search icon

Ελλάδα

Δανειολήπτες: Kαταγγέλλουν δυσλειτουργία της «ηλεκτρονικής πλατφόρμας» της προστασίας της κύριας κατοικίας

Το έγγραφο αναλύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες κατά τη χρήση της πλατφόρμας και ζητά την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου για την αντιμετώπισή τους

Επίσημο έγγραφο καταγγελίας για τη δυσλειτουργία της “ηλεκτρονικής πλατφόρμας” του Ν.4605/2019, η οποία έχει δημιουργηθεί για να συμβάλλει στη ρύθμιση των δανειακών οφειλών και αναλύει τις επιπτώσεις της δυσλειτουργίας της προς το κοινωνικό σύνολο, κατέθεσαν στον Υπουργό Οικονομίας κ. Χρ. Σταϊκούρα και προς το ελληνικό Κοινοβούλιο την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022, ο Σύλλογος Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, το Κόμμα Ελλήνων Δανειοληπτών (Κ.ΕΛ.ΔΑ.) και το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.ΠΑ.Μ.).

Το έγγραφο αναλύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες κατά τη χρήση της πλατφόρμας και ζητά την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου για την αντιμετώπισή τους.

Η καταγγελία αναφέρει:

Η κοινωνία μας διανύει μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, καθώς αντιμετωπίζει ταυτόχρονα την πανδημία, τις επιπτώσεις των πολεμικών συγκρούσεων στην Ανατολική Ευρώπη, την οικονομική ανέχεια των πολιτών και την ιδιαίτερα κακή κατάσταση της παγκόσμιας και εγχώριας Οικονομίας. Είναι προφανές, πως τώρα, περισσότερο από ποτέ, η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να φροντίσει για την καλύτερη οργάνωση των φορέων και των θεσμών της ώστε να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζουμε όλοι μας, και όχι να επιτρέπει σ’ αυτούς να δημιουργούν ακόμη περισσότερα προβλήματα.

Θεωρούμε υποχρέωσή μας, οι κοινωνικοί φορείς και ομάδες όπως εμείς που υπογράφουμε την παρούσα επιστολή, να εντοπίζουμε, να φέρνουμε στο φως και να καταγγέλλουμε καταστάσεις σαν αυτήν που καταγγέλλουμε παρακάτω, καθώς αυτές ακυρώνουν την εμπιστοσύνη προς τη Πολιτεία και τους φορείς της. Αυτός είναι ο στόχος αυτής της επιστολής καθώς και της συνολικής μας κινητοποίησης.

Αξιότιμε Υπουργέ, τα τελευταία χρόνια έχει διαφημιστεί έντονα η “ψηφιοποίηση” των διάφορων κρατικών και τραπεζικών υπηρεσιών, που υποτίθεται ότι με τις τελευταίες τεχνολογίες “δίνουν γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις” στα προβλήματα των πολιτών. Τέτοιες “υπηρεσίες”, οι οποίες μάλιστα διαφημίστηκαν έντονα από την τρέχουσα και την προηγούμενη κυβέρνηση, είναι οι περίφημες “πλατφόρμες” που “βοηθούν” (με εισαγωγικά για να τονιστεί ειρωνικά η φράση) τους πολίτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους ή και να προστατέψουν την πρώτη τους κατοικία.

Σ’ αυτή την επιστολή, αναφερόμαστε ειδικότερα στην πλατφόρμα του Ν.4605/2019. Για την ιστορία, με τον Ν. 4605/2019 δόθηκε η δυνατότητα στους πολίτες να διεκδικήσουν την προστασία της κύριας κατοικίας τους, υποβάλλοντας αρχικώς μια αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Εκεί, μετά την απαραίτητη άντληση των φορολογικών στοιχείων αλλά και των οφειλών προς όλα τα πιστωτικά ιδρύματα, θα κρινόταν ο κάθε πολίτης ως επιλέξιμος ή μη, ανάλογα με το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις του αρ. 68 Ν.4605/2019.

Σύμφωνα όμως με καταγγελίες που έχουμε λάβει, η εν λόγω πλατφόρμα:

– Έχει τεχνικά προβλήματα που δεν επιτρέπουν ούτε καν σε πρώτο επίπεδο να ολοκληρωθεί η καταχώρηση των αιτήσεων και των εγγράφων των ενδιαφερομένων πολιτών, καθώς δεν γίνεται ορθή άντληση των απαραίτητων στοιχείων από το σύστημα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

– Έχει σχεδιαστικές ελλείψεις που δεν επιτρέπουν να καλυφθούν περιπτώσεις συγκεκριμένου τύπου. Δεν υπάρχει π.χ. στο σύστημα πεδίο προκειμένου να μεταφορτωθεί η δικαστική απόφαση ρύθμισης προκειμένου να εγκριθεί η συνεισφορά του δημοσίου και να εκδοθεί αναλυτικό δοσολόγιο ώστε να εξυπηρετούν οι πολίτες τη ρύθμιση.

