search icon

Ελλάδα

Τσίπρας: Το οικονομικό μοντέλο της ΝΔ μας οδήγησε στην κρίση

Λέμε ναι στις αδειοδοτήσεις και την ίδρυση επιχειρήσεων, όχι στην ασυδοσία - Θα μπορούσαμε να πετύχουμε καλύτερη μείωση των πλεονασμάτων

 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να ασκήσει μια εποικοδομητική αντιπολίτευση ταυτόχρονα όμως μια μαχητική αντιπολίτευση όπου χρειάζεται, τεκμηριωμένη και σύγχρονη αντιπολίτευση», επισήμανε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης”, ολοκληρώνοντας την τριήμερη παρουσία του στην 84η ΔΕΘ.

«Δεν θα ακούσετε από εμάς καταστροφολογία, κασσανδρικές προβλέψεις και ψεύδη», «ήταν ψεύδος του πρωθυπουργού ότι δεν θα βγούμε από τα μνημόνια, ότι δεν θα βγούμε στις αγορές» τόνισε για να συμπληρώσει: «Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι δημοκρατία δεν είναι μια ψηφοφορία κάθε τέσσερα χρόνια».

Για το αν θα ζητήσει πρόωρες εκλογές είπε πως «εμένα με λένε Τσίπρα, όχι Μητσοτάκη» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι το έκανε όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση για να δημιουργήσει τοξικό κλίμα και να αντιμετωπίσει εσωτερικά προβλήματα στο κόμμα του.

Για το οικονομικό μοντέλο της κυβέρνησης

Σε ό,τι αφορά στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης επέμεινε ότι δεν πρόκειται να οδηγήσει στην ανάπτυξη.

«Ηδη έχουμε την πικρή εμπειρία ότι το μοντέλο της παρασιτικής κερδοφορίας και κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας μας οδήγησε στην κρίση».

Για τον αναπτυξιακό νόμο ανέφερε ότι έχει αντεργατικές ρυθμίσεις και φωτογραφικές διατάξεις για επιχορήγηση κλάδων που δεν προσθέτουν προστιθέμενη αξία. «Ολοι καταλαβαίνουμε γιατί γίνονται αυτές οι επιδοτήσεις. Τα ζήσαμε αυτά την εποχή των κουμπάρων και των κολλητών», σχολίασε.

Υπάρχει έντονη απαξίωση σε ό,τι αφορά το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά, είπε. «Δεν μπορεί ο υπουργός Ανάπτυξης να αποφασίζει για περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, είναι θεσμικό το θέμα».

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι δεν μπορεί να θεωρούνται όλα τα ΣΔΙΤ στρατηγικές επενδύσεις, ούτε να αυξάνεται κατά ο δοκούν ο συντελεστής δόμησης.

«Ναι στη διευκόλυνση των επενδυτικών σχεδίων και τις μεταρρυθμίσεις. Εμείς τα κάναμε αυτά στις αδειοδοτήσεις και την ίδρυση επιχειρήσεων, όχι στην ασυδοσία», ανέφερε.

Για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Για το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων επανέλαβε ότι η κυβέρνηση «αλλάζει στάση» σε σύγκριση με το τι υπόσχονταν προεκλογικά, ενώ τόνισε ότι θα περιμένει με ιδιαίτερα ενδιαφέρον να δει τι θα αναγράφει ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους για τα πρωτογενή πλεονάσματα τόσο το 2020 όσο και το 2021, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η δική του κυβέρνηση θα μπορούσε να επιτύχει καλύτερη μείωση και μάλιστα σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

Ερωτηθείς για τον ειδικό λογαριασμό που θα μείωνε τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,5% από το 2020 ο πρώην πρωθυπουργός θύμισε ότι θα προσέφερε σχεδόν 2 δισ. επιπλέον το χρόνο για ελαφρύνσεις.

Θύμισε ότι τα πλεονάσματα είναι η συνεισφορά της χώρας για τη μείωση του δημόσιου χρέους που έγινε υψηλό με τα πρώτα αποτυχημένα προγράμματα διάσωσης. Αν ζητούσαμε μείωση των πλεονασμάτων λόγω των βορειοευρωπαϊων δεν θα ήταν εύκολο να εγκριθεί. Γι’ αυτό αποφασίσαμε ότι έχοντας 37 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, που όταν τα παραλάβαμε ήταν άδεια, να βάλουμε τα 5 δισ. σε ειδικό λογαριασμό, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι δανειστές θα παίρνουν τα χρήματα που αντιστοιχούν στο πλεόνασμα.

«Προσφέραμε λύση μείωσης κατά 1% των πλεονασμάτων, χωρίς να παραβιάζουμε τη συμφωνία. Αυτή η λύση δεν είχε λόγο να τεθεί καν σε διαπραγμάτευση. Ενημερώσαμε τους εταίρους μας. Εάν είχαν αντίρρηση θα το μαθαίνατε. Αυτή η λύση θα μας οδηγούσε σε περαιτέρω ελαφρύνσεις και μειώσεις. Όταν ανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να απορρίψει το σχέδιο και να παραπέμπει σε καλένδες τη συζήτηση. Λέγοντας πως θα πετύχει με σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ενώ το 2020 θα πηγαίναμε σε πλεονάσματα 2,5%, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης πηγαίνουμε στο 3,5%».

Για το Ελληνικό

«Το Ελληνικό άδειασε το 2001 όχι το 2015. Εμείς συνεργαστήκαμε με την εταιρεία. Υπήρξαν διαφωνίες αλλά όλα προσπαθήσαμε να τα λύσουμε με καλή πίστη. Θέλουμε επενδύσεις, θέλουμε επενδυτές, αλλά δεν μπορεί το ελληνικό δημόσιο, η ελληνική πολιτεία να μη σέβεται τα δικά της δικαιώματα».

«Εμείς καταφέραμε να βάλουμε ένα τέλος σε μια μακρά περίοδο αποεπένδυσης της χώρας. Στο Ελληνικό παραλάβαμε απλά μια σύμφαση και προσπαθήσαμε να την αλλάξουμε προς όφελος του ελληνικού δημοσίου
Στην επένδυση του Ελληνικού προχωρήσαμε με προσοχή σε μια επένδυση που έφτασε στο 90% της ολοκλήρωση της
Σε όλη αυτή τη διαδικασία δουλέψαμε στενά με τον επενδυτή αλλά προς όφελος του Δημοσίου», ανέφερε για να προσθέσει: «Μακρυά από εμάς η αντίληψη οτι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει επενδύσεις. Επενδύσεις με κανόνες που θα υπερασπίζονται τα δημόσια συμφέροντα. Θέλουμε στρατηγικούς επενδυτές κι όχι αετονύχηδες», δήλωσε.

Για τη φορολόγηση της μεσαίας τάξης

Για τις επιβαρύνσεις στη μεσαία τάξη είπε ότι η μεσαία τάξη είδε ελαφρύνσεις από τον Σεπτέμβριο του 2018.

«Υπήρξε μία σειρά από παρεμβάσεις για τη μεσαία τάξη. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ αφορούσε τη μεσαία τάξη. Όταν νομοθετούσαμε, έλεγαν πως είναι παροχές. Αυτά τα 250 εκατομμύρια παραπάνω, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν τα έδωσε στη μεσαία τάξη. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ για ακίνητα πάνω από 500.000 ευρώ δεν είναι μεσαία τάξη. Όπως θεωρώ ότι και η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις δε διευκολύνει τη μεσαία τάξη», είπε

Για τη Novartis

Ερωτηθείς για την υπόθεση της Novartis απάντησε «φωνάζει ο κλέφτης αλλά δεν θα φοβηθεί ο νοικοκύρης», ενώ ανέπτυξε την άποψη ότι το ζήτημα του σκανδάλου της εταιρείας έχει διεθνείς διαστάσεις και δεν είναι μόνο ελληνικό.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον κάλεσε να κάνει ό,τι θεωρεί ορθό: «Ας κάνει εξεταστικές, ας κάνει ειδικά δικαστήρια, ας κάνει ό,τι επιθυμεί, καθώς έτσι θα θυμηθεί και ο ελληνικό λαός ποιο είναι το σκάνδαλο και ποιοι επλέκονται σε αυτό».

