Για τα θρησκευτικά, τις σχέσεις του με τον υπουργό Παιδείας που τον χαρακτηρίζει ασυνεπή στα λόγια και τις πράξεις, τον πρωθυπουργό και τις συζητήσεις τους, αλλά και τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο μιλά στη συνέντευξή του στο Σκάι και στον Αλέξη Παπαχελά, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Για τον μακαριστό Χριστόδουλο είπε:
«Ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του χαρίσματα. Και ο Χριστόδουλος είχε τα δικά του χαρίσματα και τάλαντα. Και γω το ίδιο. Δεν πιστεύω στις συγκρούσεις, πιστεύω στη συνεργασία, αλλά δεν κάνω πίσω στις Αρχές μου. Θα βρω τρόπο και θα τις υπερασπιστώ μέχρι τέλους. Οι Αρχές μου είναι μεγάλα θέματα: Η Πίστη μας, η Ορθοδοξία μας, ο κίνδυνος του αφελληνισμού που είναι ορατός πια, για να πάμε και στις οικογένειές, μας στην Ιστορία μας. Η Ιστορία αν τη μελετήσουμε θα βρούμε ανθρώπους που έχουν προσόντα, ταλέντα. Εκτιμώ το έργο του Χριστοδούλου, παρόλο που είμαι πικραμμένος. Σέβομαι το έργο του, είχαμε διαφορετική άποψη σε μερικά πράγματα. Η Ιστορία θα πει ποιός είχε δίκιο».
-Δεν είναι του χαρακτήρα μου να καλέσω τον κόσμο στο δρόμο. Δεν αγαπώ τα αίματα, τις συγκρούσεις. Δεν αρνήθηκα το διάλογο με κανέναν πρωθυπουργό. Εκτιμώ τις προσπάθειές τους, προσπαθώ να επισημάνω τα λάθη, μέσα από τη συζήτηση και περιμένω. Δεν θα μείνω με κλειστά τα μάτια αν δω ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά.
Για τον Αλέξη Τσίπρα: Είμασταν γνωστοί πριν γίνει πρωθυπουργός. Συνεχίζουμε να έχουμε κατά καιρούς ορισμένες συναντήσεις. Μέσα μου υπερισχύει το δημιουργικό πνεύμα. Οι συζητήσεις μας είναι δημιουργικές και πηγαίνουμνπέρα από τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας. Το έχουμε ανάγκη και οι δύο. Προσδιορίζουμε τί θέλουμε για να κάνουμε καλή συζήτηση.
Για τα Θρησκευτικά: Ο πρωθυπουργός μου είπε δεν θα κάνουμε τίποτα. Δυστυχώς ο κ.Φίλης είναι ένας προβληματικός άνθρωπος. Είναι ασυνεπής στις σχέσεις του και στα λόγια του. Άλλα λέει το βράδυ, άλλα λέει το πρωί. Από τέτοιους ανθρώπους δεν περιμένεις.
Υπάρχει σύγχιση αποστολής και ρόλου: Τί δουλειά έχει η Πολιτεία στο παγκάρι της Εκκλησίας; Η Εκκλησία δεν έχει δικαίωμα να πει τί θέλει, να πει πώς θέλει τα θρησκευτικά;
-Ξέροντας το χαρακτήρα του υπουργού, στη συνάντησή μας στο μέγαρο Μαξίμου ρώτησα τον κ.Φίλη μπροστά στον πρωθυπουργό, αν συμφωνεί με όσα είχαμε πει. Μου είπε ότι εφόσον ήταν παρών ο πρωθυπουργός, ο υπουργός κάνει ό,τι λέει εκείνος. Στην πορεία τα άλλαξε όλα.
Σε ερώτηση για τη δημιουργία επιτροπής που θα χειρίζεται τα ζητήματα της Εκκλησίας, ως τρόπο για να παραμείνει στη θέση του ο υπουργός Παιδείας, ο Αρχιεπίσκοπος είπε: Είναι τρόπος πλαϊνός αλλά δεν λύνει το θέμα. Το Μάθημα των θρησκευτικών θα είναι στα χέρια του υπουργού Παιδείας. Αν ο κ.Φίλης πειθαρχήσει σ΄αυτό που είναι και απόφαση του πρωθυπουργού, εγώ δεν έχω θέμα. Εγώ πρέπει να προασπίσω τις θέσεις της Εκκλησίας και τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της Εκκλησίας.
Για τις άλλες θρησκείες: Αν δείτε τα βιβλία θα δείτε ότι υπάρχουν ήδη μαθήματα, να τα εμπλουτίσουμε, αλλά να μην τα χαλάσουμε όλα.
Δεν έχουμε ακραίους ή ταλιμπάν στην Εκκλησία, είπε ο Αρχιεπίσκοπος που χαρακτήρισε, μάλιστα, την Εκκλησία ως τον πιο δημοκρατικό θεσμό, όπου ακούγονται όλες οι απόψεις. Εχουμε ανθρώπους που θέλουν μια άλλη αντιμετώπιση. Ερωτηθείς ειδικά για τον Μητροπολίτη Αιγιαλείας Αμβρόσιο, απάντησε ότι δεν κάνει λάθος, το πρόβλημα είναι ο τρόπος που τα λέει.
Για τη ρήση Καμμένου «θα ρίξω την κυβέρνηση», στη συνάντηση που είχε γίνει στο Μαξίμου, επιβεβαίωσε ότι πράγματι ο υπουργός Αμυνας το είπε και τον παρακάλεσε να μη φύγουν από τη συνάντηση στο Μαξίμου αν δεν βρισκόταν λύση.
Για το χωρισμό κράτους – εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος είπε: Πώς να γίνει διαχωρισμός; Υπάρχει μητρική σχέση με το λαό. Ως προς τη διοίκηση είναι άλλο πράγμα. Αυτό που είναι πολίτες για το κράτος, είναι πιστοί για μας. Αν έφευγε από το Σύνταγμα ότι η ορθοδοξία είναι η επικρατούσα θρησκεία θα είχα αντίρρηση. Είμαστε το 98%. Αυτό γιατί ξέρω τί κρύβεται πίσω. Για μένα δεν υπάρχει χωρισμός.
Ερωτηθείς για την εκκλησιαστική περιουσία και τη μισθοδοσία του κλήρου από το Δημόσιο, απάντησε:
Αυτά που ζούμε εμείς σήμερα τα έζησαν νωρίτερα άλλα κράτη της Ευρώπης. Εάν μας δώσει το κράτος όλη την περιουσία που μας έχει πάρει, όλη την περιουσία, και ιδιαίτερα τις καταχρηστικές απαλλοτριώσεις, τότε μπορούσαμε να κάνουμε ό,τι έκαναν και οι Γερμανοί. Είπαν, δεν μπορούμε να σας πούμε τί κάνει η περιουσία σας, αλλά ούτε και να σας πληρώνουμε. Παίρνουν εφάπαξ κεφάλαιο κάθε χρόνο 1 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσουν τα έξοδά τους. Αν τεθεί το θέμα αυτό, ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο να καταγραφεί και να καταλογιστεί.
Ο κ.Ιερώνυμος έκανε εκτενείς αναφορές στις απαλλοτριώσεις εκκλησιαστικής περιουσίας και τις δωρεές προς το Δημόσιο και αναρωτήθηκε: «Πού θα πάμε εμείς και πώς θα διεκδικήσουμε αυτή την περιουσία;»
πηγή: protothema.gr