search icon

Ελλάδα

Δικαστές: Η κυβέρνηση κάνει εσκεμμένη πολιτική παραπληροφόρησης

Σκοπός των κυβερνώντων να επηρεάσουν αποφάσεις τόσο για τον νόμο Κατρούγκαλου, όσο και για τους πλειστηριασμούς, που μπορούν να τινάξουν τα πάντα στον αέρα, υποστηρίζουν - Προσπαθεί να παίξει μπιλιάρδο στην πλάτη της Δικαιοσύνης, με παλιομοδίτικες, αντιευφυείς τακτικές, λένε για τον Κοντονή

Για εσκεμμένη πολιτική παραπληροφόρησης κάνουν λόγο μιλώντας στο protothema.gr ανώτατοι δικαστές, οι οποίοι για ευνοήτους λόγους κρατούν την ανωνυμία τους, αναφορικά με την πρόσφατη αντιπαράθεση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικολάου Σακελλαρίου σχετικά με τις δηλώσεις πόθεν έσχες, ενώ δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι όλη αυτή η επιθετική κυβερνητική τακτική έχει κατά βάση μια άλλη σκοτεινή πλευρά η οποία δεν είναι αντιληπτή σε μια πρώτη ανάγνωση των τεκταινομένων και ειδικά στον απλό αδαή πολίτη.

Οι ίδιοι δικαστές κάνουν κατ’ αρχάς λόγο για μια λαϊκίστικη, όπως την χαρακτηρίζουν, επιχειρηματολογία του υπουργού Δικαιοσύνης

Σταύρου Κοντονή, η οποία πλέον του ότι απέχει κατά 180 μοίρες από το «δια ταύτα» της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για το πόθεν έσχες, προσπαθεί για ακόμη μια φορά να στρέψει την κοινή γνώμη σε βάρος της Δικαιοσύνης και των δικαστών που είναι το τελευταίο καταφύγιο των πολιτών και ειδικά μετά την λαίλαπα των μνημονίων και τον οικονομικό στραγγαλισμό που δέχονται σε καθημερινή βάση οι φορολογούμενοι πολίτες.

Όμως, το πλέον ενδιαφέρον, έλεγαν οι δικαστές, είναι ότι ο κ. Κοντονής εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, προσπαθεί να παίξει μπιλιάρδο στην πλάτη της Δικαιοσύνης, χωρίς όμως να έχει την απαιτούμενη εμπειρία, τεχνική, τακτική και προπάντων χρησιμοποιεί παλαιομοδίτικες, αντιευφυείς πολιτικές τακτικές, προκειμένου να στρώσει το χαλί για τα επόμενα επιθετικά κυβερνητικά βήματα σε βάρος της Δικαιοσύνης.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις δηλώσεις πόθεν έσχες που ήδη έχει εκδοθεί, αλλά και αυτή που αναμένεται να εκδοθεί μετά την νέα αίτηση που έχουν καταθέσει στο ΣτΕ όλες οι δικαστικές Ενώσεις, είναι το κυβερνητικό προπέτασμα καπνού, για να στραφεί η κοινή γνώμη σε βάρος των δικαστών και της ίδιας της Δικαιοσύνης.

Απώτερος σκοπός των κυβερνητικών επιθέσεων σε βάρος της Δικαιοσύνης είναι πρώτον να δημιουργηθεί το κατάλληλο αρνητικό κλίμα σε βάρος των δικαστών, δεύτερον ο επηρεασμός των ίδιων των συμβούλων για δυο εκκρεμείς βασικές υποθέσεις.

Η πρώτη σημαντικότατη εκκρεμής υπόθεση που μπορεί να οδηγήσει την κυβέρνηση σε αδιέξοδο, ακόμη και στην προσφυγή στις κάλπες, είναι η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που αναμένεται να εκδοθεί επί των άνω των 25 αιτήσεων ακυρώσεως που έχουν κατατεθεί και συζητηθεί (Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Επιμελητήρια, Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, κ.λπ.) κατά του νέου ασφαλιστικού νόμου (νόμος Κατρούγκαλου).

Σύμφωνα με όλα τα έως σήμερα δεδομένα και της ασφαλείς πληροφορίες του protothema.gr, ο νέος ασφαλιστικός νόμος κινδυνεύει από την Ολομέλεια του ΣτΕ με πανηγυρική κατάρρευση, λόγω της ευθείας σύγκρουσής του με το Σύνταγμα.

Η δεύτερη σημαντική εκκρεμής υπόθεση που έχει πανικοβάλει την κυβέρνηση είναι η υπόθεση κατά των πλειστηριασμών και αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα η απόφαση επί της αιτήσεως αναστολής που έχει κατατεθεί από την συμβολαιογράφο Λαυρίου Ελένη Καραγεωργοπούλου. Η εν λόγω συμβολαιογράφος ζητεί την ακύρωση της τελευταίας γενικής συνέλευσης του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου με την οποία ανεστάλη η προηγούμενη γενική συνέλευση στην οποία είχε αποφασιστεί η αποχή των συμβολαιογράφων από όλους τους πλειστηριασμούς έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Σε περίπτωση που η αίτηση αναστολής γίνει δεκτή από το ΣτΕ, τότε οι πλειστηριασμοί, τουλάχιστον προσωρινά, «παγώνουν» μέχρι να υπάρξει νέα νόμιμη γενική συνέλευση του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου. Στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση είναι έκθετη στους δανειστές μας, όπως έκθετος είναι και ο υπουργός Δικαιοσύνης για τον πρόχειρο τρόπο με τον οποίο έστησε την πλατφόρμα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, σε απόλυτη συνεργασία με τη πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συμβολαγραφικού Συλλόγου.

