Σήμερα Δευτέρα, το υπουργείο Υγείας, πραγματοποίησε ενημέρωση για την πορεία της νόσου COVID-19 στην Ελλάδα, παρουσία της Καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και του Επίκουρου Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι o Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς δεν συμμετείχε στη σημερινή ενημέρωση, λόγω έκτακτης τηλεδιάσκεψης εκείνη την ώρα, με ομολόγους του της Ε.Ε. στο πλαίσιο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού (RescEU).
Ο κ. Χαρδαλιάς θα συμμετέχει κανονικά στην ενημέρωση της Παρασκευής. Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Σύμφωνα με την κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, καταγράφηκαν 492 κρούσματα στην Αττική, 491 στη Θεσσαλονίκη. Ακολουθούν Δράμα με 147 και Πέλλα με 122.
«Μέσα στο Σαββατοκύριακο που μας πέρασε χάσαμε δύο μάχιμους συναδέλφους μας γιατρούς. Αυτό δείχνει πόσο ευάλωτοι είμαστε. Μετά από μια κρίσιμη εβδομάδα που πέρασε, μας περιμένει ακόμη μια δύσκολη εβδομάδα. Είδαμε μια εκθετική αύξηση εισαγωγών στις ΜΕΘ. Έπεσε ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων. Αυτά που βλέπουμε σήμερα είναι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκε το τελευταίο 15ημερο», ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.
«Ελπίζουμε ότι την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουμε να χαμογελάμε. Βλέπουμε ήδη μια εικόνα σταθεροποίησης» σημείωσε μεταξύ άλλων. και έκανε εκ νέου έκκληση για την αυστηρή τήρηση των μέτρων. «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τη μάσκα, μέσα κι έξω από το σπίτι, για πολλούς μήνες» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παπαευαγγέλου: Tα παιδιά εμφανίζονται πιο ανθεκτικά στον κορωνοϊό, καθώς η πιθανότητα μετάδοσης του ιού από παιδί είναι 1/4000
Ακόμη και όταν έχουμε δύο κρούσματα στο ίδιο σχολείο, δεν φαίνεται αυτά να συσχετίζονται μεταξύ τους, να κόλλησε δηλαδή το ένα παιδί το άλλο, είπε αναφορικά με τα δεδομένα στα σχολεία η κυρία Παπαευαγγέλου, ενώ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι τα παιδία εμφανίζονται πιο ανθεκτικά στην COVID-19.
«Σημασία έχει να δει κανείς και τα νούμερα του ΕΟΔΥ. Έχουμε αύξηση στα κρούσματα στα παιδιά κάτω των 17 ετών, αφού γενικά στη χώρα μας έχουμε επιβαρυμένο φορτίο. Το ποσοστό των κρουσμάτων έχει παραμείνει σταθερό. Ήταν 7,2% και ένα μήνα μετά παρέμεινε στο 7,5%» συνέχισε η καθηγήτρια.
Το κύριο πρόβλημα με τα ανοικτά σχολεία είναι η κινητικότητα που συνδέεται με τη λειτουργία τους. Περιλαμβάνει τους εκπαιδευτικούς που κινούνται με τα ΜΜΜ, των εργαζομένων στην τροφοδοσία, την καθαριότητα και τους γονείς. «Όσο τα σχολεία είναι κλειστά υπάρχει εκ των πραγμάτων πολύ μεγάλη μείωση στην κινητικότητα του πληθυσμού» σχολίασε
Γκίκας Μαγιορκίνης: H διαφαινόμενη πιθανή βελτίωση στην Αττική δεν είναι επαρκής
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην Αττική λέγοντας ότι η διαφαινόμενη πιθανή βελτίωση δεν είναι επαρκής για να ελαφρύνει την πίεση στο σύστημα Υγείας.
«Η Αττική αν ήταν στην κατάσταση της Θεσσαλονίκης θα είχε 2.200 διαγνώσεις ημερησίως» σημείωσε και πρόθεσε ότι για την Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει με τα σημερινά δεδομένα προοπτική χαλάρωσης των μέτρων.
Επίσης αναφέρθηκε και στο εμβόλιο της Moderna. Είπε ότι τα υψηλότατα επίπεδα εγκυρότητας (95%) θα προσφέρουν μεγάλη κάλυψη στον πληθυσμό για να φθάσουμε στην ανοσία της αγέλης.
Σε ερώτηση για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην απαγόρευση των συναθροίσεων είπε ότι «η Επιτροπή έχει εισηγηθεί να αποφεύγονται οι επαφές σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικά φορτίο. Τα υπόλοιπα είναι αποφάσεις της Πολιτείας».
Διαβάστε ακόμη:
Μπουρλά (Pfizer): Πώς σχολίασε τις ανακοινώσεις της ανταγωνίστριας Moderna
fedHATTA: Σημαντικά θέματα του ελληνικού τουρισμού τέθηκαν στην τηλεδιάσκεψη με τον υπ. Τουρισμού
Συντάξεις Δεκεμβρίου 2020: Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι – Αναλυτικά ανά ταμείο