search icon

Ελλάδα

Δημοσκόπηση: Η συντριπτική πλειοψηφία επικροτεί το κυβερνητικό σχέδιο

Αναγκαία τα μέτρα λέει το 80,4% στη δημοσκοπηση της Marc για τον Alpha - Το «σύνδρομο του μετρό» πίσω από το δίδυμο Τσιόδρα - Χαρδαλιά - Ένας στους 4 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη - Στο 23,3% το προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου

Τη στροφή 180 μοιρών της ελληνικής κοινωνίας σε μια νέα φιλοσοφία πολιτικής και διακυβέρνησης, επικροτώντας τις σχετικές επιλογές της κυβέρνησης, έρχεται να ενισχύσει η δημοσκόπηση της Marc, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha.

Τόσο τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα, όσο και η συχνότητα των θεαματικών ποσοστών υπέρ των κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης συνηγορούν υπέρ του ότι η οπτική των Ελλήνων πολιτών απέναντι στην εγχώρια πολιτική σκηνή έχει μετατοπιστεί ριζικά, με τον κορωνοϊό να αποτελεί το εθνικό καλειδοσκόπιο.

Παρότι η καθολική αποδοχή του Καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, από την ελληνική κοινωνία, η οποία αξίζει το ποσοστό – μαμούθ 94,6% (ως άθροισμα 81,6% «θετικών» γνωμών και 13% «μάλλον θετικών») στην έρευνα της Marc, αποδόθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα από μερίδα αναλυτών στο παγκοσμίως γνωστό «σύνδρομο της σημαίας», δηλαδή της συσπείρωσης γύρω από συγκεκριμένα πρόσωπα σε περίοδο κρίσης, στην ελληνική περίπτωση δεν φαίνεται να επαρκεί ως μοναδικό αναλυτικό εργαλείο.

Και αυτό γιατί, το ελληνικό ταμπεραμέντο και η «αδούλωτη» ιδιοσυγκρασία υπάκουσαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία με πειθαρχία, σύνεση και υπομονή στα αυστηρά μέτρα αυτοπεριορισμού, θυμίζοντας τον παραδειγματικό τρόπο με τον οι Έλληνες πολίτες συμπεριφέρονται ως επιβάτες στο μετρό, επιδεικνύοντας πρωτοφανή συμμόρφωση με τους κανόνες και τις προδιαγραφές του μέσου, αφού αναγνωρίζουν εμμέσως τη συμβολή του στην αναβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου.

Το ελληνικό «σύνδρομο του μετρό» εξηγεί και την ταχεία και απόλυτη σύμπλευση της ελληνικής κοινωνίας με τα μέτρα προφύλαξης από την πανδημία, αφού το 91,6% των πολιτών δηλώνει στην ίδια έρευνα ότι «θα περάσει μόνο του στο σπίτι» το Πάσχα, το 90,2 % ότι δεν θα εκκλησιαστεί την Μεγάλη Εβδομάδα υπακούοντας στις υγειονομικές προδιαγραφές και το 80,4% χαρακτηρίζει τα μέτρα «αναγκαία», παρά την πρωτοφανή πίεση -ψυχολογική και κοινωνική- που υφίσταται.

Στην ολική μεταστροφή της συμπεριφοράς των Ελλήνων πολιτών, κρίσιμες μεταβλητές εκτός από το μέγεθος του κινδύνου, φαίνεται πως αποτέλεσαν η εμπιστοσύνη στους διαχειριστές της κρίσης, η αξιοπιστία των προσώπων και το παραγόμενο αποτέλεσμα, όπως και σε όλα, άλλωστε, τα μεγάλα έργα υποδομής. Η επίκληση στην αυθεντία και η εμπιστοσύνη στον ορθό λόγο, τις οποίες αντανακλά ο κ. Τσιόδρας, σε συνδυασμό με το απτό αποτέλεσμα, το οποίο προσκομίζει από πλευράς του ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο πάνελ ο κ. Χαρδαλιάς οικοδομούν κάθε απόγευμα μια νέα σχέση πολιτικής και πολιτών, όπως αποδεικνύει το 66,7%% των ερωτηθέντων, που τους παρακολουθεί ανελλιπώς.

Η νέα γωνία θέασης της ελληνικής κοινωνίας προς το πολιτικό σύστημα αποτυπώνεται και στα ποσοστά απήχησης του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, δεδομένου ότι ο κ. Χαρδαλιάς συγκεντρώνει ποσοστά θετικής αναγνώρισης 84,3% ( 66,8% «θετική» και 17,5 % «μάλλον θετική» γνώμη), όντας, ωστόσο, πολιτικό πρόσωπο, αλλά κρινόμενος στη συγκεκριμένη περίσταση από τη διαχειριστική του ικανότητα.

Το νέο «job description» που συνθέτει η ελληνική κοινωνία για τους πολιτικούς της ταγούς φέρνει την αξιωματική αντιπολίτευση σε μακρινή απόσταση από το Μέγαρο Μαξίμου ως προς την πρόθεση ψήφου, αλλά και πολύ κοντά στη συλλογική απαίτηση για κοινωνική γείωση.

Στην κατεύθυνση αυτή, το 43,8% των ερωτηθέντων αποτιμά ως «μη ρεαλιστικά» τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία, τη στιγμή που το 26,9% δηλώνει ότι «δεν τα έχω ακούσει». Στο ίδιο πνεύμα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα εκτιμούν σε ποσοστό 51% ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση» στην παρούσα συγκυρία τα πράγματα θα ήταν «χειρότερα», ενώ το 25,5% δηλώνει ότι θα ήταν «τα ίδια» και μόνο 9,9% «καλύτερα».

Ένας, μάλιστα, στους τέσσερις ψηφοφόρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη «καταλληλότερο» για τη διακυβέρνηση της χώρας, αυτό το διάστημα. Την ίδια στιγμή, «καταλληλότερο» για πρωθυπουργό θεωρεί τον κ. Μητσοτάκη το 63,1% των συμμετεχόντων στην έρευνα, το 17,8% τον Αλέξη Τσίπρα και το 19,1% «Κανέναν από τους δύο».

Οι νέες απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας από τα πολιτικά κόμματα αντανακλώνται και στην πρόθεση ψήφου, με την Νέα Δημοκρατία να ανοίγει την απόσταση που τη χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 23,3 ποσοστιαίες μονάδες, συγκεντρώνοντας 43,6% έναντι του 20,3% του ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 5,4%, το ΚΚΕ με 4,8%, η Ελληνική Λύση με 3,1% και το ΜέΡΑ 25 με ποσοστό 2%.

Στην κορυφή ο Κικίλιας

Τα ίδια κριτήρια διαπνέουν και την κρίση των πολιτών απέναντι στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, καθώς στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων κατατάσσονται υπουργοί με διαπιστωμένη προσφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και συμβολή στη βίαιη προσαρμογή στις νέες συνθήκες ζωής, με την αξιολόγηση των πολιτών να έχει ως εξής:

Βασίλης Κικίλιας
Χρήστος Σταϊκούρας,
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης,
Άδωνις Γεωργιάδης,
Νίκος Χαρδαλιάς,
Νίκος Δένδιας
Νίκη Κεραμέως,
Κυριάκος Πιερρακάκης,
Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.
Γιάννης Βρούτσης,
Κωστής Χατζηδάκης,
Νίκος Παναγιωτόπουλος,
Γιώργος Γεραπετρίτης,
Στέλιος Πέτσας,
Μάκης Βορίδης.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Exit mobile version