Το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» και το ιατρικό site ygeiamou.gr διοργανώνουν συνέδριο με θέμα «Το Σύστημα Υγείας στην COVID-19 και στη μετά-COVID-19 εποχή».
Το συνέδριο πραγματοποιείται σήμερα, στο ξενοδοχείο Athens Hilton και έχουν κληθεί να εκφράσουν τις απόψεις τους ο πρωθυπουργός, στελέχη της κυβέρνησης, οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης, διακεκριμένα μέλη της επιστημονικής κοινότητας και στελέχη επιχειρήσεων με δραστηριότητα στον κλάδο του Φαρμάκου και της Ασφάλισης.
Το συνέδριο άνοιξε με χαιρετισμό από τη δημοσιογράφο Μαίρη Μπιμπή, διευθύντρια σύνταξης του ygeiamou.gr. Η κυρία Μπιμπή έθεσε τους θεματικούς άξονες του συνεδρίου, χαιρέτισε την παρουσία του πρωθυπουργού, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, αλλά και των διακεκριμένων επιστημόνων και των κυβερνητικών στελεχών που δίνουν το παρών στο συνέδριο.
Ακολούθως, ο διευθυντής του Πρώτου ΘΕΜΑτος, Μπάμπης Κούτρας σημείωσε ότι το Θέμα μπαίνει στον δημόσιο διάλογο, με τη φιλοδοξία να αποτελέσει συνδετήριο ιστό με την κοινωνία. Αφετηρία ένα γεγονός κοσμοιστορικής σημασίας που θα αποτελέσει καταλύτη σε πολλούς τομείς. Στόχος να αναδειχθούν λάθη που έγιναν στη διάρκεια της πανδημίας, να κάνουμε κριτική και αυτοκριτική, αλλά να δούμε και τι μένει. Χάθηκαν, είπε, πολλοί άνθρωποι, για να αγνοήσουμε τα μαθήματα που πήραμε από την πανδημία. Την επόμενη φορά πρέπει να είμαστε πιο έτοιμοι, ό,τι έγινε, μπορεί να ξαναγίνει. Είναι ώρα να οργανωθούμε. Πώς θα συνεργασθούν ιδιωτικός και δημόσιος τομέας: Μπορεί η Πολιτεία να συντηρεί σε βάθος χρόνου ένα σύστημα υγείας προσαρμοσμένο σε συνθήκες πανδημίας; Εκτός από την υγεία έχουμε και την οικονομία.
Κοτανίδου: Μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη νοσηλευτών- Απαιτείται σχεδιασμός με διάρκεια
Από την πλευρά της η κυρία Αναστασία Κοτανίδου επισήμανε ότι σκοπός ενός συστήματος υγείας είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας και η φροντίδα των ανθρώπων. Αφού αναφέρθηκε στα αριθμητικα δεδομένα του ΕΣΥ, επισήμανε ότι το μεγάλο πρόβλημα του ΕΣΥ είναι αφενός η γήρανση του προσωπικού του, αλλά και η διαρροή νέων γιατρών προς το εξωτερικό. Η σχέση εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασ΄χολησης θα πρέπει να ισχύει, είπε, μόνο για τους διευθυντές- συντονιστές. Για τους υπολοιπους θα έπρεπε να παρέχεται η δυνατότητα απασχόλησης και σε άλλα νοσοκομεία. Το μεγάλο πρόβλημα είναι το νοσηλευτικό προσωπικό, όχι μονο αριθμητικά, αλλά και στο επίπεδο της συνεχούς επιμόρφωσης. Παρότι λείπουν στην Ελλάδα πολλοί έχουν φύγει στο εξωτερικό και ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μήπως θα έπρεπε να έχουμε περισσότερες εισαγωγές στις νοσηλευτικές και όχι στις ιατρικές σχολές.