Δεν προσφέρει βοήθεια σε όσους αντιμετωπίζουν δυσκολία στη χρήση της, καθώς τα ζητήματα που προκύπτουν από τη λειτουργία της υποτίθεται ότι απαντώνται από το αντίστοιχο πεδίο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου υποβάλλονται ερωτήματα (helpdesk). Στην πραγματικότητα όμως το υποτιθέμενο helpdesk βρίσκεται σε πλήρη αδράνεια, κανένα ερώτημα δεν λαμβάνει απάντηση και κανένα από τα πλείστα τεχνικά σφάλματα δεν λύνεται.

– Σε πλείστες περιπτώσεις η πλατφόρμα φαίνεται να λειτουργεί απλώς προσχηματικά, καταχωρώντας μεν τις αιτήσεις, αλλά θέτοντας τα θέματα των πολιτών σε μια κατάσταση αιώνιας “αναμονής”, χωρίς ποτέ να εκκαθαρίζεται και να απαντάται το περιεχόμενο της αίτησής τους. Τα πιστωτικά ιδρύματα δεν προχωρούν σε πρόταση ρύθμισης των οφειλών που κρίνονταν επιλέξιμες από την πλατφόρμα, κάτι που αποδεικνύεται και από το ότι η πλειοψηφία των αιτήσεων δεν έχει οδηγήσει σε συναινετική ρύθμιση των οφειλών και μεγάλος αριθμός αιτήσεων οδηγήθηκε τελικά στην κρίση της δικαιοσύνης.

– Πολλές είναι επίσης οι περιπτώσεις που ενώ μεταφορτώνεται κανονικά η δικαστική απόφαση που έχει εκδοθεί, παρέρχεται η προθεσμία για την έγκριση χορήγησης της συνεισφοράς του Δημοσίου, χωρίς να προχωράει η αίτηση στο επόμενο στάδιο, αφήνοντας τους πολίτες μετέωρους να αναμένουν πότε και με ποιο τρόπο θα τηρήσουν την εκδοθείσα δικαστική απόφαση για την προστασία της κύριας κατοικίας τους!

– Παρά την έκδοση δεκτών αποφάσεων από τα ελληνικά δικαστήρια, αμέτρητες είναι οι περιπτώσεις που παραμένουν ανεφάρμοστες οι αποφάσεις για τη ρύθμιση των οφειλών εκατοντάδων πολιτών και την προστασία της κύριας κατοικίας τους, λόγω των τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάζει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

– Πολλές δικαστικές αποφάσεις ρύθμισαν τελικά οφειλές των αιτούντων, οι οποίες αν και ήταν επιδεκτικές ρύθμισης με τον Ν.4605/2019, δεν κρίνονται όμως ως επιλέξιμες από την ηλεκτρονική πλατφόρμα!

Οι καταγγελίες που λαμβάνουμε επιτρέπουν δυστυχώς να υποθέσουμε ότι μέσω αυτής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, οι πολιτειακοί και οικονομικοί φορείς, αντί να βοηθούν τους πολίτες που οφείλουν να υπηρετούν, τη χρησιμοποιούν αντίθετα ως κάλυψη και δικαιολογία για να συνεχίσουν να λειτουργούν με μεγάλη αναλγησία, προωθώντας μόνο τα στενά τους συμφέροντα και αδιαφορώντας, για τη δεινή και επικίνδυνη για το σύνολο της κοινωνίας, θέση των πολιτών.

Τέτοια φαινόμενα προστίθενται στη συνολική απαξίωση των θεσμών και στη δημιουργία κοινωνικής ανισορροπίας, που οδηγεί με τη σειρά της στην απαξίωση της επιχειρηματικής και επαγγελματικής προσπάθειας των πολιτών, στο κλείσιμο επιχειρήσεων, στην αύξηση της ανεργίας και της ανέχειας, και τελικά στην αύξηση της βίας, σε κοινωνικές συγκρούσεις και σε απόλυτο κίνδυνο για τη Δημοκρατία, καθώς η εμπιστοσύνη στην Πολιτεία, στους θεσμούς και στους φορείς της μειώνεται σε επίπεδο που γίνεται πλέον ανύπαρκτη.

Για τους παραπάνω λόγους, κύριε Υπουργέ, σας καλούμε να μελετήσετε τα γεγονότα που παραθέτουμε, και ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας για την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων στα οποία έχουν περιέλθει αμέτρητοι συμπολίτες μας. Από την πλευρά μας, σας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την προστασία των συμπολιτών μας και για την τελική επικράτηση της νομιμότητας, προς όφελος όλων.

Διαβάστε ακόμα: 

Μόσχα: Επιβάλλει «αυστηρό έλεγχο» στις ξένες εταιρείες που αποχωρούν

Σε ισπανικά χέρια οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες

Ρωσία: Χρωστά πάνω από $120 δισ. στις δυτικές τράπεζες – Γιατί δεν πρόκειται να τα πάρουν ποτέ πίσω

 

Exit mobile version