Την διαπίστωση ότι ο ιστορικός κύκλος των μνημονίων και της επιτροπείας φτάνει στο τέλος του τον Αύγουστο του 2018 εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε ομιλία του σε εκδήλωση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Βόρειας Αθήνας και της ΟΜ Ηρακλείου Αττικής με θέμα «το σχέδιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης και οι τρέχουσες εξελίξεις» που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Πολύκεντρο Ηλέκτρα Αποστόλου στο Ηράκλειο.
Ωστόσο, ανέφερε ότι “ταυτόχρονα με το τέλος αυτού του κύκλου, νέες ευθύνες πηγάζουν. Η σταθεροποίηση και η ανάκαμψη εδραιώνονται αλλά δεν αρκούν. Χρειάζεται οριστική ρήξη με το παρελθόν της χρεοκοπίας και χρειάζεται να βρούμε νέους τρόπους για να αποφύγουμε την επανάληψη ίδιων πρακτικών. Πρέπει να ξεπεράσουμε τις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση. Πρέπει να αλλάξουμε συνολικά τη δομή και τη λειτουργία του κράτους και να πάμε σε ένα κράτος που θα υπάρχει για να υπηρετεί τον πολίτη και την κοινωνία. Αυτό είναι η μεγάλη πρόκληση. Όσο τα μνημόνια θα γίνονται παρελθόν τόσο το μέλλον μας θα είναι η αντιμετώπιση αυτών και άλλων προβλημάτων και σε αυτό θέλουμε την κοινωνία μαζί μας”.
Η οικονομία, όπως τόνισε ο κ. Δραγασάκης “πέρασε μια φάση σταθεροποίησης και από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 έχουμε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης τα οποία ενισχύονται εφέτος και αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια”. Η οικονομία και η χώρα έχουν μπει σε τροχιά ανάκαμψης και αυτό, σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, επιβεβαιώνεται με όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στην εξέλιξη της παραγωγής, των επενδύσεων, της απασχόλησης και των εξαγωγών.
“Περνάμε πλέον από μια περίοδο βαθιάς ύφεσης όπου χάσαμε αθροιστικά το 28% του εθνικού εισοδήματος σε νέα φάση που θα είναι ανοδική και θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε από καλύτερη θέση τα συσσωρευμένα προβλήματα. ‘Αρα τόσο οι διαπραγματεύσεις όσο και η πορεία των εξελίξεων δικαιολογούν την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση αυτής της οδυνηρής για τη χώρα μας εμπειρία και το λαό μας δοκιμασία” ανέφερε ο κ. Δραγασάκης.
Ο κ. Δραγασάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι αφορούν, μεταξύ άλλων, την συγκροτημένη προσπάθεια για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, της υγείας της παιδείας, της κοινωνικής προστασίας, θα είναι οι στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις και ο σχεδιασμός ενός νέου υποδείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, επίσης η ανάκτηση των εργασιακών δικαιωμάτων και το δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
“Η ανάκαμψη της οικονομίας είναι αναγκαία αλλά δεν αρκεί” ανέφερε ο κ. Δραγασάκης και συνέχισε “Επιμένουμε στην ανάγκη ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος που θα διαφέρει από το παλιό. Το παλιό παραγωγικό μοντέλο δεν ήταν βιώσιμο και χρεοκόπησε επειδή ήταν ένα σύστημα εξαρτημένο από τις εισαγωγές. Αυτό το μοντέλο δεν είναι βιώσιμο ενώ είναι κοινωνικά άνισο. Η έξοδος από την κρίση σημαίνει να αφήσουμε πίσω το μοντέλο ανάπτυξης που μας οδήγησε σε αυτή. Αυτό στην πράξη θα επιτευχθεί με μια αναπτυξιακή στρατηγική που δεν θα αφήνει την ανάπτυξη στην τύχη των αγορών αλλά θα υλοποιεί σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης συγκροτημένο και στοχευμένο. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να αποκτήσουμε βιομηχανία σύγχρονη και να διπλασιάσουμε το ποσοστό, να εξάγουμε προϊόντα σε όλο τον κόσμο. Χρειάζεται, μεταξύ άλλων, αλλαγή του παραγωγικού προτύπου, έμφαση στην μεταποίηση και την πρωτογενή παραγωγή και έμφαση στην αύξηση εξαγωγών. Απαιτούνται επενδύσεις στην έρευνα, τη γνώση και την καινοτομία ενώ απαιτεί και μια νέα επιχειρηματικότητα.
Ο τύπος της επιχειρηματικότητας που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα και θεωρεί ότι μπορεί να βγάζει κέρδη και να τα εξάγει στο εξωτερικό χωρίς να τα επενδύει σε έρευνα και προσπάθεια βελτίωσης ποιότητας παραγωγής δεν είναι ο κατάλληλος που θα βοηθήσει τη χώρα να προχωρήσει μπροστά”.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