Σύστημα για απευθείας έλεγχο της παραβατικότητας στους δρόμους της Αθήνας σχεδιάζει η κυβέρνηση όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι έχει ζητήσει από τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης να του καταθέσουν ολοκληρωμένη πρόταση για την τοποθέτηση 1.000 καμερών που θα ελέγχουν τους δρόμους της πρωτεύουσας.

«Η εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας μπορεί να γίνει με την αξιοποίηση της τεχνολογίας. Έχω ζητήσει από το Προστασίας του Πολίτη και από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης πρόταση για το πώς θα βάλουμε 1.000 κάμερες στην Αθήνα για τον έλεγχο της παραβατικής συμπεριφοράς στο δρόμο. Αναφέρομαι σε κράνη, ζώνες ασφάλειας, ταχύτητα κ.α. Η κλήση θα πηγαίνει απευθείας στον παραβάτη και αν οι πολίτες αισθανθούν ότι μπαίνει τάξη τότε θα μειωθούν αισθητά και οι παραβατικές συμπεριφορές», είπε ο πρωθυπουργός.

«Είναι απαραίτητες, πρέπει άμεσα να μπουν στους δρόμους»

Ο Γιώργος Καλλιακμάνης, επίτιμος πρόεδρος της Αστυνομικής Υπηρεσίας Νοτιοανατολικής Αττικής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε χαρακτηριστικά για τις κάμερες ότι «πρέπει να μπουν κάμερες γιατί με τις κάμερες η αστυνομία έχει εξιχνιάσει πάρα πολλά εγκλήματα. Είναι εύκολο να γίνει, απλά προσκρούει στο νόμο περί προσωπικών δεδομένων, εκεί πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις στο νομικό πλαίσιο. Άλλωστε, αυτές οι κάμερες θα δείχνουν δημόσια σημεία. Ούτε ενδιαφέρει την Αστυνομία τι κάνει ο καθένας στο δρόμο ή οτιδήποτε άλλο, την ενδιαφέρει αυτός που παραβατεί, αυτός που είναι εγκληματίας. Πρέπει άμεσα να κινηθούν διαδικασίες και να μπουν κάμερες στους δρόμους».

Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε για τη χρησιμότητα των καμερών: «Η Αστυνομία χρησιμοποιεί κάμερες από πολυκατοικίες που θεωρούνται κατά νόμο παράνομες, όμως τις χρησιμοποιεί μόλις γίνει ένα έγκλημα. Αυτό η δικαιοσύνη το δέχεται. Όταν γίνει ένα έγκλημα, η Αστυνομία ψάχνει να βρει κάμερες σε πολυκατοικίες, σε φούρνους, σε μαγαζιά και ανασύρει το υλικό, δεν πάει να πιάσει τον άνθρωπο που έχει την κάμερα να του κάνει δικογραφία γιατί έχει κάμερα που βλέπει στο δρόμο».

Ενώ, καταλήγει λέγοντας ότι «οι κάμερες δεν λειτουργούν μόνο ως μέσο για να βρει και να εξιχνιάσει το έγκλημα η Αστυνομία, λειτουργούν και αποτρεπτικά. Όταν ξέρεις ότι έχει κάμερες στον δρόμο, όταν ξέρεις ότι έχει κάμερες στο φανάρι, δε θα το περάσεις το κόκκινο, γιατί ξέρεις ότι έχει ένα μάτι που σε «βλέπει» ανά πάσα στιγμή».

Διαβάστε ακόμη

Lamda Development: Επένδυση €120 εκατ. από τον Γιώργο Προκοπίου στο Ελληνικό

Ο χάρτης της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Στον Τζιτζικώστα το χαρτοφυλάκιο Μεταφορών και Τουρισμού (tweets)

Επιθεώρηση Εργασίας: Μπαράζ ελέγχων σε επιχειρήσεις – 11.469 παραβάσεις και πρόστιμα €30,6 εκατ.

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