Μάχη με τις εγκληματικές οργανώσεις τύπου «καρουζέλ», που έρχονται στο φως της δημοσιότητας η μία μετά την άλλη το τελευταίο χρονικό διάστημα, δίνουν το υπουργείο Οικονομικών και οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, καθώς υπολογίζεται ότι το κράτος χάνει έως και 2 δισ. ευρώ τον χρόνο, από εικονικά τιμολόγια και δήθεν συναλλαγές, που οδηγούν το Δημόσιο να καταβάλλει ΦΠΑ -αντί να εισπράττει- στους επιτήδειους.

Δύο πορίσματα του προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, επίτιμου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, αποκαλύπτουν δύο μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πολύπειρα στελέχη των διωκτικών αρχών αναφέρουν πως τέτοιες υποθέσεις αποτελούν την «κορυφή του παγόβουνου» καθώς εκατοντάδες κυκλώματα επιτήδειων έχουν βρει τη «μηχανή που κόβει χρήμα», προκειμένου να εισπράττουν δισεκατομμύρια ευρώ από το Δημόσιο, με απάτες τύπου «καρουζέλ». Ιδρύοντας εταιρείες-φαντάσματα και βάζοντας «μπροστινούς», επικαλούνται εξαγωγές που γίνονται μόνο στα χαρτιά για να εμφανίζουν εικονικά τιμολόγια και να εισπράττουν ΦΠΑ, να εξαφανίζουν κέρδη και να εισπράττουν παράνομα επιδοτήσεις.

Τη μερίδα του λέοντος εκτιμάται πως καταλαμβάνουν, κυρίως, οι διασυνοριακές απάτες τύπου «καρουζέλ». Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο «ΘΕΜΑ», από 40 κραυγαλέες περιπτώσεις εταιρειών που εντοπίστηκαν προς έρευνα για ύποπτες εξαγωγές προς χώρες της Ε.Ε. (ύψους 10 ή 30 ή 40 εκατ. ευρώ κάθε μήνα!), το Δημόσιο χάνει έσοδα ή τους επιστρέφει ΦΠΑ πάνω από μισό δισ. ευρώ τον χρόνο. Ενώ συνολικά οι μη καταγεγραμμένες απώλειες για το Δημόσιο από τη δράση αντίστοιχων κυκλωμάτων σε όλη τη χώρα υπολογίζονται από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών πως φτάνουν ή ξεπερνούν τα 2 δισ. τον χρόνο!

Οπως τονίζουν μάλιστα, στα γραφεία των ελληνικών Αρχών έχουν καταφτάσει έγγραφα ξένων κρατών (όπως για παράδειγμα της Βουλγαρίας ή άλλων) τα οποία υποδεικνύουν συγκεκριμένες ελληνικές εταιρείες κάθε είδους (κυρίως εμπορίας κινητών τηλεφώνων, αγροτικών προϊόντων ή φαρμακευτικές) που δηλώνουν μαζικές αποστολές φορτίων, τα οποία όμως φτάνουν κενά στις χώρες προορισμού τους.

Οι «μπροστινοί»

Το «καρουζέλ εξαφανισμένου εμπόρου» είναι ίσως η πιο διαδεδομένη μορφή τέτοιας απάτης. Επικεντρώνεται στον ΦΠΑ, καθώς οι επιτήδειοι έμποροι εκμεταλλεύονται τα κενά της νομοθεσίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να αποφεύγουν την απόδοσή του. Η απάτη τύπου «καρουζέλ» βασίζεται στη δημιουργία ενός δικτύου εταιρειών που εδρεύουν συνήθως σε διαφορετικές χώρες της Ε.Ε. Αυτές οι εταιρείες, αν και εμφανίζονται ως νόμιμες, λειτουργούν μόνον όσο διευκολύνουν την απάτη, ενώ μετά εξαφανίζονται σαν φαντάσματα.

Μεταξύ των εταιρειών του δικτύου πραγματοποιούνται εικονικές συναλλαγές αγαθών, συνήθως υψηλής αξίας. Εκδίδονται τιμολόγια, αλλά τα αγαθά δεν μεταφέρονται ποτέ. Οι εταιρείες που τα αγοράζουν δηλώνουν τον ΦΠΑ που κατέβαλαν και ζητούν την επιστροφή του από την Εφορία. Ωστόσο, ο «εξαφανισμένος έμπορος» που πούλησε τα αγαθά δεν αποδίδει τον ΦΠΑ που εισέπραξε, καθώς η εταιρεία του έχει κλείσει ή μεταφερθεί σε άλλη χώρα.

Μετά τη διενέργεια των εικονικών συναλλαγών και την είσπραξη του ΦΠΑ, η εταιρεία που πούλησε τα αγαθά και πρέπει να καταβάλει τον ΦΠΑ, εξαφανίζεται. Οι ιδιοκτήτες της χάνονται, τα γραφεία κλείνουν και οι τραπεζικοί λογαριασμοί αδειάζουν.

Και όταν όμως η διακίνηση και πώληση αγαθών είναι πραγματική και όχι εικονική, μεσολαβούν δεκάδες ή εκατοντάδες εταιρείες-φαντάσματα, για να χάνει ΦΠΑ το Δημόσιο, το οποίο μοιράζονται τα μέλη του κυκλώματος.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr