Ανήσυχες συνεχίζουν να παραμένουν οι αγορές εκτιμώντας ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει μέχρι το καλοκαίρι αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Economist υποστηρίζοντας πως από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία, τα πράγματα στην Ελλάδα δεν πάνε πολύ καλά. Η προεκλογική υπόσχεση του Έλληνα πρωθυπουργού να ασκήσει πίεση στους πιστωτές της χώρας ζητώντας μεταρρυθμίσεις με πιο ευνοϊκούς όρους είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει εκροή στις τραπεζικές καταθέσεις και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι εάν δεν μπορέσει η χώρα να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της μέχρι τα τέλη του Απρίλη, τότε η χώρα δεν θα μπορέσει να πληρώσει το ΔΝΤ το Μάιο και τον Ιούνιο, επισημαίνει το δημοσίευμα.
Η ελληνική οικονομία ταλαντεύεται ανάμεσα στην πολιτική αβεβαιότητα σχολιάζει ο αρθρογράφος και οι ελληνικές τράπεζες έχουν αναγκαστεί να στηριχθούν στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Την ίδια ώρα τα φορολογικά έσοδα υποχώρησαν ήδη πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου και η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας έχει επιδεινωθεί σημαντικά.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία η ελληνική οικονομία είναι πιθανό να διολισθαίνει προς την ύφεση. Με βάση τους όρους του τρέχοντος προγράμματος, η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει το ποσό των 7,2 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στην τελευταία δόση. Πρόκειται για χρήματα που χρειάζεται για να μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει λάβει και να ανταποκριθεί στις εγχώριες υποχρεώσεις της.
Αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι απρόθυμοι να της δώσουν αυτά τα χρήματα, μέχρι να γίνουν σαφείς οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση, σχολιάζει ο Economist.
Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρει πως παραμένει ασαφές το ακριβώς μέγεθος της έλλειψης δημοσιονομικών εσόδων της Ελλάδας. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας διαμορφώνεται στο 180% του ΑΕΠ, όμως χάρη στους γενναιόδωρους όρους για το χρέος της, συμπεριλαμβανομένης της μακράς λήξης και των χαμηλών επιτοκίων, το κόστος εξυπηρέτησης ως προς το ΑΕΠ να είναι πολύ χαμηλότερο έναντι πολλών άλλων χωρών της Ευρωζώνης.
Ωστόσο, ενώ η Ελλάδα έχει μειώσει σημαντικά ορισμένες από τις δημόσιες δαπάνες, έχει κάνει ελάχιστα για να αντιμετωπίσει το εξαιρετικά γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.
Η κυβέρνηση, μόνον για τον Απρίλιο, οφείλει σε συντάξεις και δημόσιους υπαλλήλους ποσό 2,4 δισ. ευρώ και ενδεχομένως να αναγκαστεί να επιλέξει μεταξύ της αποπληρωμής των υποχρεώσεών της προς τους πιστωτές της και των εσωτερικών υποχρεώσεών της προς τους Έλληνες πολίτες, καταλήγει το δημοσίευμα.