Με αργά βήματα κινείται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική καινοτομία και την κάλυψη των αναγκών των ασθενών. Παρότι επισήμως και αρμοδίως τονίζεται εμφατικά η ανάγκη να στηριχθεί περαιτέρω ο πυλώνας της φαρμακοβιομηχανίας και η παραγόμενη φαρμακευτική καινοτομία ως επένδυση στην υγεία και την οικονομία, η πραγματικότητα είναι διαφορετική και δύσκολη για τους ασθενείς.

Η πρόσβαση των Ελλήνων στις νέες θεραπείες γίνεται μετά πολλών εμποδίων και δυσχερών διαδικασιών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους ίδιους τους ασθενείς, το σύστημα υγείας, την κοινωνία, την οικονομία.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, ο θεσμικός φορέας που εκπροσωπεί εκατοντάδες Ενώσεις ασθενών, διεκδικεί την πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες τονίζοντας ότι «βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών αλλά και ενισχύει το σύστημα υγείας, καθιστώντας το πιο δίκαιο και ανθεκτικό». Και επιμένει με σθεναρή φωνή να ζητά ως εταίρος της πολιτείας «ένα σταθερό και βιώσιμο σύστημα που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των πολιτών στις καινοτόμες θεραπείες, χωρίς διακρίσεις».

Τα διαθέσιμα στοιχεία μαρτυρούν την σκληρή διαδρομή την οποία καλούνται να διανύσουν οι ασθενείς με σοβαρές, χρόνιες παθήσεις στη χώρα μας, αναζητώντας κρίσιμα και πολύτιμα για την υγεία τους φάρμακα.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr