Έχουν περάσει πάνω από 100 χρόνια από τότε που ένας ψαράς ανέσυρε από τον βυθό ανοιχτά από τα Αντικύθηρα τον περίφημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Ήταν ένα μεταλλικό εύρημα, χαμένο στη λάσπη, που επί χρόνια αποτελούσε ένα από τα πιο μεγάλα αινίγματα για τους αρχαιολόγους. Με βάση τη μορφή των ελληνικών επιγραφών που φέρει χρονολογείται μεταξύ του 150 π.Χ. και του 100 π.Χ., αρκετά πριν από την ημερομηνία του ναυαγίου, το οποίο ενδέχεται να συνέβη ανάμεσα στο 87 π.Χ. και 63 π.Χ.. Θα μπορούσε να ήταν κατασκευασμένο μέχρι μισόν αιώνα πριν το ναυάγιο, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.

Σήμερα, πλέον, γνωρίζουμε ότι πρόκειται για έναν πολύπλοκο μηχανικό υπολογιστή, που παρακολουθούσε με εντυπωσιακή ακρίβεια αστρονομικά φαινόμενα. Το πρώτο μοντέλο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1930 από τον Ιωάννη Θεοφανίδη.

Ένα νέο εκπαιδευτικό αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων εκτίθεται στο Μουσείο του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έως το τέλος του Οκτωβρίου.

mixan2

Πρόκειται για το πιο πρόσφατο και ανανεωμένο αντίγραφο του Μηχανισμού. Περιέχει σχεδόν όλη την πληροφορία που μέχρι σήμερα γνωρίζουμε για την κατασκευή και την λειτουργία του μέγιστου οργάνου αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας. Είναι κατασκευασμένο σε κλίμακα 4/1 (4 φορές μεγαλύτερο από το φυσικό του μέγεθος), ώστε να γίνεται ευκολότερα αντιληπτή η λειτουργία του.

Ειδικευμένο προσωπικό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών είναι στη διάθεση του κοινού για ξεναγήσεις στο Μουσείο. Οι επισκέψεις πραγματοποιούνται καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή 10:00 – 14:00, καθώς και στην διάρκεια των προγραμματισμένων βραδινών ξεναγήσεων (13, 15, 20, 21, 23 και 27 Οκτωβρίου) από τις 19:30 ως τις 21:00 κάθε μισή ώρα.

mixan3

Πληροφορίες: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, λόφος Νυμφών, Θησείο. Τηλέφωνα 210 3490160 και 210 34 90036.