Το πρόγραμμα Clean Blue Paros μετράει ήδη στο δίκτυο των συνεργατών του 100 επιχειρήσεις – μέλη που μέσα από μια σειρά συγκεκριμένων ενεργειών συμβάλλουν στη μείωση της πλαστικής ρύπανσης, στο όμορφο νησί της Πάρου.
Η δράση και η παρουσία του προγράμματος γίνεται ολοένα και πιο ορατή.
Πρόκειται για μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία της Common Seas, που συνεργάζεται με τον Δήμο Πάρου και την εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων WATT, ώστε να κατανοήσει τις επιπτώσεις της κατανάλωσης πλαστικού μίας χρήσης στο οικοσύστημα της Πάρου.
Τα μέλη της ομάδας διαθέτουν και την κατάλληλη τεχνογνωσία, αλλά και τη διάθεση που πηγάζει από την αγάπη τους για τη θάλασσα, ώστε διαρκώς να σχεδιάζουν και να δοκιμάζουν συστημικές λύσεις που μειώνουν δραστικά την πλαστική ρύπανση στο νησί.
«Η φιλοσοφία και η κουλτούρα που προσπαθούμε γενικότερα να εντρυφήσουμε στους συνεργάτες μας είναι αυτή της επαναχρησιμοποίησης των πόρων μας υιοθετώντας λύσεις κυκλικής οικονομίας. Eίμαστε πολύ περήφανοι για τις 100 επιχειρήσεις – μέλη που υπήρξαν πρωτοπόροι στην εφαρμογή του προγράμματος Clean Blue Paros με στόχο τη μείωση πλαστικού μιας χρήσης», αναφέρει με ικανοποίηση η Ζάνα Κοντομανώλη, υπεύθυνη για το πρόγραμμα Clean Blue Paros.
Και συμπληρώνει: «Αλλάζοντας τον τρόπο λειτουγίας τους οι επιχειρήσεις αυτές αποτελούν πρότυπο για όλες εκείνες που επιθυμούν να γίνουν μέλη, και εμείς, ως ομάδα, τις υποστηρίζουμε με απτές λύσεις, ώστε να τα καταφέρουν».
Το πρόγραμμα Clean Blue Paros επικοινωνεί με τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων και καταγράφει το δικό τους πλαστικό αποτύπωμα, το οπτικοποιεί και στη συνέχεια προτείνει απτές λύσεις. Η Common Seas μέσα από τη διεξαγωγή συνεχούς έρευνας έχει καταφέρει να αναπτύξει κορυφαία εργαλεία που βοηθούν τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν, να αξιολογήσουν και να εφαρμόσουν τις κατάλληλες λύσεις.
Το πρόγραμμα Clean Blue Paros είναι ένα από τα έργα που έχει σχεδιάσει η Common Seas και που παρέχει την απαραίτητη στρατηγική καθοδήγηση, ώστε επιχειρήσεις από διαφορετικές βιομηχανίες και γεωγραφικές τοποθεσίες να μπορούν να μειώσουν το πλαστικό τους αποτύπωμα.
«Ο Δήμος Πάρου, μέσω του προγράμματος Clean Blue Paros, σε συνεργασία και με τους τοπικούς επιχειρηματίες», αναφέρει ο δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος, «κάνει πράξη τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού, καθιερώνοντας μια ισχυρή κουλτούρα περιβαλλοντικής συνείδησης».
Στο ίδιο πνεύμα συνεργασίας λειτουργεί και η Common Seas, καθώς προσπαθεί να στήσει μια παγκόσμια συμμαχία που θα αποτελείται από νησιά που εφαρμόζουν λύσεις κυκλικής οικονομίας. Κατά την τουριστική περίοδο η παραγωγή απορριμμάτων στην Πάρο, αλλά και σε άλλα ελληνικά νησιά, που σύντομα θα γίνουν μέλη της Clean Blue Alliance, αυξάνεται ραγδαία.
Στην αύξηση αυτή συμβάλλουν, όπως είναι φυσικό, και οι επιχειρήσεις εστίασης. Απορρίμματα όπως τα πλαστικά καλαμάκια, οι πλαστικές σακούλες, οι συσκευασίες φαγητού και τα ποτήρια καφέ μίας χρήσης είναι μόνο μερικά από τα είδη που εντοπίζονται στις ακτές. Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνονται και από τις παράκτιες έρευνες που οργανώνονται κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου στις τοποθεσίες που ήδη ανήκουν στην συμμαχία Clean Blue.
Πρόκειται ακριβώς για τύπους απορριμμάτων, που μαζί με άλλα αντίστοιχα είδη θα απαγορεύεται πλέον να διατίθενται από τις επιχειρήσεις εστίασης κατόπιν ψήφισης σχετικού νόμου, που θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2021.
Με στόχο την ομαλή προσαρμογή των επιχειρήσεων στο νέο καθεστώς, η ομάδα Clean Blue Paros και η Clean Blue Alliance σχεδίασε ένα νέο οδηγό για τα τοπικά ξενοδοχεία, μπαρ, εστιατόρια και τις καφετέριες με τις πρακτικές που μπορούν να ακολουθήσουν, έτσι ώστε να αποφύγουν την πλαστική κατανάλωση.
Επιπρόσθετα, ετοίμασε καταρτισμένο επικοινωνιακό υλικό που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να προβάλλουν στους πελάτες τους την προσπάθεια να μειώσουν το πλαστικό μιας χρήσης, ενώ ήδη από πέρυσι ανταποκρίθηκε άμεσα στις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τον COVID-19, ετοιμάζοντας έναν οδηγό για τη σωστή διαχείριση των επαναχρησιμοποιούμενων ειδών, ακόμη και εν μέσω πανδημίας.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί η εξίσου σημαντική προσπάθεια του προγράμματος να ενημερώσει επισκέπτες, αλλά και μόνιμους κατοίκους, ότι το νερό στην Πάρο είναι ασφαλές προς πόση σε όλο το δίκτυο του νησιού, κατόπιν ανεξάρτητης, ενδελεχούς έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας συμπίπτουν με αυτά των ποιοτικών ελέγχων που διεξάγει συνεχώς η ΔΕΥΑΠ.
Η Common Seas κλιμακώνει το έργο του Clean Blue Paros και σε άλλα νησιά επεκτείνοντας τις δραστηριότητες της Clean Blue Alliance και συνάπτει συνεργασία με επιχειρήσεις, δήμους και πρωτοπόρους από τον τουριστικό χώρο.
Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις εστίασης που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μπορούν να επικοινωνήσουν με το Clean Blue Paros καθημερινά στο τηλέφωνο 6988221220 από τις 9πμ μέχρι τις 5μμ. Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση του προγράμματος είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα https://commonseas.com/el/countries/clean-blue-paros και στο Facebook https://www.facebook.com/cleanblueparos.
Διαβάστε ακόμη
«Άνοιγμα» της Ελλάδας στους digital nomads – Το παράδειγμα της Ρόδου
Λινού: Διπλή μάσκα για όλους και παντού – Τα μέτρα χρειάζονται διευκρινίσεις (vid)
Αδήλωτα τετραγωνικά: O Σεπτέμβριος φέρνει νέα ρύθμιση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων