search icon

Ελλάδα

Χαλκιδική: Μάχη με το χρόνο για την αποκατάσταση των ζημιών

Σε αγώνα δρόμου για την αποκατάσταση των ζημιών που άφησε πίσω της η χθεσινή θεομηνία στην Χαλκιδική βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός

Μάχη με τον χρόνο δίνει ο κρατικός μηχανισμός αλλά και ιδιώτες για την αποκατάσταση των καταστροφών που προκάλεσε η χθεσινή θεομηνία στην Χαλκιδική και στοίχισε τη ζωή 7 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 120.

Υπουργοί της κυβέρνησης βρέθηκαν στην περιοχή για να συντονίσουν τις προσπάθειες, ενώ ο νομός έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Κομβικό σημείο η όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση των υποδομών, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, καθώς σήμερα, πολλοί τουρίστες επέλεξαν να αποχωρήσουν από την περιοχή, παρά τις διαβεβαιώσεις των ξενοδόχων ότι τα ξενοδοχεία δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στις υποδομές τους.

Όπως ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ σε νεότερη ενημέρωσή του, αναμένεται η ομαλοποίηση της ηλεκτροδότησης στην Χαλκιδική τις επόμενες 24 -30 ώρες με τα συνεργεία να δουλεύουν νυχθημερόν. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης «Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για την άμεση αποκατάσταση των βλαβών και εκτιμούμε ότι η μέγιστη διάρκεια για την ομαλοποίηση της ρευματοδότησης είναι 24-30 ώρες εφόσον οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή δεν επιδεινωθούν. Είναι σε εξέλιξη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων και της ηλεκτρικής βιομηχανίας της χώρας ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτοφανή φυσική καταστροφή και να αποκαταστήσουμε την ομαλότητα το ταχύτερο δυνατόν».

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει αποκατασταθεί πλήρως (πλην του οδικού αξονα Μουδανιών-Κασσάνδρας, όπου και κατέρρευσαν οι πυλώνες της ΔΕΗ).

Την ίδια ώρα 15 συνεργεία με 30 μηχανικούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι αυτή την ώρα συνεχίζουν τις αυτοψίες για τον εντοπισμό ζημιών σε βασικές υποδομές και επιχειρήσεις. Παράλληλα, μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ του Υπουργείου Υποδομών προχωρούν σε αυτοψίες μετά από αιτήσεις των πολιτών.

Κλιμάκιο του ΙΓΜΕ μετέβη προς έλεγχο ευστάθειας επικίνδυνων πρανών και βράχων στην περιοχή Συκιάς του Δήμου Σιθωνίας, ενώ σιατέθηκαν γεννήτριες για την λειτουργία των αντλιοστασίων σε δήμους και σε στρατηγικής σημασίας υποδομές (ΑΤ Κασσανδρείας, ΑΤ Προποντίδος, Πυροσβεστικός Σταθμός Μαρμαρά, Δημαρχείο Μουδανιών κλπ) σε συνεργασία με το 3ο Σώμα Στρατού, όπου τα προβλήματα ηλεκτροδότησης παραμένουν.

Δημιουργήθηκαν χώροι διάθεσης πόσιμου εμφιαλωμένου νερού για τους κατοίκους και στους τρεις Δήμους του Νομού, για χωριά, όπου δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια, καθώς και διάθεσης νερού για λόγους υγιεινής σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις.

Παράλληλα, αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα ηλεκτροφωτισμού σε Ιερισσό – Ουρανούπολη – Πολύγυρο – Νικήτη, ενώ συνεχίζεται η σταδιακή αποκατάσταση των βλαβών στον υπόλοιπο Νομό. Στον Μαρμαρά, τη Σάρτη, τη Συκιά και την Τορώνη γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί αργα την νύχτα η αποκατάσταση (σε κάθε περίπτωση έχουν αποσταλλεί γεννήτριες για την λειτουργία αντλιοστάσιων και γεωτρήσεων και την εξασφάλιση νερού).

Σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιο Λέκκα, και την ομάδα του, ολοκληρώθηκε η από αέρος (μέσω Drones) καταγραφή των ζημιών και αναμένονται σήμερα το βράδυ τα αποτελέσματα της μαγνητοσκόπησης για περαιτέρω ανάλυση.

Επιπλέον, αίτημα για την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε. για φυσικές καταστροφές έστειλε, με αφορμή την τραγωδία στη Χαλκιδική, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπως έκανε γνωστό ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Exit mobile version