«Απαιτείται αναδιάρθρωση του νοσοκομειακού χάρτη, αλλά και εγκαθίδρυση συστήματος ελέγχου μέσω της, καταγραφής και παρακολούθησης δεικτών ποιότητας. Πριν από την πανδημία ο αριθμός των κλινών ήταν εξαιρετικά μικρός. Καταφέραμε να φτάσουμε κοντά στο μέσο ευρωπαϊκό όρο -περίπου 11-12 κλίνες ανά 100.000 πληθυσμό από 6 που είχαμε προ της πανδημίας. Πρέπει να μειώνουμε τον κίνδυνο μόλυνσης, αφού αν ένας ασθενής υποστεί λοίμωξη, τότε το κόστος αυξάνεται τρεις φορές. Το κύριο πρόβλημα είναι η έλλειψη νοσηλευτών, είναι πρόβλημα και η αναλογία νοσηλευτών/ κλίνες ΜΕΘ, που παραμένει απαράδεκτα χαμηλή σε σχέση με τα διεθνή στάνταρτς. Η ΜΕΘ δεν είναι χώρος για να μπει ο ασθενής και να πεθάνει, αλλά να επιστρέψει στην κοινωνία. Χρειαζόμαστε σχεδιασμό με διάρκεια. Εχουμε ανάγκη οργάνωσης, αποτελεσματικής πρωτοβάθμιας φροντίδας. Πρέπει να δεχθούμε την αξιολόγηση, είναι σημαντικό όλοι να αξιολογηθούμε. Σε κανονικές,αλλά και σε περιόδους κρίσης χρειάζεται αύξηση ανθρωπίνου δυναμικού, συνεχής εκπαίδευση, αύξηση κλινών ΜΕΘ και εκσυγχρονισμό δομών και εξοπλισμού».
O πρωθυπουργός σημείωσε ακολούθως ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης μπορούν να χρηματοδοτηθούν μια σειρά από έργα, ασφαλώς, είπε, χρειαζόμαστε και νέα νοσοκομεία, αλλά απαιτείται και ψηφιακός ανασχηματισμός. Οι πόροι αφορούν υποδομές και τον τρόπο οργάνωσης του νοσοκομείου. Εχουμε ένα σύστημα υγείας που είναι νοσοκομειοκεντρικό. Αυτό πρέπει να αλλάξει: Επενδύοντας στην πρόληψη, στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, το ζήτημα του ανθρώπινου δυναμικού και τις μισθλογικής ανταμοιβής είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει, είναι ένα ζήτημα που αφορά τον ίδιο τον κρατικό προϋπολογισμό, όταν μιλάμε για το ΕΣΥ πρέπει να βάλουμε στην εξίσωση και τον ΕΟΠΥΥ, αφού εν τέλει θέλουμε να παρέχουμε υπηρεσίες υγείας σε ανταγωνιστικό κόστος, δεν είναι ανάγκη όλες οι υπηρεσίες υγείας να παρέχονται από το κράτος.
Η κυρία Κοτανίδου επισήμανε ότι θα πρέπει να στελεχωθούν τα κρεβάτια που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, αφού οι ανάγκες στη συνέχεια θα είναι διαφορετικές.
Απαντώντας στην ερώτηση του διευθυντή του Πρώτου ΘΕΜΑτος Μπάμπη Κούτρα για τις δυνατότητες της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και ιδιωτικής υγείας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έχουμε πολύ δυναμική εγχώρια φαρμακοβιομηχανία που η κυβέρνηση ενισχύει με μια σειρά μέτρα, Θέλουμε, είπε, να δούμε πώς θα γίνει φορέας ανάπτυξης για το μέλλον. Το ζήτημα της στρατηγικής αυτονομίας έχει μπει για τα καλά στον ευρωπαϊκό διάλογο.
Το συνέδριο
Στόχος του συνεδρίου είναι η αξιολόγηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και κυρίως η αξιοποίηση της εμπειρίας από αυτή την κρίση, ώστε να αναδειχθούν κοινά αποδεκτές, επιστημονικά τεκμηριωμένες και εφαρμόσιμες λύσεις για την βελτίωση του ΕΣΥ στη χώρα μας, προς όφελος των πολιτών.
Οι θεματικοί άξονες του συνεδρίου είναι οι εξής:
– Εθνικό Σύστημα Υγείας: Οι απαιτούμενες αλλαγές μετά την πανδημία
– Αποτελεσματικό και βιώσιμο Σύστημα Υγείας: Οι προτεινόμενες λύσεις
– Δημόσια & Ιδιωτική Ασφάλιση: Το μίγμα για την κάλυψη και προστασία των πολιτών.
Οι εργασίες του συνεδρίου μεταδίδονται μέσω livestreaming από τις ιστοσελίδες www.ygeiamou.gr, www.protothema.gr καθώς και από τα προφίλ των δύο sites στο Facebook και το Instagram, δίνοντας τη δυνατότητα παρακολούθησης του προγράμματος σε όλους τους πολίτες.
