search icon

Ελλάδα

Διεθνή ΜΜΕ: Στο χείλος της καταστροφής τα ελληνικά hotspots

Όπως τονίζουν, η υπομονή των προσφυγικών καταυλισμών έχει εξαντληθεί, όπως και η υπομονή των κατοίκων

Με μελανά χρώματα περιγράφουν τα διεθνή ΜΜΕ την κατάσταση για το μεταναστευτικό στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι τα ελληνικά hotspot βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής. Τα ξένα δημοσιεύματα αναπαράγουν τις άκρως ανησυχητικές ανακοινώσεις τoυ Συμβουλίου της Ευρώπης περί εκρηκτικής κατάστασης στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά του Αιγαίου, και αναφέρονται στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το καυτό θέμα που «προκαλεί σε όλους νεύρα».

Βρετανική εφημερίδα «Daily Mail»

«Οι υπερπλήρεις προσφυγικοί καταυλισμοί στην Ελλάδα βρίσκονται “στο χείλος της καταστροφής και είναι έτοιμοι να εκραγούν”», όπως προειδοποιούν οι επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail». Η επικεφαλής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ευρώπη Dunja Mijatovic δήλωσε χθες ότι «πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα για την αντιμετώπιση των απαράδεκτων συνθηκών».

«Μετά την πενθήμερη επίσκεψή της σε προσφυγικούς καταυλισμούς σε Λέσβο, Σάμο και Κόρινθο δήλωσε ότι υπάρχουν περίπου 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα», γράφει το επίμαχο δημοσίευμα.

«Η Ελλάδα έχει γίνει και πάλι το κύριο σημείο εισόδου για τους αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη και αγωνίζεται να τους φιλοξενήσει παρά τη διαθεσιμότητα κοινοτικών κονδυλίων. «Αν και γίνονται συχνά μετακινήσεις των μεταναστών προς την ενδοχώρα, υπάρχουν πάνω από 34.000 που ζουν σε υπερπλήρεις προσφυγικούς καταυλισμούς… Η νέα συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδας, η οποία ανέλαβε την εξουσία τον Ιούλιο, έχει δεσμευθεί να ενισχύσει τους κανόνες ασύλου, να εντείνει τις ναυτικές περιπολίες και να στείλει δέκα χιλιάδες πίσω στην Τουρκία το επόμενο έτος».

«Το ελληνικό κοινοβούλιο υιοθέτησε χθες έναν νέο μεταναστευτικό νόμο, ωστόσο η Ευρωπαία Επίτροπος δήλωσε ότι το σχέδιο εγείρει ανησυχίες από την πλευρά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», προσθέτει η βρετανική εφημερίδα.

Αμερικάνικη εφημερίδα «New York Times»

«Στο χείλος της καταστροφής βρίσκονται οι προσφυγικοί καταυλισμοί στην Ελλάδα, ενώ οι συνθήκες στα ανθυγιεινά hot spot έχουν μετατρέψει την καθημερινότητα των μεταναστών και προσφύγων σ’ έναν αγώνα επιβίωσης», σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα New York Times.

Η Ευρωπαία επίτροπος Dunja Mijatovic κατήγγειλε το «πολιτικό αδιέξοδο» που εμπόδισε τα 28 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των προσφύγων. Επιπλέον, χαρακτήρισε «αφόρητες» τις συνθήκες σε hot spot της Σάμου, που θα έπρεπε να φιλοξενεί 6.000 κατοίκους και όχι εννέα φορές πάνω από τον επιτρεπτό αριθμό, και εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για τη Λέσβο, όπου ο βασικός προσφυγικός καταυλισμός στεγάζει 14.000 άτομα, σε σχέση με πέρυσι που δεν ξεπερνούσαν τις επτά χιλιάδες.

Εξέφρασε την ικανοποίησή της για σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μεταφέρει 20.000 μετανάστες προς την ηπειρωτική χώρα μέχρι το τέλος του έτους, αλλά και τους προβληματισμούς της. Η ίδια υποστήριξε ότι ο προτεινόμενος νόμος θα επέτρεπε στις αρχές να κρατούν τους μετανάστες πιο εύκολα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο κ. Μητσοτάκης έχει πει επανειλημμένως ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη της το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης.

Γαλλική εφημερίδα «Le Monde»

«Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, δεν έχει περάσει ούτε μία εβδομάδα στην Ελλάδα χωρίς να συμβεί κάτι στους προσφυγικούς καταυλισμούς που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου ή στην ηπειρωτική χώρα», γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde». «Για πρώτη φορά από το 2016, η Ελλάδα έγινε φέτος η κύρια πύλη για τους μετανάστες στην Ευρώπη, με αυξημένη ροή από τη γειτονική Τουρκία. Αλλά το σχέδιο της κυβέρνησης προκαλεί έντονη κριτική στις ΜΚΟ που βρίσκονται στα νησιά», προσθέτει το δημοσίευμα.

«Από μερικές δεκάδες που ήταν τον Μάιο, ο αριθμός των μεταναστών που έχουν καταφθάσει στα πέντε ελληνικά νησιά (Λέσβο, Σάμο, Λέρο, Κω, Χίου) αυξήθηκε σε 3.122 τον Ιούνιο, τον Αύγουστο στις 7.122 και στις 10.258 τον Σεπτέμβριο…Ακόμη κι αν οι αφίξεις αυτές δεν μπορούν να συγκριθούν με εκείνες του 2015, ο αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται με την υπομονή των κατοίκων και των προσφύγων να εξαντλείται».

«Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), περίπου 34.500 πρόσφυγες βρίσκονται σε ελληνικά hot spots, η χωρητικότητα των οποίων δεν ξεπερνά τις έξι χιλιάδες…Ο υπερπληθυσμός, η έλλειψη υγιεινής, η κακή πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, οι εκρήξεις βίας και οι μακράς διάρκειας διαδικασίες ασύλου καθιστούν τη ζωή των μεταναστών μη βιώσιμη», σχολιάζει η εφημερίδα «Le Monde». «Όλοι έχουν νεύρα».

«Μετά από έντεκα μήνες, τελικά πέρασα από συνέντευξη για να πάρω άσυλο. Αλλά θα πρέπει να περιμένω τρεις έως έξι μήνες για μια απάντηση» λέει ο Μοχάμεντ Σαρίφ, ένας νεαρός Αφγανός που ζει σε hot spot της Σάμου, αναφέρει το δημοσίευμα.

Γαλλική εφημερίδα «Le Figaro»

Την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας για το μεταναστευτικό σχολιάζει και η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro». Το Συμβούλιο της Ευρώπης απευθύνει έκκληση για επείγοντα μέτρα στους προσφυγικούς καταυλισμούς περιγράφοντας την κατάσταση των μεταναστών και των προσφύγων στα ελληνικά νησιά ως «εκρηκτική» κι ότι βρίσκεται «στα πρόθυρα καταστροφής», επισημαίνει η επίτροπος Dunja Mijatovic.

Για τη γαλλική εφημερίδα, «το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρώπης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου». «Και, για πολλούς λόγους, τους τελευταίους μήνες, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες καταφθάνουν στην Ελλάδα εκατοντάδες καθημερινά με αυτοσχέδιες βάρκες από τη γειτονική Τουρκία…Αλλά τα κέντρα υποδοχής είναι υπερπλήρη. Τώρα στεγάζουν περίπου 34.000 άτομα στα πέντε νησιά που συνορεύουν με τις τουρκικές ακτές ενώ η χωρητικότητα τους είναι για 6.300 θέσεις. Η Ευρωπαία Επίτροπος δήλωσε ότι “σοκαρίστηκε από τις τρομακτικές συνθήκες υγιεινής στις οποίες ζουν οι αιτούντες άσυλο”, υπογραμμίζοντας την “κατάφωρη έλλειψη επαρκούς ιατρικής φροντίδας σε αυτά τα στρατόπεδα, όπου περιμένουν ώρες για να λάβουν φαγητό”, προσθέτει το γαλλικό δημοσίευμα.

Πηγή: protothema.gr

Exit mobile version