search icon

Ελλάδα

Δικηγόρος ελαιοπαραγωγών: «Δεν υπάρχει καμία κλοπή, πρόκειται για υπεξαίρεση»

Οι παραγωγοί κάνουν λόγο για 52 τόνους λαδιού που έκαναν «φτερά», ενώ ο Συνεταιρισμός στον Πολύγυρο υποστηρίζει ότι εκλάπησαν 37 τόνοι ελαιόλαδου από τις αποθήκες στη Χαλκιδική με ζημιά 370.000 ευρώ μέχρι και μισό εκατομμύριο

Οι δεκάδες τόνοι ελαιολάδου δεν θα μπορούσαν να εξαφανιστούν μέσα σε μια νύχτα, υποστηρίζει η πλευρά των ελαιοπαραγωγών στην Χαλκιδική ρίχνοντας το μπαλάκι στον Συνεταιρισμό που στέγαζε την παραγωγή του.

Οι παραγωγοί κάνουν λόγο για 52 τόνους λαδιού που έκαναν «φτερά», ενώ ο Συνεταιρισμός υποστηρίζει ότι εκλάπησαν 37 τόνοι ελαιόλαδου από τις αποθήκες στη Χαλκιδική. Το σίγουρο είναι ότι ζημιά ανέρχεται από 370.000 ευρώ μέχρι και μισό εκατομμύριο. Ο δικηγόρος των θυμάτων, Αθανάσιος Γιοβανούδας, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» σήμερα το πρωί απορρίπτει την «κλοπή» και κάνει λόγο για υπεξαίρεση.

«Επειδή οι εντολείς μου ως ελαιοπαραγωγοί έχουν πείρα, λένε ότι είναι αδιανόητο μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο αυτή η ποσότητα να μεταφερθεί χωρίς να ακούσει κάποιος γείτονας το παραμικρό. Εμείς έχουμε την άποψη ότι υπάρχει το αδίκημα της υπεξαίρεσης του λαδιού. Έχει πουληθεί σε αγνώστους» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Τη Δευτέρα πολλοί ελαιοπαραγωγοί τους οποίους εκπροσωπώ, πήγαν στο συνεταιρισμό να πάρουν λάδι της προηγούμενης σοδειάς που είχαν αποθηκευμένο στον συνεταιρισμό και βρήκαν τις δεξαμενές άδειες» εξήγησε και σημείωσε ότι ο χώρος φυλασσόταν και υπήρχαν και μόνιμοι επιστάτες.

«Την επόμενη μέρα, την Τρίτη, μέλη του Δ. Σ του Συνεταιρισμού κατήγγειλαν ότι το λάδι κλάπηκε εντός Σαββατοκύριακου. Όμως με αυτή τη θέση δεν συμφωνούν οι ελαιοπαραγωγοί, διότι θεωρούν ότι το λάδι μέσω του συνεταιρισμού ή με κάποιο τρόπο άλλο διακινήθηκε στην αγορά και λόγω της ακαρπίας φέτος, δεν μπόρεσαν να καλύψουν την ποσότητα που έλειπε μέσα από το συνεταιρισμό» πρόσθεσε.

«Ο χώρος του συνεταιρισμού είναι μέσα στον οικισμό Πολυγύρου με σπίτια σε πολύ κοντινή απόσταση. Κανένας γείτονας δεν αντιλήφθηκε το παραμικρό που αν πηγαινοέρχονταν βυτιοφόρα στην περιοχή όλο το Σαββατοκύριακο και κουβαλούσαν τόσους τόνους λάδι θα γίνονταν αντιληπτοί από τους γείτονες» συνέχισε ο κ. Γιοβανούδας τονίζοντας ότι υπήρχαν και παλιά καταγγελίες από ελαιοπαραγωγούς ότι υπήρξε και πέρσι αυτό το ίδιο φαινόμενο με λιγότερους τόνους.