ygeia_mou_in
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το Σύστημα Υγείας στην COVID-19 και στη μετά COVID-19 εποχή
Το Σύστημα Υγείας και η ανταπόκρισή του εν καιρώ πανδημίας και πως μπορεί να διαμορφωθεί στη μετά covid-19 εποχή ώστε να είναι λειτουργικό και αποδοτικό για όλους τους κοινωνικούς εταίρους*
09:15 – 09:45 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ
09:50 – 09:55 Καλωσόρισμα – Έναρξη
Μαίρη Μπιμπή, Δημοσιογράφος, Διευθύντρια Σύνταξης ygeiamou.gr
09:55 – 10:00 Χαιρετισμός
Μπάμπης Κούτρας, Διευθυντής «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»
10:00 – 10:40 Το σύστημα Υγείας στη μετά COVID-19 εποχή
Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός, Πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας
Αναστασία Κοτανίδου, Καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας
Συντονιστής: Μπάμπης Κούτρας, Διευθυντής «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»
11:00 – 12:15 Αποδοτικό και Βιώσιμο Σύστημα Υγείας: Οι προτεινόμενες λύσεις
Βασίλης Κικίλιας
, Υπουργός Υγείας
Οι προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας
Ανδρέας Ξανθός, Βουλευτής Περιφέρειας Ρεθύμνου ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Υγείας
Προκλήσεις για το ΕΣΥ και την Πολιτική Υγείας στη μετα-covid-19 εποχή
Ματίνα Παγώνη, Πρόεδρος Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ)
Το νέο μοντέλο λειτουργίας του ΕΣΥ και ο ρόλος του ανθρώπινου δυναμικού του
Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Γενικός Διευθυντής Novo Nordisk Ελλάς
Οι προτάσεις της φαρμακευτικής βιομηχανίας για μια βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική
Agata Jakoncic, Πρόεδρος PhRMA Innovation Forum Greece (PIF), Managing Director MSD Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας
Η αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας για ένα βιώσιμο και αποδοτικό Σύστημα Υγείας
Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Αντιπρόεδρος & Διευθύνων σύμβουλος Ομίλου ELPEN
Ο ρόλος του ελληνικού φαρμάκου για μια βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική
Γιάννης Βάλβης, Consulting Partner & Life Sciences & Healthcare Leader Deloitte Ελλάδος
Η συμβολή των ιδιωτικών δομών Υγείας στη διαχείριση της πανδημίας και ο ρόλος τους στη νέα εποχή
Συντονίστρια: Παναγιώτα Καρλατήρα, Δημοσιογράφος «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» & ygeiamou.gr
12:15 – 13:00 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
13:00 – 13:40 Η αξία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας
Φώφη Γεννηματά, Πρόεδρος ΚΙΝ.ΑΛ.
Αθανάσιος Μελέτιος Δημόπουλος, Καθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας, Πρύτανης ΕΚΠΑ
Συντονιστής: Στέφανος Τζανάκης, Δημοσιογράφος ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
13:50 – 14:30 Δημόσια & Ιδιωτική Ασφάλιση: Το «μίγμα» για την κάλυψη και προστασία των πολιτών
Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας
Οι προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Γιώργος Κουτρουμάνης, Γραμματέας Τομέα Κοινωνικής Ασφάλισης ΚΙΝΑΛ, Σύμβουλος Κοινωνικής Ασφάλισης, πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Το παρόν και το μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης
Μιλτιάδης Νεκτάριος, Καθηγητής Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πειραιά
Το «ιδανικό» ασφαλιστικό σύστημα: Ουτοπία ή πραγματικότητα;
Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος Ένωσης Ασφαλιστικών εταιρειών Ελλάδος, Πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος Eurolife FFH
Ιδιωτικό Ασφαλιστικό: Συνοδοιπόρος ή ανταγωνιστής του Δημόσιου Ασφαλιστικού Συστήματος;
Συντονιστής: Βασίλης Στεφανακίδης, Διευθυντής Σύνταξης «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»
14:40 – 15:20 Η κοινωνική διάσταση της Υγείας
Αλέξης Τσίπρας, Αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Γρηγόρης Γεροτζιάφας, Καθηγητής Αιματολογίας, Πανεπιστήμιο Σορβόννης
Συντονιστής: Αντώνης Σρόιτερ, Αρχισυντάκτης «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»
15:25 – 15:30 Απολογισμός – Λήξη συνεδρίου
*Δημοσιογραφική επιμέλεια συνεδρίου Μαίρη Μπιμπή, Δημοσιογράφος, Διευθύντρια Σύνταξης ygeiamou.gr
Διαβάστε ακόμη:
Το «κουφάρι» της Creta Farms γίνεται «Αλλαντοβιομηχανία Ρεθύμνου»
Νέος διαγωνισμός €27,7 εκατ. για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους
Σχέδιο Ανάκαμψης: Στην έκδοση κοινού χρέους προχωρά η ΕΕ εντός Ιουνίου