνο Καμμένο, Κώστα Κατσίκη, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, Βασίλη Κόκκαλη και Κώστα Ζουράρι. Αυτό σημαίνει ότι εαν ο αρχηγός των ΑΝΕΛ θέσει κομματική πειθαρχία στην συγκεκριμένη διαδικασία θα χάσει μόνο τους Θανάση Παπαχριστόπουλο και Ελενα Κουντουρά αλλά θα διατηρήσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.
«Καίγεται» από τη ψήφο εμπιστοσύνης
Για την ψήφο εμπιστοσύνης ο Κώστας Κατσίκης – που σύμφωνα με στελέχη των ΑΝΕΛ εκφράζει τον Πάνο Καμμένο – ξεκαθάρισε στον ΘΕΜΑ FM ότι το κόμμα ψηφίζει «κατά». Εάν λοιπόν ο αρχηγός των ΑΝΕΛ θέσει κομματική πειθαρχία τότε είναι σίγουρο ότι θα χάσει την ΚΟ καθώς από τους 7 βουλευτές οι 3-4 θα διαφοροποιηθούν (Θ. Παπαχριστόπουλος, Ε. Κουντουρά, Κ. Ζουράρις και πιθανότατα Β. Κόκκαλης).
Αρα, ο μόνος δρόμος επιβίωσης της ΚΟ των ΑΝΕΛ είναι να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και να αφεθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση σε ενδεχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης.
Πηγή: protothema.gr