Όποιος έχει δυνατή μνήμη και δεν έχει ξεχάσει τις λεπτομέρειες της διάσημης … επιχείρησης «Ελευθερία» θα θυμάται ενδεχομένως ότι το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού είχε από σχετικά νωρίς απασχολήσει τις υγειονομικές αρχές της Ευρώπης και κατ’ επέκταση της Ελλάδας.
Μπορούσε, επομένως, να προβλέψει την απόσυρση του εμβολίου που ανακοίνωσε η εταιρεία τρία χρόνια μετά; Κατά πάσα πιθανότητα όχι. Το όφελος που προσέφερε το εμβόλιο στη μάχη με τον πανδημικό ιό είναι αδιαμφισβήτητο για τους επιστήμονες. Οι μετατροπές στα εμβολιαστικά προγράμματα, ωστόσο, και οι προσφυγές στα δικαστήρια προκάλεσαν αμφιβολία προδιαγράφοντας ουσιαστικά το εμπορικό τέλος του εμβολίου.
Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο Vaxzevria κατά του κορωνοϊού αποσύρεται για εμπορικούς λόγους, καθώς «έχει ξεπεραστεί από ανανεωμένα εμβόλια που αντιμετωπίζουν τις νέες παραλλαγές της Covid-19». Αυτό, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχει οδηγήσει σε μια μείωση της ζήτησης για το συγκεκριμένο εμβόλιο του κορωνοϊού.
«Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκθέσεις μόνο τον πρώτο χρόνο της χρήσης του εμβολίου αυτού σώθηκαν 6,5 εκατομμύρια ζωές και συνολικά παραδόθηκαν 3 δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως. Οι προσπάθειές μας έτυχαν αναγνώρισης από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και θεωρήθηκαν ευρέως ως κρίσιμης σημασίας για το τέλος της παγκόσμιας πανδημίας. Θα εργαστούμε τώρα με τους νομοθέτες και τους συνεργάτες μας για να έχουμε ένα καθαρό κλείσιμο αυτού του κεφαλαίου και της σημαντικής συνεισφοράς του στην πανδημία της Covid-19», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έκανε δεκτή την αίτηση για κατάργηση του εμβολίου, μια απόφαση που τέθηκε σε ισχύ προχθές, 7 Μαΐου.
Είχαν προηγηθεί βρετανικά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η φαρμακευτική εταιρεία φέρεται να παραδέχθηκε ότι το εμβόλιο ευθύνεται για θρομβωτικά περιστατικά και συγκεκριμένα το σύνδρομο TTS, δηλαδή θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας. Η παραδοχή αυτή βέβαια δεν πρόσθεσε κάτι στην επιστημονική έρευνα που διεξήχθη τα χρόνια της πανδημίας. Η σπάνια επιπλοκή του συνδρόμου TTS αφορά, σύμφωνα με τους ειδικούς, σε 2-3 περιπτώσεις στις 100.000 και έχει θνησιμότητα κατά 10%-20%.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr