search icon

Ελλάδα

Άρχισε το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Πάνω από τριακόσια ογδόντα σύνεδροι καλούνται να εκλέξουν τα όργανα του ΕΚΘ για την επόμενη τριετία

Ξεκίνησαν οι εργασίες του 33ου συνεδρίου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ).

Πάνω από τριακόσια ογδόντα σύνεδροι – αντιπρόσωποι εκατό εξήντα σωματείων της δύναμης του ΕΚΘ καλούνται να εκλέξουν τα όργανα του ΕΚΘ για την επόμενη τριετία. Στις αρχαιρεσίες συμμετέχουν, διεκδικώντας την ψήφο των συνέδρων, επτά παρατάξεις: ΠΑΣΚΕ, Εργατική Ενότητα (ΠΑΜΕ), ΔΑΚΕ, Ενότητα, Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (ΕΑΚ), ΜΕΤΑ και Αντεπίθεση των Εργαζομένων.

Στην ομιλία του, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης έκανε μια ιστορική αναφορά στον ένα αιώνα του οργανωμένου συνδικαλισμού στη χώρα και τις επετειακές εκδηλώσεις που έγιναν φέτος, αναφέρθηκε στη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος την εποχή των μνημονίων και έκανε και έναν απολογισμό της δράσης της θητείας της απερχόμενης διοίκησης.

«Το φετινό συνέδριο βρίσκει τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με μεγάλες μάχες για τα εργασιακά μας κεκτημένα και δημοκρατικά κατοχυρωμένα δικαιώματα μας» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσαραμπουλίδης και πρόσθεσε: «Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε να αξιώνουμε και να διεκδικούμε θέτοντας πάνω από όλα, ως προτεραιότητα, τον εργαζόμενο και το ρόλο του στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλη τη χώρα. Οι προκλήσεις και τα προβλήματα είναι τεράστια και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αγωνιστικά και μαχητικά».

Στο συνέδριο του ΕΚΘ παρέστησαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κουτσιούκης, ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης, το μέλος της Ε.Ε. της ΓΣΕΕ Γιώργος Πέρρος, οι βουλευτές Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης (ΣΥΡΙΖΑ) και Γιώργος Αρβανιτίδης (ΚΙΝΑΛ), ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, κομμάτων και πολιτικών κινήσεων, αντιπροσωπεία σωματείων από την Κύπρο, συνδικαλιστές, κ.α.

Ένταση χαρακτήρισε, ωστόσο, την πρώτη μέρα των εργασιών, όταν η παράταξη «Εργατική Ενότητα» (ΠΑΜΕ), αμφισβήτησε την κανονικότητα της συμμετοχής ορισμένων συνέδρων, την εκπροσώπηση κάποιων σωματείων, διπλοψηφίες, κ.α. , ενώ κατέθεσε και ασφαλιστικά μέτρα στη δικαιοσύνη, τα οποία θα συζητηθούν αύριο.

Από τις αρχαιρεσίες αποκλείστηκαν πέντε σύνεδροι, με πρόταση της «Εργατικής Ενότητας», όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Λεωνίδας Στολτίδης, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή, ενώ για άλλες περιπτώσεις τα στοιχεία κρίθηκαν ανεπαρκή από τις υπόλοιπές παρατάξεις και η διαδικασία συνεχίστηκε με απόφαση της πλειοψηφίας.

«Καμία άλλη παράταξη δεν πίστεψε ότι αυτά που είπαν είχαν βάση, αντίθετα από μόνοι τους ψήφισαν ότι κόβονται πέντε αντιπρόσωποι από τα σωματεία τα δικά τους γιατί τα στοιχεία ήταν ατράνταχτα» δήλωσε ο επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ και απερχόμενος πρόεδρος του ΕΚΘ, Π. Τσαραμπουλίδης.

«Δεν τρέφουμε αυταπάτες, αλλά για να αποκλείσεις συνέδρους πρέπει να υπάρχουν στοιχεία, αλλιώς, εκ των πραγμάτων, δημιουργείται ένα συγκρουσιακό κλίμα που βλάπτει το συνδικαλιστικό κίνημα και τρίβει τα χέρια της η αντίδραση» σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΕΑΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Μετά την εκλογή του προεδρείου του συνεδρίου ακολούθησε και πάλι ένταση στην αίθουσα, για το εάν θα έπρεπε να προηγηθεί χαιρετισμός των προσκεκλημένων, ή η διαδικασία νομιμοποίησης των συνέδρων. Τελικώς, εκ μέρους του ΚΚΕ χαιρέτισε ο ευρωβουλευτής του, Σωτήρης Ζαριανόπουλος και δόθηκε, με άδεια του προεδρείου του συνεδρίου, ο λόγος στον συνδικαλιστή Κυριάκο Τσιαούση για να εκθέσει τις επιφυλάξεις της «Εργατικής Ενότητας» στο σώμα.

Ακολούθησε ψηφοφορία με ανάταση των καρτών συμμετοχής, εν μέσω διαφωνιών και έγκριση, κατά πλειοψηφία, της νομιμοποίησης του σώματος. Οι εργασίες διακόπηκαν για να συνεχιστούν αύριο το πρωί.

Νωρίτερα, πριν αρχίσει το συνέδριο, σημειώθηκε ένταση, όταν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ εντόπισαν αστυνομικό, με πολιτικά, να περιφέρεται έξω από την αίθουσα του συνεδρίου, το κατήγγειλαν δημόσια και απαίτησαν την απομάκρυνσή του από το χώρο.

Exit mobile version