search icon

Ελλάδα

Διαμάχη Κουτσούμπα – Τσίπρα με αφορμή τον εκλογικό νόμο

ΚΚΕ: Άλλοθι για την συνολική της αποτυχία αναζητά η κυβέρνηση - Μονόδρομος η απλή και άδολη αναλογική, όλα τα άλλα είναι παζάρια

Αντί ο εκλογικός νόμος να αποτελέσει ένα στοιχείο προσέγγισης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, αφού και τα δύο κόμματα δηλώνουν ότι είναι υπέρ της απλής αναλογικής, αποτέλεσε αφορμή να έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Μαξίμου και Περισσού.

Το έναυσμα δόθηκε από τις σημερινές δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στον ΣΚΑΙ. Κληθείς να εκτιμήσει για ποιο λόγο θέτει ο κ. Τσίπρας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή το θέμα του εκλογικού νόμου, ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι στη μεταξύ τους συνάντηση την περασμένη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι «δεν μπορεί να κάνει αυτά που υποσχέθηκε ως Αριστερά, γι’ αυτό όσο μπορεί θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα, για να αφήσει κάτι ως αριστερή διακυβέρνηση, καθώς στα άλλα μέτωπα δεν θα μπορέσει να αλλάξει τίποτα».

Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε με διαρροή στην οποία διαψεύδει τα όσα ο κ. Κουτσούμπας είπε για την συνομιλία του με τον πρωθυπουγό: «Σχετικά με δηλώσεις του ΓΓ του ΚΚΕ στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Αυτά που ο κ. Κουτσούμπας ισχυρίστηκε σήμερα, ότι ελέχθησαν από τον πρωθυπουργό στην μεταξύ τους συζήτηση, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”, αναφέρει η διαρροή. Ακολούθως προσθέτει: “Η κριτική του ΚΚΕ προς την κυβέρνηση είναι γνωστή και σεβαστή. Το επί της ουσίας ερώτημα είναι, αν στο θέμα της απλής αναλογικής, το ΚΚΕ θα είναι συνεπές με τις πάγιες θέσεις του”.

Ο Περισσός απάντησε με δική του ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: “Όσο για το περιεχόμενο της συνομιλίας, όσα είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, ισχύουν απόλυτα». Αναφέρεται όμως η ανακοίνωση και στην ταμπακέρα: “Το ΚΚΕ έχει πάγιες θέσεις για τον εκλογικό νόμο τις οποίες υπερασπίζεται με συνέπεια. Κι αυτές αποτυπώνονται στην πρόταση για απλή αναλογική, ανόθευτη, χωρίς μπόνους και χωρίς πλαφόν. Το ερώτημα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάγιες θέσεις. Γιατί, ενώ, τον Μάρτη του 2012 κατέθετε πρόταση νόμου με αυτό το περιεχόμενο, σήμερα το αλλοιώνει στο πλαίσιο των παζαριών του με τα άλλα κόμματα”.

Αριστερόμετρο

Το θέμα του εκλογικού νόμου έχει μία ιδιαίτερη συμβολική σημασία για τα κόμματα της αριστεράς, καθώς το αίτημα για “απλή και ανόθευτη” αναλογική αγγίζει τον σκληρό ιδεολογικό τους πυρήνα. Όποιο κόμμα καταθέτει παρόμοια πρόταση ανεβάζει τις μετοχές του στο αριστερό κοινό. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμούν κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με το ΚΚΕ και γι αυτό και η διαρροή ήταν προσεκτική. Ωστόσο στελέχη στον περίγυρο του κυβερνητικού επιτελείου εκτιμούν ότι ο Περισσός δεν θέλει να δει τον ΣΥΡΙΖΑ να πιστώνεται την υλοποίηση ενός παγίου αιτήματος της αριστεράς με βαρύ συμβολισμό. Υπάρχει όμως και η πιο πρακτική διαφορά, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σκέπτεται να καταθέσει μεν πρόταση για απλή αναλογική που όμως να περιλαμβάνει το πλαφόν του 3% για την είσοδο στην Βουλή.

Ο Περισσός δηλώνει ότι θέλει απλή αναλογική δίχως μπόνους για το πρώτο κόμμα και δίχως πλαφόν εισόδου. Για τον Περισσό τα πράγματα είναι απλά -όπως αναφέρει και στην ανακοίνωσή του. Η κυβέρνηση αναζητά αριστερό άλλοθι μετά την αποτυχία της πολιτικής του και την υποταγή του στα μνημόνια, και θα ήθελε σε αυτό το άλλοθι του εκλογικού νόμου να έχει μαζί του ως ενισχυτή και το ΚΚΕ. Γι αυτό και ο Περισσός παίρνει τις αποστάσεις του και ξεκαθαρίζει ότι θα ψηφίσει μόνο απλή και άδολη αναλογική.

Με το πλαφόν συμφωνούν όλα τα άλλα κόμματα για να μην μπει στην Βουλή μουσουλμανικό κόμμα. Πίσω όμως από αυτό το πρόσχημα βρίσκεται ο κατακερματισμός του πολιτικού συστήματος. Τόσο στην κεντροαριστερά και στην πέραν του ΣΥΡΙΖΑ αριστερά, όσο και στον δεξιό χώρο κινούνται πολλά μικρά κόμματα. Με μία καθαρή απλή αναλογική δίχως το πλαφόν του 3% όλα αυτά θα μπουν στην Βουλή, από το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, μέχρι την ΛΑΕ και το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, μέχρι και το κόμμα του Νίκου Νικολόπουλου ή τη Νέα Ελλάδα-Νέα Πορεία του κ. Γραμματίδη. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έφερνε απλή αναλογική δίχως πλαφόν προκειμένου να το ψηφίσει από κοινού με το ΚΚΕ και να τονώσει το αριστερό του προφίλ, είναι αμφίβολο αν θα το ψήφιζε ακόμη και ο κυβερνητικός του εταίρος Πάνος Καμμένος.

Κυβερνητικές μεθοδεύσεις

H κυβέρνηση εκμεταλλεύται πολιτικά το θέμα του εκλογικού νόμου, προσπαθώντας να διαμορφώσει πεδίο προσεγγίσεων με άλλα κόμματα και να απομονώσει τη ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό είναι χαρακτηριστική η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη: “Η πρότασή μας για την κατάργηση του μπόνους, την απλή αναλογική και την ψήφο στα 17 βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας. Λαμβάνει υπόψη τις συζητήσεις του Πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων, καθώς και πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες άλλων κομμάτων, όπως για παράδειγμα την Πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο 2015. Η πρόταση της κυβέρνησης θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος αυτής της εβδομάδας και θα ψηφιστεί μέσα στο 1ο δεκαήμερο του Ιουλίου, πιθανότατα με την επιστροφή του Πρωθυπουργού από την Κίνα.

Η διαδικασία της συζήτησης στη Βουλή μπορεί να βοηθήσει ώστε να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες συγκλίσεις από αυτές που έχουν ήδη διαπιστωθεί. Η ιστορική αναγκαιότητα για την καθιέρωση της ισοτιμίας της ψήφου και η απήχηση της πρότασης στο λαό πρέπει να είναι το κριτήριο των κομμάτων. Από τη Ν.Δ. δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο”.

Πηγή: protothema.gr

Exit mobile version