Η διαμεσολάβηση αποτελεί μια σύγχρονη, αποτελεσματική και οικονομική μέθοδο επίλυσης διαφορών, προσφέροντας ταχύτερες και λιγότερο συγκρουσιακές λύσεις σε σύγκριση με τη δικαστική οδό. Παρά τα πλεονεκτήματά της, η εφαρμογή της στην Ελλάδα παραμένει περιορισμένη, με τους πολίτες να προτιμούν συχνά τα δικαστήρια για την επίλυση των διαφορών τους.
Η διαδικασία της διαμεσολάβησης είναι απλή: τα εμπλεκόμενα μέρη διαπραγματεύονται εξωδικαστικά με τη βοήθεια ενός ουδέτερου και αμερόληπτου τρίτου, του διαμεσολαβητή. Ο διαμεσολαβητής δεν κρίνει ούτε αποφασίζει για τη διαφορά, αλλά διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των μερών, βοηθώντας τους να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη νόμιμη και ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας.
Η διαμεσολάβηση εφαρμόζεται σε ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων. Στις εμπορικές διαφορές, επιτρέπει στις επιχειρήσεις να επιλύουν διαφωνίες γρήγορα και με λιγότερο κόστος από τη δικαστική οδό. Χρησιμοποιείται σε διαφορές μεταξύ εταίρων, προμηθευτών και πελατών, καθώς και σε συμβατικές διαφωνίες. Για παράδειγμα, δύο ομόρρυθμοι εταίροι μιας εταιρείας εστίασης που διαφωνούν για την κατανομή των κερδών και την επέκταση της επιχείρησης, αντί να προσφύγουν στα δικαστήρια, επιλέγουν τη διαμεσολάβηση. Μέσω του διαμεσολαβητή, καταλήγουν σε μια νέα εταιρική συμφωνία, που τους επιτρέπει να συνεχίσουν τη συνεργασία τους, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.
Επιπλέον, η διαμεσολάβηση μπορεί να εφαρμοστεί με θετικά αποτελέσματα και στις οικογενειακές διαφορές, όπως σε διαζύγια, θέματα επιμέλειας παιδιών και οικονομικές ρυθμίσεις μεταξύ πρώην συζύγων. Η εμπιστευτικότητα της διαδικασίας επιτρέπει την εξεύρεση λύσεων με λιγότερες συναισθηματικές συγκρούσεις. Για παράδειγμα, ένα διαζευγμένο ζευγάρι που διαφωνεί για την επιμέλεια των παιδιών και το πρόγραμμα επικοινωνίας με τον πατέρα, μέσω της διαμεσολάβησης, συμφωνεί σε ένα πρόγραμμα που επιτρέπει στον πατέρα να βλέπει τα παιδιά του κάθε σαββατοκύριακο και να επικοινωνούν μέσω βιντεοκλήσης δύο φορές την εβδομάδα.
Είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητό τόσο από τους πολίτες όσο και από τις επιχειρήσεις ότι η προσφυγή στα δικαστήρια αποτελεί συνήθως τη λιγότερο επιθυμητή επιλογή. Πρέπει, συνεπώς, να ενισχυθεί η ενημέρωση και η προβολή των πλεονεκτημάτων της διαμεσολάβησης και των εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών σε θεσμικό επίπεδο, ενώ η υιοθέτησή τους θα πρέπει να ενισχυθεί μέσω κατάλληλων κινήτρων.
Διαβάστε ακόμη
FT: Ξεσπά παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος με τους υψηλότερους δασμούς των τελευταίων 100 ετών (γράφημα)
Axios: Ο Τραμπ «χτυπά» το εμπόριο, αλλά όχι τη Ρωσία – Τι σημαίνει η εξαίρεση
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα