Τριήμερη απεργία έως και την Τετάρτη 20 Ιουλίου πραγματοποιείται στον κλάδο των διαγνωστικών κέντρων, των πολυϊατρείων και των κλινικοεργαστηριακών γιατρών για το μέτρο των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) και την προκαταβολική υποβολή του, που έχει επιβάλλει ο ΕΟΠΥΥ.
Ο κλάδος διαμαρτύρεται για τις χαμηλές αποζημιώσεις που εισπράττουν, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, από τον ΕΟΠΥΥ για τις υπηρεσίες τους, αλλά και λόγω της διαχρονικής πολιτικής περιορισμού της κρατικής δαπάνης, για την κάλυψη των εξετάσεων των ασφαλισμένων.
Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ κατά τη διάρκεια της τριήμερης απεργίας δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν τις εξετάσεις τους στα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.
«Η οικονομική κατάσταση των μονάδων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης είναι σε τραγική κατάσταση, αφού υποβάλλουν κάθε μήνα στον ΕΟΠΥΥ το αίτημά τους για την πληρωμή τους, βάσει του όγκου των εξετάσεων που εκτέλεσαν στους ασφαλισμένους του Οργανισμού και αντί να εξοφληθούν τις δαπάνες αυτές στο ακέραιο, τους επιβάλλονται περικοπές της τάξης του 50% », τονίζει το Συντονιστικό Όργανο των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Σημειώνεται ότι ο ΕΟΠΥΥ επιβάλλει το σύστημα των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) στα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, βάση του οποίου όταν το κόστος για τις διαγνωστικές εξετάσεις ξεπερνά τον ετήσιο προϋπολογισμό του κράτους (ΕΟΠΥΥ), τότε τα εργαστήρια καταβάλλουν από τις εισπράξεις τους το υπερβάλλον ποσό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να «κουρεύεται» το 50% των εισοδημάτων του κλάδου.
Τι ζητούν οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί
Τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί ζητούν:
«Τη διαγραφή του τεχνητού χρέους των προηγούμενων ετών από rebate και claw back, διότι είναι χρήματα που μας οφείλονται, ενώ ο ΕΟΠΥΥ μας τα ζητάει πίσω και
Την αναστολή της προείσπραξης του claw back από τις τρέχουσες πληρωμές μας, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητά μας και το claw back του 2022, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά την τελική διαμόρφωση του προβλεπόμενου ετήσιου ορίου και των υποβολών μας, να ενταχθεί και αυτό στις 120 δόσεις.
Επιπλέον, ζητάμε να νομοθετηθούν οι μεταρρυθμίσεις που δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιήσει ο Υπουργός Υγείας, στο νομοσχέδιο που αφορά τις «Μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή».
«Η ανάσα ρευστότητας την οποία ζητούν με κάθε τρόπο τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί είναι αυτή που θα καθορίσει την επιβίωσή τους», σημειώνει ο κλάδος.
Διαβάστε ακόμη:
25 ή 50: Πόσες μονάδες πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια η ΕΚΤ;