Πρόγραμμα ύψους 300 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και γενικότερα των φυσικών καταστροφών ετοιμάζεται για τα επόμενα πέντε χρόνια, με κονδύλια από το υπουργείο Οικονομικών, Εσωτερικών και τη γενική γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης σύσκεψης στην Πολιτική Προστασία.

Η σύσκεψη έγινε υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά αλλά και παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα, του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, καθώς και του αντιπεριφερειάρχη Αττικής αρμόδιου για την Πολιτική Προστασία, Βασίλειου Κόκκαλη με αντικείμενο τη συγκεκριμενοποίηση των εργασιών προληπτικού χαρακτήρα από πλευράς των δήμων της Αττικής στις 18 περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με τον κ.Χαρδαλιά, από αυτά τα κονδύλια θα επιχορηγηθούν και η Περιφέρεια και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ήδη με εντολή του πρωθυπουργού και δέσμευση της κυβέρνησης προετοιμάζεται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αυτό το ειδικό πρόγραμμα που αφορά στην πρόληψη και τις φυσικές καταστροφές.

«Δεκαετίες τώρα, όσοι θητεύσαμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους μηχανισμούς του κράτους, μπορούμε να πούμε ότι το ζήτημα της πρόληψης ήταν ένα ζήτημα το οποίο πολλές φορές εξαντλούνταν σε επικοινωνιακά τσιτάτα με γραφειοκρατικά προσκόμματα που δεν μπορούσαν να ξεπεραστούν. Είναι η πρώτη φορά, με τον Νόμο 4662 που ψηφίστηκε πέρυσι, που η κυβέρνηση δίνει ξεκάθαρο στίγμα και θέτει την πρόληψη ως προτεραιότητα και στοίχημα. Ήδη σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, ήδη σε συνεργασία με την Περιφέρεια, έχοντας πάντα ως επιχειρησιακό μας βραχίονα το Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά και με τα στελέχη μας, της Πολιτικής Προστασίας, εκπονούμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο από Οκτώβριο ευελπιστούμε ότι θα αποτελεί την απόλυτη παρακαταθήκη στο ζήτημα των προληπτικών εργασιών για όλη την χώρα. Βήμα-βήμα κτίζουμε την επόμενη ημέρα στο ζήτημα της αντιμετώπισης των κινδύνων από τις φυσικές καταστροφές και ιδίως από τις πυρκαγιές. Συνεργασία, συνεννόηση, σκληρή δουλειά, λίγα λόγια και αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν θέλουμε να αφήσουμε τίποτα στην τύχη, έχουμε πολύ στενή συνεργασία με τους Δημάρχους και τον Περιφερειάρχη, προκειμένου να πάρουμε όλα τα μέτρα πρόληψης, όπως να κάνουμε τους καθαρισμούς, την αποκομιδή των κλαδιών που υπάρχουν ακόμα και από τη “Μήδεια”, καθώς και αυτών που θα κλαδευτούν κι αυτές τις μέρες, έτσι ώστε, μπαίνοντας στην αντιπυρική περίοδο, να εξασφαλίσουμε ότι οι οικισμοί αυτοί, η Αττική, ολόκληρη η Ελλάδα, θα είναι ασφαλείς, δεν θα κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και ταυτόχρονα θα προστατεύσουμε το περιβάλλον».

Ο κ. Χρυσοχοϊδης κάλεσε επίσης όλους τους πολίτες που κατοικούν σε περιαστικά δάση, σε οικισμούς που είναι μέσα σε δάση, να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους, να είναι πολύ προσεκτικοί τις μέρες που υπάρχει κίνδυνος από ισχυρούς ανέμους, για να μην δημιουργούνται περαιτέρω προβλήματα, έτσι ώστε «όλοι μαζί το καλοκαίρι αυτό από τη μια πλευρά να περάσουμε πολύ όμορφα και από την άλλη να αποφύγουμε τους κινδύνους». «Φέτος, έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση, άρση γραφειοκρατικών εμποδίων, με άμεσες διαδικασίες, ώστε να γίνουν αυτοί οι καθαρισμοί χωρίς προσκόμματα και βεβαίως, όπως πολύ καλά βλέπετε εδώ, έχουμε εξασφαλίσει μια συνεργασία που πιστεύω ότι μέρα με τη μέρα θα γίνεται στενότερη και αποτελεσματικότερη», κατέληξε ο κ. Χρυσοχοϊδης

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε: «Σε συνέχεια της σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό και σε συνέχεια, επίσης, των προηγούμενων συσκέψεων που έγιναν εδώ, στην Πολιτική Προστασία, ερχόμαστε σήμερα μαζί με τους δημάρχους να προχωρήσουμε με ομαδικό πνεύμα και διάθεση συνεργασίας, κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση, στην προσπάθεια μας για μια ασφαλή αντιπυρική περίοδο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι έχουμε συγκεκριμένες κατευθύνσεις και συγκεκριμένο πλέον καταμερισμό εργασιών. Έχουν οριοθετηθεί 18 περιοχές σε 11 δήμους της Αττικής. Σε αυτές τις 18 περιοχές, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει να καθαρίσει την περίμετρό τους και επομένως, να τις προστατέψει εξωτερικά. Στο εσωτερικό της περιμέτρου αναλαμβάνουν οι Δήμοι τον καταμερισμό των εργασιών που σχετίζονται με την προστασία του δάσους. Εκεί θα έχουν την έκτακτη χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών, με βάση τα τεχνικά δελτία, τα οποία θα υποβάλλουν μέχρι την Τετάρτη. Όποια εργασία δεν μπορούν οι Δήμοι να την φέρουν εις πέρας, θα αναλάβει η Περιφέρεια – ο περιφερειάρχης είναι εδώ – ή η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αν υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη». Ο κ. Πέτσας τόνισε, ότι ζητούμενο είναι η συνεργασία, ώστε να φέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε περισσότερα

Εφιάλτης για το παγκόσμιο εμπόριο – Αυξήθηκε το κόστος μεταφοράς με container κατά 485%!

Τομ Ρόουντεν (Lockheed Martin) στο Newmoney: Εξαιρετικά σημαντικό πρόγραμμα οι νέες φρεγάτες για την Ελλάδα

Marks & Spencer: Τα 30+1 χρόνια στην Ελλάδα, οι Μαρινόπουλοι και οι νέοι κλυδωνισμοί