Μετά την τελευταία κακοκαιρία «Daniel» που ζήσαμε, έγινε πιο απαραίτητη από ποτέ η ανάγκη για την ασφάλιση κατοικιών που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καν στο κάδρο. Αν το σκεφτούμε καλύτερα κάθετι μέσα στο σπίτι υπάρχει για να θυμίζει όσα έχουμε καταφέρει και να υπογραμμίζει την αξία που έχει να επιστρέφεις σε έναν χώρο ηρεμίας και ασφάλειας. Η ασφάλεια κατοικίας καλύπτει μια ευρεία γκάμα συμβάντων και δυσάρεστων γεγονότων, όπως φωτιά, καταστροφή από σεισμό, κλοπή περιεχομένου, κ.α. Η ασφάλεια πυρός σπιτιού καλύπτει τις ζημιές ή/και την καταστροφή περιεχομένου που έχουν συμβεί από κάποια εστία φωτιάς που δημιουργήθηκε στο σπίτι.
Μαζί με την ασφάλεια οικίας για φωτιά, οι πιο σημαντικές καλύψεις είναι η ασφάλεια σπιτιού για σεισμό, η ασφάλεια ενυπόθηκης κατοικίας (που ασφαλίζει το ακίνητό σας σε περίπτωση που έχει αγοραστεί με δάνειο, με τις απαιτήσεις που έχει και η τράπεζα) καθώς και η ασφάλεια κλοπής περιεχομένου που ασφαλίζετε το περιεχόμενο της οικίας σας, έναντι μιας προκαθορισμένης αξίας.
Μέχρι τώρα η ασφάλιση της κατοικίας δεν είναι απαραίτητη και υποχρεωτική χωρίς να σημαίνει ότι θα εξακολουθεί να ισχύει κάτι τέτοιο, δεδομένου πως οι ασφαλιστικές εταιρίες αναμένεται να κάνουν τις προτάσεις τους στην κυβέρνηση σχετικά με την ασφάλιση κατοικιών και επιχειρήσεων. Η ασφάλιση της κατοικίας είναι καλό να ανήκει στα βασικά έξοδα του νοικοκυριού σας ώστε να λειτουργεί σαν δικλείδα ασφαλείας στις δύσκολες καταστάσεις. Μια αρκετά απλή και εύκολη διαδικασία, αρκεί να γίνει στην ώρα της
Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) στη χώρα μας, μόνο το 15% των ακινήτων είναι ασφαλισμένα με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών να έχουν προκύψει λόγω στεγαστικού δανείου με τις τράπεζες να συμπεριλαμβάνουν στους όρους δανείου την υποχρεωτική ασφάλιση της ενυπόθηκης κατοικίας. Ένα συμβόλαιο που στην ουσία προστατεύει το κεφάλαιο της τράπεζας σε περίπτωση φυσικής καταστροφής ή οποιασδήποτε άλλης ζημιάς.
.Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε όταν πρόκειται για την ασφάλεια του σπιτιού, είναι η ασφαλιζόμενη αξία. Μπορεί να έχετε ακούσει τον όρο, αλλά τι ακριβώς σημαίνει στην πράξη;
Η ασφαλιζόμενη αξία ουσιαστικά αντικατοπτρίζει το κόστος που θα χρειαστεί για ανακατασκευή του σπιτιού σε περίπτωση καταστροφής. Άρα έχοντας σαν βάση αυτό το ποσό, υπολογίζεται και η αξία της αποζημίωσης που παίρνει ο ιδιοκτήτης σε περίπτωση ζημιάς. Όμως προσοχή: η ασφαλιζόμενη αξία δεν είναι το ίδιο με την αγοραστική αξία ενός σπιτιού, την τιμή δηλαδή που θα έχει αν βγει προς πώληση.
Ουσιαστικά, η ασφαλιζόμενη αξία έχει να κάνει με την επισκευή του σπιτιού, ενώ για την αγοραστική αξία παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως η τοποθεσία του κτιρίου. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, μια νεόδμητη μονοκατοικία 150 τ.μ. στα βόρεια προάστια της Αθήνας μπορεί να κοστίσει 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ μια κατοικία αντίστοιχου μεγέθους στο κέντρο μιας πιο μικρής επαρχιακής πόλης μπορεί να κοστίσει λιγότερο από 300.000 ευρώ.
Η ασφαλιζόμενη αξία ενός σπιτιού καθορίζεται μέσα από μια συμφωνία μεταξύ του ιδιοκτήτη και της ασφαλιστικής εταιρείας. Για να υπολογιστεί, συνήθως ο ασφαλιστής θα κάνει κάποιες ερωτήσεις σχετικά με την κατασκευή του σπιτιού. Για παράδειγμα: τι υλικό έχει χρησιμοποιηθεί για τους τοίχους (τούβλα ή άλλο υλικό;), τι υλικό έχει χρησιμοποιηθεί για τη σκεπή, αν υπάρχουν αυθαίρετοι χώροι, πόσα υπόγεια και σε τι βάθος. εννοείται πως θα πρέπει οι απαντήσεις σας να βασίζονται στην ειλικρίνεια.
Όπως σε όλα τα πράγματα, έχει σημασία να προσέξετε ότι θα ασφαλίσετε το σπίτι σας στην πραγματική του αξία και όχι λιγότερη, γιατί τότε υπάρχει το ενδεχόμενο της υπασφάλισης και υπάρχει το ρίσκο αν προκύψει κάποια ζημιά να μην αποζημιωθείτε όπως θα έπρεπε. Αν δηλαδή έχετε ασφαλίσει το σπίτι και τα αντικείμενά σας χαμηλότερα από την πραγματική τους αξία, τότε η αποζημίωση που θα λάβετε σε περίπτωση ζημιάς θα είναι ανάλογη με την αξία που έχετε δηλώσει και όχι με την πραγματική αξία των αντικειμένων.
Για να δώσουμε ένα παράδειγμα: Αν ένα διαμέρισμα με εμβαδόν 100τ.μ. η πραγματική αξία ανακατασκευής είναι στα 1000 ευρώ ανά τ.μ., αλλά η ασφαλιζόμενη αξία υπολογιστεί χαμηλότερα, ας πούμε στα 50.000 ευρώ, τότε σε περίπτωση ζημιάς θα αποζημιωθείτε με 500 ευρώ ανά τ.μ. Έτσι είναι πολύ σημαντικό η ασφάλιση του σπιτιού σας να βασίζεται πάνω σε ρεαλιστικές ασφαλιζόμενες αξίες που να αντικατοπτρίζουν το πραγματικό κόστος αντικατάστασης ή επισκευής.
Στην αγορά υπάρχουν προγράμματα από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε το ιδανικό για την ασφάλιση του δικού σας σπιτιού βάσει των αναγκών και των δυνατοτήτων σας. Η συμβουλή και η καθοδήγηση από έναν ασφαλιστικό διαμεσολαβητή είναι απαραίτητη στο να σας βοηθήσει ακριβώς τι ταιριάζει σε εσάς.
Διαβάστε ακόμη
Ταμείο Ανάκαμψης: Όλο το χρονοδιάγραμμα για τα νέα δάνεια και τις επιδοτήσεις
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