Πέρα όμως από τα κυβερνητικά σχέδια που καταστρώνονται στην πίσω πλευρά του κυβερνητικού εγκεφάλου για απαξίωση της Δικαιοσύνης γενικά και ειδικά του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε εξέλιξη είναι η λειτουργία της μηχανής παραπληροφόρησης του υπουργείου Δικαιοσύνης, με προπομπό τον κ. Κοντονή για την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αναφορικά με τις δηλώσεις πόθεν έσχες.

Ο κ. Κοντονής στη απέλπιδα προσπάθειά του να λασπώσει συλλήβδην τη Δικαιοσύνη για πολιτικούς κυβερνητικούς σκοπούς, δεν δίστασε, να διαπράξει τα ίδια ή παρόμοια λάθη που διέπραξε ως υφυπουργός Αθλητισμού και να διατυπώνει αβάσιμες κατηγορίες σε βέρος των δικαστών.

Αντιγράφουμε από όσα είπε ο κ. Κοντονής σε συνέντευξή του:

-«Στις διατάξεις του πόθεν έσχες δεν πρέπει να εμφιλοχωρούν εξαιρέσεις» και συνέχισε, εξηγώντας ότι «δεν γίνεται να προχωρήσει αυτή η κοινωνία με εξαιρέσεις, διότι τότε καταστρατηγείται κάθε κανόνας ισονομίας».
– «Δεν γίνεται να υποχρεούται κάποιος να δηλώνει εισοδήματα και χρήματα, τα οποία έχει στους λογαριασμούς των Τραπεζών και να μην υποχρεούται να δηλώσει χρήματα ή άλλα τιμαλφή, που έχει σε μία θυρίδα Τράπεζας».
– «Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να ελέγχονται. Το χειρότερο είναι να το λένε αυτοί που αποφασίζουν για την υπόθεση κι εδώ έχουμε σοβαρότατο ζήτημα. Αυτοί οι οποίοι προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη είναι και αυτοί, οι οποίοι τελικά αποφασίζουν.

Στη συνέχεια ακολούθησε η εσκεμμένη παραπληροφόρηση από την πλευρά του κ. Κοντονή ο οποίος, μεταξύ των άλλων, ανέφερε:

– Όταν οι πολίτες βλέπουν ότι για θέματα, που τους αφορούν, οι δικαστές χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά, τότε ο θεσμός φθείρεται και η εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη απομειούται».
– Η κυβέρνηση έχει καταθέσει την πρότασή της και την εντονότατη διαφωνία της για το θέμα -εδώ και τρεις μήνες τουλάχιστον- ότι το πόθεν έσχες των δικαστών δεν πρέπει να περιλαμβάνει εξαιρέσεις, γιατί αν έχουμε έναν επίορκο δικαστή -υπάρχουν και τέτοιοι και έχουν δικαστεί από τη Δικαιοσύνη στο παρελθόν- ο οποίος, για να διαφύγει τον έλεγχο για χρήματα τα οποία παράνομα λαμβάνει, αντί να τα βάλει σε έναν λογαριασμό που ελέγχεται, τα βάλει σε μία θυρίδα Τράπεζας, τότε καταστρατηγείται ο νόμος».

Οι δικαστές του ΣτΕ άμεσα αντέδρασαν στην λασπολογία, επισημαίνοντας ότι η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ δεν αφορά μόνο τους δικαστές και εισαγγελείς, αλλά όλους τους υπόχρεους προς υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες, όπως είναι νομάρχες, δημάρχους, δημοσιογράφους, κ.λπ. Άρα τα περί δύο μέτρων και σταθμών πέφτουν στο κενό της εσκεμμένης κυβερνητικής παραπληροφόρησης.

Η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας για απογυμνώσει την κυβερνητική προσπάθεια παραπληροφόρησης και εσκεμμένης λασπολογίας εξέδωσε τον πεντάλογο του «δια ταύτα» της απόφασης της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που έχει ως εξής:

1. Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί υποχρεούνται να υποβάλλουν δηλώσεις «πόθεν έσχες».
2. Όλοι οι υπόχρεοι (μεταξύ των οποίων και οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί) υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις «πόθεν έσχες».
3. Κανένας υπόχρεος (και όχι μόνο οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί) δεν υποχρεούται να δηλώνει μετρητά και κινητά πράγματα μεγάλης αξίας.
4. Ο έλεγχος των δηλώσεων «πόθεν έσχες» δεν μπορεί να ανατρέχει σε χρόνο πέραν της πενταετίας από την υποβολή της εκάστοτε δηλώσεως για κανένα υπόχρεο (και όχι μόνο για τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς).
5. Οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών πρέπει να ελέγχονται από όργανο που αποτελείται κατά πλειοψηφία από δικαστικούς λειτουργούς και όχι από υπαλλήλους που υπάγονται στον εκάστοτε υπουργό, ώστε να διασφαλίζεται η δικαστική ανεξαρτησία».

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Exit mobile version