Ανοιχτές πόρτες, χωρίς ίχνη παραβίασης

Σύμφωνα με τον δικηγόρο που εκπροσωπεί τον συνεταιρισμό, Θωμά Καπλάνη, το «κουβάρι» της εξαφάνισης των 37 τόνων ελαιόλαδου άρχισε να ξετυλίγεται το βράδυ της περασμένης Κυριακής, όταν ο πρόεδρος του συνεταιρισμού έφτασε στις εγκαταστάσεις και διαπίστωσε ότι υπήρχαν πόρτες ανοιχτές, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ίχνη παραβίασης. Σε έλεγχο που πραγματοποίησε την επόμενη ημέρα το πρωί, διαπιστώθηκε ότι λείπουν ποσότητες ελαιολάδου.

Πόσοι τόνοι λαδιού «εξαφανίστηκαν» τελικά;

«Το λάδι αυτό, όπως μετρήθηκε μετά, υπολογίστηκε ότι είναι περίπου 35 τόνοι, εκ των οποίων οι 15 τόνοι ανήκουν στον ίδιο συνεταιρισμό και οι υπόλοιποι 20 τόνοι σε διάφορους παραγωγούς», ανέφερε ο κ. Καπλανης. Την ίδια ώρα, αρκετοί είναι οι παραγωγοί που υποστηρίζουν ότι η ποσότητα του λαδιού η οποία εξαφανίστηκε είναι περίπου 52 τόνοι και όχι 35 τόνοι που ισχυρίζεται ο συνεταιρισμός.

Στη συνέχεια της δήλωσής του, ο κ. Καπλάνης τόνισε ότι ο συνεταιρισμός ενημέρωσε την Αστυνομία με σκοπό να ξεκινήσουν άμεσα οι έρευνες και να αποκαλυφθεί ποιος ή ποιοι κρύβονται πίσω από την κλοπή και να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. «Σίγουρα η ποσότητα του λαδιού είναι πολύ μεγάλη και δεν θα μπορούσε να φύγει λίγη – λίγη, ούτε ενδεχομένως με ένα μεγάλο βυτίο», σημείωσε.

Ήταν ένας ή πολλοί οι δράστες;

«Ως συνεταιρισμός έχουμε ήδη καταθέσει μήνυση για την ποσότητα τη δικιά μας και από την πρώτη ημέρα προτρέπουμε όλους του παραγωγούς να υποβάλουν μηνύσεις προκειμένου, όταν έρθει η ώρα, όταν βρεθεί ο ένοχος ή οι ένοχοι, να λογοδοτήσουν και σαφώς να στραφούν εναντίον τους όλοι οι παραγωγοί», πρόσθεσε.

«Το λάδι ήταν αποθηκευμένο σε τέσσερις από τις δεξαμενές και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα. Πρόκειται για πολύ μεγάλες δεξαμενές οι οποίες για να ανοίξουν θα πρέπει να υπάρχει λόγος και δε γινόταν κάθε τόσο έλεγχος. Αυτό που φαίνονταν από μια εξωτερική μονάδα μέτρησης ήταν ότι υπήρχε λάδι μέσα, μέχρι και το βράδυ της Κυριακής. Εξωτερικά φαίνονταν ότι υπήρχε κάποια ποσότητα λαδιού αλλά όταν ανοίχτηκαν οι δεξαμενές δεν υπήρχε», υπογράμμισε ο δικηγόρος του συνεταιρισμού.

Διαβάστε ακόμη

Στην τελική ευθεία το σχέδιο για ηλεκτρονικό «φακέλωμα» σε έσοδα, έξοδα, κάρτες και μετρητά

Mega – κέντρο καινοτομίας από επενδυτικά κεφάλαια του Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη (pics)

Ο σιωπηλός Stefanos, ο Αδωνις και οι Αρμένιοι, το σάρωμα του Χρυσοχοΐδη στα νοσοκομεία και η πώληση της Εθνικής Τράπεζας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version