Για το μετρό Θεσσαλονίκης

Σχετικά με το Μετρό της Θεσσαλονίκης και το αν θα πει ονόματα για τον νέο εθνικό εργολάβο σημείωσε ότι η εταιρεία που είχε το έργο είχε χαρακτηριστεί έτσι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις με άλλη ιδιοκτησία. «Που είχε εμπλοκή και στα ΜΜΕ, με την εφημερίδα μάλιστα να είναι φιλική στον ΣΥΡΙΖΑ» προσέθεσε.

Είναι μία από τις αρτιότερες τεχνικά σε όλη την Ευρώπη, προσέθεσε και σημείωσε ότι χάρις στη συνεργασία το έργο έτρεξε με ταχύτατους ρυθμούς.

Στη συνέχεια ο νέος εργολάβος άρχισε να πετάει αετό, είπε χαρακτηριστικά και μίλησε για καθυστερήσεις που κάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας στον νέο εργολάβο τη δυνατότητα να διεκδικήσει αποζημιώσεις. Μάλιστα ο ίδιος εργολάβος συνέχισε είχε ζητήσει όταν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση να αυξήσει τις τιμές στην Αττική Οδό.

«Υποθέτω ότι αυτό μπορεί να ήταν σε συνεννόηση με την τότε αντιπολίτευση», σημείωσε και εκτίμησε ότι μπορεί τα όσα δεν κέρδισε από τις αυξήσεις στα διόδια μπορεί να τα κερδίσει από τις αποζημιώσεις.

Για περιβάλλον και πράσινη ανάπτυξη

Ο καθένας μπορεί να λέει ότι είναι «οικολόγος και πράσινος».

Η ΔΕΗ έπρεπε να είχε προσανατολιστεί εδώ και πολλά χρόνια στις ΑΠΕ, αλλά οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν το έκαναν. Εχουμε κάνει αυτοκριτική για το θέμα του περιβάλλοντος. Θα μπορούσαμε να είμαστε σε έναν πιο «πράσινο προσανατολισμό». Πρέπει να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του ανασχηματισμού του για το τι σημαίνει «πράσινη πολιτική».

Αναφερόμενος στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, μίλησε για την ανάγκη αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πόρων. «Η συζήτηση που γίνεται σε διεθνές επίπεδο πρέπει να μας απασχολήσει. Η κλιματική αλλαγή είναι θέμα που μας αφορά».

Για την προεδρική εκλογή και την απλή αναλογική 

Η επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου και η απλή αναλογική ήταν τα επόμενα θέματα. Δήλωσε ότι για τα μεγάλα θέματα πρέπει να υπάρχει συναίνεση και εξέφρασε την αντίθεσή του στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με 151 βουλευτές. Υπενθύμισε, μάλιστα, το προηγούμενο με τη δική του πρόταση για την ανάδειξη του Προκόπη Παυλόπουλου παρότι το 2015 μπορούσε να προτείνει όποιον επιθυμούσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δε μπορεί να είναι κομματάρχης τηε εκάστοτε πλειοψηφίας, είπε χαρακτηριστικά. Καλώ τον πρωθυπουργό να μην επιμείνει σε αυτό το θεσμικό ατόπημα, προσέθεσε.

Για το πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου δήλωσε δικαιωμένος. «Είναι ένας καλός Πρόεδρος, δεν βλέπω τον λόγο να μην ανανεωθεί η θητεία του» υπογράμμισε.

Για την εκλογική ήττα

Σχετικά με τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και το ρόλο που έπαιξε η συμφωνία των Πρεσπών δήλωσε δύο φορές υπερήφανος γιατί δεν υποχώρησε στο πολιτικό κόστος και έλυσε έναν γόρδιο δεσμό της εξωτερικής πολιτικής.

«Η δικαίωση θα αργήσει να έρθει ενώ ήδη εισπράξαμε ένα μεγάλο πολιτικό κόστος, το οποίο θα βρουν μπροστά τους όσοι επένδυσαν στις αντιδράσεις» προέβλεψε.

 

Exit mobile version