search icon

Ελλάδα

Αυγενάκης: Έρχονται πρόσθετα μέτρα στήριξης για τους αγρότες της Λίμνης Κάρλα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε ότι χαρακτηρίζει ως πρώτιστη προτεραιότητα του υπουργείου του την αποκατάσταση της Θεσσαλίας

«Δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί ούτε μία ημέρα. Δεν ασκούμε πολιτική αντιποίνων, ούτε λειτουργούμε ανάλογα με την κομματική προέλευση του καθενός εκπροσώπου της Αυτοδιοίκησης. Και το έχουμε αποδείξει», τονίζει σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

Ανακοινώνει, ακόμη, ότι έρχεται ξεχωριστό πακέτο στήριξης για τους αγρότες της Λίμνης Κάρλας, ενώ χαρακτηρίζει ως πρώτιστη προτεραιότητα του υπουργείου του την αποκατάσταση της Θεσσαλίας.

Αναφέρεται στα αποτελέσματα των ερευνών για τη γονιμότητα των εδαφών στον Θεσσαλικό κάμπο που διενεργεί ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ενώ καταγράφοντας τα πρώτα μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών γεωργών και κτηνοτρόφων, επισημαίνει ότι «το πρόγραμμα αντικατάστασης του ζωικού κεφαλαίου των πληγέντων κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας και η ανακατασκευή των σταυλικών εγκαταστάσεων θα χρηματοδοτηθεί 100% από το πρόγραμμα που εξαγγείλαμε (Μέτρο 5.2 του ΠΑΑ), δηλαδή θα είναι δωρεάν για τους πληγέντες»

Αναφερόμενος στις λοιπές προτεραιότητες του ΥπΑΑΤ, σημειώνει την ορθή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ και την ανανέωση του δυναμικού στον πρωτογενή τομέα με την είσοδο 60.000 παραγωγών έως το τέλος της τετραετίας.

Δείτε τις απαντήσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη «Βραδυνή»

Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει για το υπουργείο σας; Για παράδειγμα όσον αφορά στη νέα ΚΑΠ θα περιμένουμε περισσότερους πόρους;

Οι πόροι της ΚΑΠ είναι δεδομένοι. Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που χάρη στις καίριες παρεμβάσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν είχαμε μείωση προβλεπόμενων πόρων και η ΚΑΠ ανέρχεται στα 19,3 δις ευρώ. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι, πάλι με παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, μετά τις θεομηνίες, καταφέραμε να κάνουμε πιο ευέλικτες τις διαδικασίες για απορρόφηση κονδυλίων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Έτσι λοιπόν μπορούμε να αξιοποιήσουμε πόρους που δεν είχαμε απορροφήσει από το ΠΑΑ 2014-2020, για άλλους σκοπούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα 45 εκατ. ευρώ από το μέτρο 5.2 που θα επέστρεφαν ως αναξιοποίητα στις Βρυξέλλες και καταφέραμε να τα ανακατευθύνουμε στο πρόγραμμα αντικατάστασης του ζωικού κεφαλαίου των πληγέντων κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας και στην ανακατασκευή σταυλικών εγκαταστάσεων που θα χρηματοδοτηθούν 100%, από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δηλαδή θα είναι δωρεάν για τους πληγέντες. Και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά.

Κατά τα λοιπά προτεραιότητά μας είναι η αποκατάσταση της Θεσσαλίας, ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ, η ορθή και δίκαιη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και η ενίσχυση με νέο αίμα του πρωτογενούς τομέα. Στόχος μας μέχρι το τέλος της τετραετίας να έχουν εισέλθει στην αγροτική οικονομία 60.000 νέοι αγρότες. Στο πλαίσιο, αυτό με απόφασή μου αυξήθηκε το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών κατά 77 εκατ. ευρώ, και εντάξαμε τους περίπου 2.100 επιλαχόντες.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών που λειτούργησε ποτέ στη χώρα μας, προϋπολογισμού 603 εκατ. ευρώ από το οποίο κάθε δικαιούχος δικαιούται έως και 40.000 ευρώ αντί των 17.000 που δικαιούτο στο προηγούμενο πρόγραμμα.

Τι θα γίνει με το αυξημένο κόστος παραγωγής που επιβαρύνει τους αγρότες;

Η κυβέρνηση στη διάρκεια των αλλεπάλληλων κρίσεων (υγειονομική, ενεργειακή, γεωστρατηγική) έχει στηρίξει τους αγρότες με μέτρα που φθάνουν το 1 δις ευρώ. Για αποζημιώσεις ένεκα της κλιματικής κρίσης από το 2020 έως σήμερα έχουν διατεθεί περί τα 1,2 δις ενώ οι εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ μόλις που φθάνουν το ήμισυ. Παράλληλα μειώσαμε τη φορολογία στους αγρότες που επιλέγουν να συμμετάσχουν σε συνεργατικά σχήματα, ενώ και για εφέτος έχει εξασφαλιστεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Και πρόσφατα μειώσαμε κατά 11 μονάδες τον ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα, από το 24% στο 13%. Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό, εξαντλούμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για να στηρίξουμε την αγροτική παραγωγή, γιατί γνωρίζουμε ότι πρέπει -και θέλουμε- να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή. Και έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα βήμα – βήμα.

Τι σας λένε οι ειδικοί; Πότε θα επανέλθει και θα γίνει γόνιμος ο Θεσσαλικός Κάμπος; Τι σχέδιο υπάρχει;

Η επαναφορά των εδαφών του Θεσσαλικού κάμπου στην κανονικότητα θα γίνει σταδιακά. Σύμφωνα με τις επιστημονικές μετρήσεις που κάνει ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ πολλά από τα εδάφη που είχαν πλημμυρίσει μπορούν να καλλιεργηθούν ακόμα και για τη φθινοπωρινή σπορά. Για άλλα θα απαιτηθούν βελτιώσεις για να επανέλθουν στην προηγούμενη κατάσταση. Σε άλλα χρειάζονται και εργασίες για την απομάκρυνση των φερτών υλικών (κορμοί κ.λπ). Ενώ υπάρχουν και περιοχές, όπως αυτή της παλιάς λίμνης Κάρλα, που τα νερά θα κάνουν καιρό να αποστραγγιστούν. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα απαιτηθούν πέντε χρόνια, όπως ορισμένοι με αντιεπιστημονικό τρόπο ανέφεραν. Ήδη αυτή τη στιγμή, με εντολή του Πρωθυπουργού, μια μεγάλη, αρκετά έμπειρη, Ολλανδική εταιρεία, με παγκόσμια εμπειρία σε πλημμυρικά φαινόμενα, εργάζεται πυρετωδώς για να συντάξει πρόγραμμα για τη θωράκιση της Θεσσαλίας και την ενιαία διαχείριση των υδάτων στο Θεσσαλικό κάμπο

Διαβάστε ακόμη  

Η υπογεννητικότητα αλλάζει τον χάρτη του ελληνικού επιχειρείν 

Οι Έλληνες προτιμούν τα βόρεια προάστια για αγορά πολυτελών κατοικιών 

Σύνταξη το 2023 ή το 2024; Τι σας συμφέρει και γιατί

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version