Τη μείωση των ημερών και ωρών λειτουργίας του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου στους περισσότερους δρόμους και πλατείες του Πειραιά σχεδιάζει ο Δήμος Πειραιά, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων.
Σχεδιασμός που «αφουγκράζεται» τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, την υποχρέωση για εξοικονόμηση ενέργειας και περιορισμό στην κατανάλωση, αλλά παράλληλα και την ανάγκη για την ύπαρξη εορταστικού κλίματος στην πόλη κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων εορτών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο φωτισμός των κεντρικών δρόμων και η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δένδρου θα πραγματοποιηθούν μία εβδομάδα αργότερα, στις 9 Δεκεμβρίου, ενώ τα χριστουγεννιάτικα φώτα θα σβήσουν νωρίτερα, την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023.
Σημειώνεται ότι περιορισμός θα υπάρξει και στις καθημερινές ώρες λειτουργίας του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου.
Παράλληλα, και όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Πειραιά, «στην προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας και ενίσχυσης της βιωσιμότητας των χριστουγεννιάτικων εγκαταστάσεων, τα φωτιστικά στολίδια που ο Δήμος Πειραιά έχει προμηθευτεί τα τελευταία χρόνια αποτελούνται αποκλειστικά από λαμπτήρες τύπου LED χαμηλής κατανάλωσης με πλήρως ανακυκλώσιμα πλαίσια».
Μουσικές εκδηλώσεις, παιδικά εορταστικά δρώμενα και φωτεινά θεάματα θα πραγματοποιηθούν και με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, όπως η ανέπαφη διάδραση και η εικονική πραγματικότητα, ενώ πιλοτικές εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων και πιλοτικές εγκαταστάσεις μετατροπής της κινητικής ενέργειας σε ηλεκτρική, συνθέτουν τον φετινό σχεδιασμό του χριστουγεννιάτικου προγράμματος των δράσεων του Δήμου Πειραιά.
Σημειώνεται ακόμα πως ο δημοτικός φωτισμός του Πειραιά έχει ήδη εκσυγχρονιστεί με «έξυπνα» τηλεδιαχειριζόμενα φωτιστικά, σύγχρονης τεχνολογίας και υψηλής ενεργειακής απόδοσης τύπου LED, που έχουν εγκατασταθεί σε δρόμους, πλατείες, άλση και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πόρων αλλά και ενέργειας πάνω από 75%.
Διαβάστε ακόμη
Πράγα: Οικονομία, ενεργειακή κρίση και «μαχαίρια» στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής
Πώς θα «γλιτώσουν» οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τον πονοκέφαλο του Ε9
Η Τουρκία βγήκε στις αγορές με… sukuk και δανείστηκε με επιτόκιο σχεδόν 10%