search icon

Ελλάδα

EE: Ασπίδα στο μεταναστευτικό η Ελλάδα – Βοήθεια €700 εκατ. από Βρυξέλλες

«Η Ελλάδα είναι τα πραγματικά εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και ο εγγυητής της σταθερότητας» επισήμανε ο πρωθυπουργός της Κροατίας

«Το πρόβλημα δεν είναι πια προσφυγικό και μεταναστευτικό, αλλά συνιστά μια ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρώπης» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Καστανιές του Έβρου εξηγώντας ότι «η παράνομη εισβολή χιλιάδων ανθρώπων παίρνει τη μορφή της επιβουλής του εθνικού μας εδάφους, με εμπροσθοφυλακή συχνά ανθρώπους άγνωστης προέλευσης αλλά και άγνωστων σκοπών, που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν απροκάλυπτα βία για να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια και εκτοξεύουν δακρυγόνα που χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός» και δεσμεύτηκε: «Είναι υποχρέωσή μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας μου και αυτό θα κάνω, ενώ είναι υποχρέωση της Ευρώπης να βοηθήσει την Ελλάδα και αυτό θα κάνει».

«Ευχαριστώ την Ελλάδα που δεν επιτρέπει την παράνομη μετανάστευση»

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Κυριάκο για την αλλαγή της πολιτικής της Ελλάδας όσον αφορά την προστασία των συνόρων της, δηλαδή να μην επιτρέπει την παράνομη μετανάστευση στην επικράτειά της. Γιατί η Ελλάδα είναι τα πραγματικά εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο εγγυητής της σταθερότητας για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο» επισήμανε ο πρωθυπουργός της Κροατίας (ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο) Andrej Plenković από τις Καστανιές.

«Ευχαριστώ την Ελλάδα που είναι η ευρωπαϊκή ασπίδα μας σε αυτούς τους καιρούς» ήταν η φράση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προκάλεσε αίσθηση. «Θα παραμείνουμε σε πολύ στενή επικοινωνία τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα προσφέρουμε κάθε απαραίτητη υποστήριξη. Η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι μόνο θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα. Είναι η ευθύνη της Ευρώπης συνολικά και θα διαχειριστούμε αυτό το πρόβλημα με τάξη, ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να φροντίσουμε ότι θα τηρηθεί η τάξη στα ελληνικά εξωτερικά σύνορα, που είναι επίσης σύνορα της Ευρώπης. Έχω πλήρως δεσμευτεί ότι θα κινητοποιήσουμε όλη την απαραίτητη επιχειρησιακή υποστήριξη προς τις ελληνικές αρχές» δεσμεύτηκε και εξήγησε συγκεκριμένα ότι έπειτα από ελληνικό αίτημα η Frontex ετοιμάζεται να αναπτύξει μια ομάδα ταχείας παρέμβασης (RABIT) και επίσης: «Η Frontex ετοιμάζει την ανάπτυξη ενός σκάφους ανοιχτής θαλάσσης και έξι σκαφών για παράκτιες περιπολίες, δύο ελικοπτέρων, ενός αεροσκάφους, δύο οχημάτων με θερμικές κάμερες, 100 συνοριοφύλακες πέραν των ήδη υπαρχόντων 530 που θα αναπτυχθούν από τη Frontex στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα».

 

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Exit mobile version