Η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο, σηματοδοτεί το τέλος την τριήμερης παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ.

Είχαμε δεσμευθεί στη μεσαία τάξη ότι θα επιστρέφαμε αυτά που πήρε η προηγούμενη κυβέρνηση, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου στο Βελλίδειο.

Τα μέτρα είναι πλήρως κοστολογημένα, τόνισε. Ότι έχουμε εξαγγείλει είναι κοστολογημένο, ρεαλιστικό και δεν αιφνιδιάζουμε τους εταίρους μας. Η μείωση στον φόρο των επιχειρήσεων θα κοστίσει 500 εκατ. ευρώ, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης το κόστος των μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός θα είναι της τάξεως των 1,2 δισ. ευρώ: 1 δισ. ευρώ τα φορολογικά μέτρα και 200 εκατομμύρια η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Η κατάσταση που παραλάβαμε στην οικονομία δεν ήταν τόσο ρόδινη, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε την πολιτική μας γιατί είχαμε υπεραπόδοση στα έσοδα τους δύο τελευταίους μήνες. «Αυτό δείχνει ότι κάτι αλλάζει», σημείωσε.

«Πάντα στο τραπέζι το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων»

Με ένα ειρωνικό χαμόγελο απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση που αφορούσε την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση: «Να μας ασκεί κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διαπραγμάτευση προσβάλει τη μνήμη των πολιτών που θυμούνται το 2015. Τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μία ζωντανή υπενθύμιση τί έγινε στη χώρα αυτούς τους καταστροφικούς έξι μήνες». Ξεκαθάρισε ότι δεν θα διεκδικήσει αμέσως μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων. «Το είχα πει και προεκλογικά. Το βάζω, όμως, το ζήτημα πάντα στο τραπέζι»

«Δεν συμμερίζομαι τις προβλέψεις ότι η διεθνής οικονομία οδεύει προς μια βαθιά ύφεση. Εμείς πρέπει να κάνουμε αυτό το οποίο μας αναλογεί. Να εξετάσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο πολιτικές που θα στηρίξουν περισσότερο τη ζήτηση. Είναι μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη. Αυτό προσθέτει ακόμη ένα επιχείρημα γιατί πρέπει να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα». Αυτή ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού σε ερώτηση για το κατά πόσο το διεθνές κλίμα (γερμανική οικονομία, Brexit), θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία.

Η ΔΕΗ μπορεί να γίνει κερδοφόρα ξανά 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη ΔΕΗ τονίζοντας ότι μπορεί να ξαναγίνει μια κερδοφόρα εταιρεία.
«Το σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΗ είναι τολμηρό. Πρέπει να αποκατασταθεί η ρευστότητα της επιχείρησης. Θα κληθούν να συνεισφέρουν όλοι για να σωθεί η επιχείρηση. Έχω εμπιστοσύνη και στην επιχείρηση και τους εργαζόμενους να εξυγιάνουμε τη ΔΕΗ και να την κάνουμε κερδοφόρα. Δεν θα πρέπει να ασκείται κοινωνική πολιτική με τη ΔΕΗ».

Σε ερώτηση για το πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι, «από το 2021 θα έχουμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο να μειωθούν και το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης».

Το 2023 θα καταργηθούν πλήρως, επισήμανε χαρακτηριστικά.

Για τα «κόκκινα» δάνεια

Ως προς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η κυβέρνηση σχεδιάζει να υιοθετήσει ένα μοντέλο, αντίστοιχο με αυτό της Ιταλίας. Στόχος να βελτιώσει την ρευστότητα, ώστε να αποτυπωθεί και στην πραγματική οικονομία.

Ομόλογα

Θέλουμε τα ελληνικά ομολογα να επιστρέψουν στην επενδυτική βαθμίδα, ώστε να δανειζόμαστε ακόμη φθηνότερα, είπε ο πρωθυπουργός. Θα αποπληρώσουμε τα δάνεια του ΔΝΤ και το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής.

«Θα γλιτώσουμε 75 εκατ. ευρώ ετησίως από αυτή τη παρέμβαση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την επιστροφή των κερδών από την ΕΚΤ, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι εύλογο να συνδεθεί με την αξιολόγηση και λογικό να πάρουμε πίσω τα κέρδη για να μας βοηθήσουν στον δημοσιονομικό χώρο που χρειαζόμαστε. «Να κατευθυνθούν σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, όπως θεωρώ ότι είναι η μείωση των φόρων» πρόσθεσε.

«Αν ο Ερντογάν θέλει επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα»

Απαντώντας σε ερώτηση του Πρώτου Θέματος και τον Γρηγόρη Τζιοβάρα για την τουρκική προκλητικότητα και το ενδεχόμενο συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Πρόθεση μου είναι να συναντήσω τον Τούρκο πρόεδρο στα Ηνωμένα Έθνη. Πάντα θέλω να συνομιλώ για να παρουσιάσω τις θέσεις της πατρίδας και να εκτονώνω την ένταση για αμοιβαίες λύσεις, μη συγχέοντας σε επίπεδο διμερών σχέσεων ζητήματα που αφορούν την σχέση της Τουρκίας με την Ευρώπη».

Το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και όχι ελληνικό, ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας αναφορά και στην ευρωπαϊκή οικονομική ενίσχυση που έχει λάβει η Τουρκία.

Eξάρχεια και άσυλο

Δεν καταργήσαμε το άσυλο, δώσαμε τη δυνατότητα στην αστυνομία να παρεμβαίνει, είπε ο πρωθυπουργός. Η αστυνομία κάνει ήδη επεμβάσεις στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Η εικόνα δεν έχει καμία σχέση με αυτή που βλέπαμε πριν από κάποιους μήνες, σημείωσε και συνέχισε:

«Κάναμε μια πολύ σημαντική τομή, όχι μόνο σημειολογική αλλά και ουσιαστική. Το μέτρο αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά απέναντι σε όσους νομίζουν πως μπορούν να βρίσκουν εκεί καταφύγιο. Όπως στα Εξάρχεια. Γίνονται επιχειρήσεις, όπως γίνονται παντού, δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση αυτό. Η αστυνομία έχει πιο έντονη παρουσία και αυτό είναι καλό όχι κακό».

Επιζήμια η συμφωνία των Πρεσπών

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε μεν επιζήμια τη συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο διευκρίνισε ότι είναι κυρωμένη από τη Βουλή δεν αλλάζει κατά το δοκούν. «Αυτή η διαπίστωση είναι κάτι που έχω πει στη Βουλή, θέτοντας όλους τους βουλευτές προ των ευθυνών τους», σημείωσε.

Μέχρι στιγμής, ανέφερε, δεν έχει προσδιοριστεί συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ, ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι κάτι που θα συμβεί.

Επιστροφές στην Τουρκία και μέριμνα για τους ασυνόδευτους ανήλικους

Σε ότι αφορά στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα επιταχύνει τη διαδικασία ασύλου χωρίς εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. «Θα γίνουν επιστροφές στην Τουρκία, δήλωσε. Χαρακτήρισε το προσφυγικό ως ένα πρόβλημα για το οποίο «πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη ευαισθησία», ειδικά στο ζήτημα των ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών.

«Πρέπει να σας πω ότι θα ενημερώσω όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ώστε να μας βοηθήσουν για να γίνει επιμερισμός ανηλίκων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Είναι αστείο να υπάρχουν χώρες που δεν θα πάρουν 50 ή 100 παιδιά».

Σε αυστηρό ύφος είπε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει η λειτουργία μίας Ευρώπης στην οποία κάποιες χώρες σφυρίζουν αδιάφορα και δεν δέχονται επιμερισμό ως ένδειξη αλληλεγγύης. Ξεκαθάρισε ότι «αν θέλει μία χώρα να είναι στο Σένγκεν θα συμμετέχει σε όποια απόφαση πάρει η ΕΕ αλλιώς θα υπάρχουν επιπτώσεις».

«Αν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος πάμε σε διπλές κάλπες»

Αναφορικά με τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με στόχο να καεί η απλή αναλογική, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Θα εξαντλήσω την τετραετία. Οι εκλογές θα γίνουν το 2023. Αυτή είναι η πρόθεσή μου», προσθέτοντας ότι «η αντιπολίτευση έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια».

«Αν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος θα είναι εκλογή απλής αναλογικής άρα διπλή κάλπη. Θα περάσουμε από τη διαδικασία διπλής εκλογής», εξήγησε.

Προσωπικό στοίχημα η πολιτική για τα Άτομα με Αναπηρία

Προσωπικό του στοίχημα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός όχι μόνο τα αναπηρικά επιδόματα, αλλά και «μία συγκροτημένη πολιτική που σχεδιάζει για αυτά τα άτομα». «Το εκλαμβάνω και ως υποχρέωση στη μητέρα μου, η οποία μίλησε δημόσια για το δικό της πρόβλημα».

Υποστήριξε ότι θα παρουσιαστούν τολμηρές πρωτοβουλίες, ενώ αναφέρθηκε με εμφανή συγκίνηση σε ένα προσωπικό βίωμα, μία ενδιαφέρουσα ιστορία. «Βρέθηκα την Παρασκευή πολύ στην προπόνηση ατόμων χωρίς όραση». Δήλωσε τον αμέριστο θαυμασμό του για την ψυχική δύναμη των ανθρώπων αυτών. «Μου επισήμαναν ότι δεν υπάρχει διάταξη σε τυφλούς καθηγητές να υπηρετούν στον τόπο τους και τους στέλνουν μακριά στην Ικαρία και σε άλλα νησιά.

Προτεραιότητα το πετρέλαιο θέρμανσης ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε προτεραιότητα της κυβέρνησης την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, πάντως εξήγησε ότι εξαρτάται από το δημοσιονομικό περιθώριο που θα υπάρξει.

«Εντός 2019 αν έχουμε υπεραπόδοση προϋπολογισμού, θα είναι άμεση προτεραιότητα το πετρέλαιο θέρμανσης. Ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο σύντομα θα έχουμε πρόσθετα νέα», ανέφερε.

Έτοιμο στο τέλος του χρόνου το «112»

Ερωτηθείς για τα θέματα πολιτικής προστασίας, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι το 112 θα είναι έτοιμο στο τέλος του χρόνου. «Η πολιτική προστασία θα κρίνει ποιος είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος να ειδοποιηθεί ο κόσμος. Πρέπει να κριθούμε εκ του αποτελέσματος», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε και πάλι την πυροσβεστική, τον γενικό γραμματέα της πολιτικής προστασίας, τους δήμους. «Κάναμε κάτι καλύτεροι φέτος απ’ ότι είχε γίνει στο παρελθόν. Το πλαίσιο της πολιτικής προστασίας θα αλλάξει. Γενικά το μοντέλο θα είναι ένας υπεύθυνος και όλοι οι υπόλοιποι να υλοποιούν», είπε.

Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θέλει πιο κοντά την ομογένεια. «Δεν δίνουμε πρόσθετο δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού. Δεν αλλοιώνουμε το εκλογικό σώμα. Μία διευκόλυνση παρέχουμε. Εξετάζουμε την επιστολική ψήφο. Είναι μία δυνατότητα που ισχύει σε πολλές χώρες», ανέφερε, ενώ απηύθυνε έκκληση να ψηφιστεί η ρύθμιση με 300 ψήφους, ενώ διευκρίνισε ότι θα καλέσει και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η συνταγματική αναθεώρηση, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους. «Θα κάνουμε αυτό που είχαμε πει. Δεν έχω πρόθεση να συνδέσω ζητήματα εκλογικού νόμου. Η απλή αναλογική είναι απόλυτα καταστροφική. Θα φέρουμε νέο νόμο που εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι είναι παράλογο ένα κόμμα που διαθέτει πάνω από 40% της ψήφου να μην μπορεί να κυβερνήσει.

«Δεν θα ισχύσει ο κανόνας 5 προς 1 στο Δημόσιο»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι στις προσλήψεις δεν θα ισχύσει ο κανόνας 5 προς 1 στο Δημόσιο, καθώς «έχουμε τη δυνατότητα να κινηθούμε με καλύτερα δεδομένα». Είπε ότι σε αντίθεση με αυτά που υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση «δεν βρήκαμε πιστωμένες προσλήψεις». Επιβεβαίωσε ότι προχωράει σε προσλήψεις ιατρών για το ΕΟΠΥΥ, συνεχίζει τις προσλήψεις στην ειδική αγωγή, καθώς ήταν η σωστή η πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης. Θα προσλαμβάνουμε εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε με κομματικά κριτήρια».

«Βόμβα που μας κληροδοτήθηκε τα ΕΛΤΑ»

Ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε και για την κατάσταση που επικρατεί στα ΕΛΤΑ. Έκανε λόγο για σχέδιο διάσωσης τους. Μίλησε για μία «βόμβα που κληροδοτήθηκε», ενώ αναφέρθηκε στη νέα διοίκηση, η οποία μαζί με το υπουργείο θα ετοιμάσει το σχέδιο εξυγίανσης ώστε να «μπορέσουμε να κρατήσουμε τα ΕΛΤΑ, αλλά και να τα κάνουμε πιο ανταγωνιστικά. Να παίξουν έναν ουσιαστικό ρόλο». Ξεκαθάρισε ότι υπάρχει κονδύλι.