search icon

Ελλάδα

Big bang στην παιδεία: Μεταπτυχιακά στην Ελλάδα από Γέιλ, Χάρβαρντ και άλλα 22 πανεπιστήμια του εξωτερικού

Ετοιμο για την ίδρυση Ιατρικής Σχολής στην Αθήνα το University of Nicosia - Στην BC Partners το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, η ΑΚΜΗ και ο Ομιλος ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ / ΔΕΛΤΑ 360

Ενα big bang στον χώρο της Δευτεροβάθμιας, της Τριτοβάθμιας, αλλά και της Μετατριτοβάθμιας εκπαίδευσης επιδιώκει η κυβέρνηση. Στα σχολεία ξεκίνησε -μετά από χρόνια καθυστερήσεων- το ψηφιακό φροντιστήριο και ήδη η συμμετοχή των μαθητών είναι μεγάλη, ενώ αρκετά ΑΕΙ βρίσκονται σε συζητήσεις για την πραγματοποίηση κοινών μεταπτυχιακών με κάποια από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, όπως το Γέιλ, το Κολούμπια και το Χάρβαρντ.

Οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων σε συνεργασία με ιδρύματα του εξωτερικού είναι στην αναμονή των αποφάσεων του ΣτΕ για τον νόμο Πιερρακάκη, ενώ αυξάνεται το ενδιαφέρον μεγάλων ξένων ιδρυμάτων για εγκατάσταση παραρτημάτων τους στη χώρα μας. Στο υπουργείο Παιδείας κρατούν προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά τους ως προς αυτό μιας και σε κάποιες περιπτώσεις οι συζητήσεις είναι «ευαίσθητες».

Παράλληλα, συντελούνται εξαγορές ΙΕΚ από μεγάλα funds του εξωτερικού που δεν έχουν διευκρινίσει τις προθέσεις τους, ωστόσο το ενδιαφέρον τους εστιάζεται κυρίως στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Σημειώνεται ότι ο χώρος των ΙΕΚ και των κολεγίων είναι μία ουσιαστικά αρρύθμιστη αγορά, αλλά με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου οι απόφοιτοί τους έχουν (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων) επαγγελματικά δικαιώματα.

Επανάσταση στα μεταπτυχιακά

Παρουσιάζοντας τον νόμο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια μέσω της συνεργασίας με ξένα ιδρύματα, ο Κυριάκος Πιερρακάκης είχε προαναγγείλει ότι θα δινόταν η δυνατότητα στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας μας να οργανώσουν κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα με μεγάλα ΑΕΙ του εξωτερικού. Θα διατεθούν συνολικά 62 εκατ. ευρώ -εκ των οποίων τα 50 από το Ταμείο Ανάκαμψης- προκειμένου τα ελληνικά ΑΕΙ να συνεργαστούν με ξένα, για να δημιουργήσουν κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα τα οποία «θα πρέπει να είναι καινοτόμα, να μην παρέχονται ήδη από τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και να παρέχονται με όρους προσιτούς για το κοινωνικό σύνολο με ή χωρίς καταβολή διδάκτρων», όπως αναφέρεται στη σχετική υπουργική απόφαση.

Ηδη η κινητικότητα στο πεδίο αυτό είναι πολύ μεγάλη, καθώς συνολικά 24 πανεπιστήμια του εξωτερικού ξεκινούν συνεργασία με ελληνικά για μεταπτυχιακές σπουδές. Το ΕΚΠΑ βρίσκεται σε συζητήσεις με το Γέιλ για την οργάνωση κοινών μεταπτυχιακών στις Περιβαλλοντικές Επιστήμες και τη Δημόσια Υγεία, όπως και με το Χάρβαρντ για μεταπτυχιακά στην Επιδημιολογία και την Προληπτική Ιατρική.

Στον χορό έχει μπει και το ΕΜΠ που συζητά με το MIT Sloan School of Management για μεταπτυχιακά των Μηχανικών Διοίκησης και Οικονομίας, όπως και με τη γαλλική Ecole Polytechnique για Στατιστικολογία και Μηχανική Μάθηση. Παράλληλα, γίνονται συζητήσεις και με το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον για μεταπτυχιακά στην «πράσινη» ναυτιλία.

Το Πάντειο διαπραγματεύεται με το Technical University του Βερολίνου για μεταπτυχιακά σε Πολιτισμό, Τεχνολογία και Αστικό Σχεδιασμό και με το Κολούμπια για μεταπτυχιακά στις Κοινωνικές Επιστήμες. Το Πανεπιστήμιο του Πειραιά προγραμματίζει κοινά μεταπτυχιακά με το φημισμένο Purdue University, με έδρα την Ιντιάνα των ΗΠΑ, στην Eφαρμοσμένη Τεχνητή Νοημοσύνη. Αυτή τη στιγμή οι ενεργοί μεταπτυχιακοί φοιτητές στην Ελλάδα είναι 86.409, ωστόσο είναι προφανές ότι οι κινήσεις αυτές θα δώσουν νέες ευκαιρίες σε αρκετούς αποφοίτους με υψηλές βαθμολογίες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για ένα μεταπτυχιακό σε ένα μεγάλο ξένο πανεπιστήμιο.

Σημειώνεται ότι η χώρα μας «ανακάλυψε» τα μεταπτυχιακά λόγω της μεγάλης κρίσης, καθώς όλο και περισσότεροι φοιτητές αναζητούν έκτοτε «όπλα» για την εξεύρεση μιας πιο καλά πληρωμένης θέσης εργασίας. Τα χρόνια των μνημονίων ήταν ορόσημο για την αύξηση των μεταπτυχιακών σπουδών. Το 2010 στα μεταπτυχιακά προγράμματα των ελληνικών πανεπιστημίων σπούδαζαν 31.071 φοιτητές. Λίγα χρόνια αργότερα, το 2016, ο αριθμός είχε αυξηθεί σε 52.948 και το 2019 είχε φτάσει στις 78.518. Το 2021 ο αριθμός αυξήθηκε σε 84.248, ενώ το 2022 αυξήθηκε κατά σχεδόν 11.000, φτάνοντας τους 94.931!

Διαβάστε περισσότερα στο Protothema.gr

Exit mobile version