search icon

Ελλάδα

Bάσεις: Εκτιμήσεις για 100 δημοφιλείς σχολές

Ποιες θα ανέβουν και ποιες θα πέσουν

Ακριβώς μία εβδομάδα πριν από την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής και των ονομάτων των επιτυχόντων για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η αγωνία κορυφώνεται.

Τις εκτιμήσεις για τις βάσεις στις 100 δημοφιλέστερες σχολές, παρουσιάζει το protothema.gr.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η πολυπλοκότητα του φαινομένου διαμόρφωσης των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθιστά τις εκτιμήσεις γι’αυτές, εκτός από «περιζήτητες» και ιδιαίτερα …. παρακινδυνευμένες.

Τις προβλέψεις του σχετικά με το που θα κυμανθούν φέτος οι βάσεις στα 100 δημοφιλέστερα τμήματα ΑΕΙ, μοιράζεται με το protothema.gr, ο μαθηματικός – αναλυτής, Στράτος Στρατηγάκης, αναλύοντας τους λόγους – ή καλύτερα τους αστάθμητους παράγοντες – για τους οποίους η απόλυτη ακρίβεια σε αυτές, δεν είναι εφικτή.

«Το πρόβλημα είναι σύνθετο. Καταρχάς, σε ό,τι αφορά στις μετεγγραφές, φέτος υπάρχουν ιδιαιτερότητες, οι οποίες θα καθορίσουν τη ζήτηση ορισμένων σχολών από τους υποψηφίους. Συγκεκριμένα, έγιναν πλέον αντίστοιχα κάποια Τμήματα, που δεν ήταν στο παρελθόν, με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι να μην τα δηλώνουν στο μηχανογραφικό τους, επειδή δεν θα μπορούσαν, στη συνέχεια, να πάρουν μετεγγραφή, όπως για παράδειγμα, το Φυσικής Λαμίας, το Μαθηματικό Λαμίας, το Φυσικής Καβάλας. Το γεγονός μάλιστα, ότι Τμήματα που έφεραν μεν ακριβώς την ίδια ονομασία αλλά δεν ήταν αντίστοιχα μεταξύ τους, προξενούσε σύγχυση στους ενδιαφερόμενους υποψήφιους. Φέτος, ο εξορθολογισμός των αντίστοιχων Τμημάτων για τις μετεγγραφές θα έχει σαν αποτέλεσμα την άνοδο των βάσεων εισαγωγής σε αυτά, καθώς αναμένεται αύξηση της ζήτησης, χωρίς όμως να μπορεί να καθοριστεί επακριβώς ο αριθμός των υποψηφίων, που θα τα δηλώσουν ελπίζοντας σε μετεγγραφή. Αντίθετα, να σημειωθεί, ότι στο Τμήμα Μαθηματικών της Καστοριάς, που δεν έγινε αντίστοιχο με κάποιο άλλο, αναμένεται μείωση της ζήτησης, άρα και της βάσης εισαγωγής».

Υπενθυμίζεται, ότι για να είναι δυνατή η μετεγγραφή μεταξύ δύο Τμημάτων, εκτός των υπολοίπων κριτηρίων, τίθεται ένα ανώτατο όριο βαθμολογικής διαφοράς μεταξύ της σχολής εισαγωγής και της σχολής προορισμού από τον υποψήφιο, η οποία (διαφορά) δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2.750 μόρια. Επομένως, ακόμη κι αν πληρούνται τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, που θέτει ο νόμος, δεν γίνεται κάποιος, που εισάγεται σε μία σχολή με 12.000 μόρια να ζητήσει μετεγγραφή για μία σχολή, όπου απαιτούνται 16.000 μόρια για την εισαγωγή.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Exit mobile version