search icon

Ελλάδα

Αραμπατζή: Σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά προς αποφυγή «ελληνοποιήσεων»

Μεγάλοι «κερδισμένοι» από τους ελέγχους θα είναι τόσο οι καταναλωτές όσο και οι κτηνοτρόφοι - Τι περιλαμβάνει το σχέδιο, σύμφωνα με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Σαρωτικούς ελέγχους έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη Δευτέρα (19/04) τα ειδικά μικτά ελεγκτικά κλιμάκια, που έχουν συσταθεί από πέντε συναρμόδια υπουργεία, στο πλαίσιο του σχεδίου για την αποτροπή των «ελληνοποιήσεων» αμνοεριφίων και αυγών με απώτερο στόχο την προστασία των καταναλωτών, εν όψει του Πάσχα.

«Είχα δηλώσει το περυσινό Πάσχα, ότι το σύστημα ολιστικών ελέγχων πρόκειται να αποτελεί τη νέα “κανονικότητα” στη χώρα μας με γνώμονα την προστασία της εθνικής οικονομίας, της ελληνικής παραγωγής, των καλώς εννοούμενων συμφερόντων καταναλωτών και κτηνοτρόφων και του υγιούς ανταγωνισμού. Όντως, κατά κοινή παραδοχή, οι έλεγχοι ήταν οι αυστηρότεροι και αποτελεσματικότεροι των τελευταίων ετών. Με την ίδια “συνταγή”, επί το αυστηρότερο μάλιστα, κινηθήκαμε και φέτος, όταν ο πήχης των προσδοκιών, εκ των πραγμάτων, τέθηκε υψηλότερα» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή.

Όπως συμπλήρωσε: «Το γεγονός μάλιστα ότι φέτος έγιναν αυξημένες εξαγωγές ελληνικών αμνοεριφίων λόγω του Καθολικού Πάσχα, που προηγήθηκε χρονικά, καθιστούσε αναγκαία την ενίσχυση και βελτιστοποίηση του Σχεδίου Δράσης από τις εσχατιές των συνόρων μας στο Έβρο και τον Προμαχώνα μέχρι το πιάτο του καταναλωτή».

Τα μικτά κλιμάκια αποτελούνται από στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ, της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών και θα συνεχίσουν τους εντατικούς ελέγχους έως και την Τρίτη, 4 Μαΐου, ημερομηνία επίσημου εορτασμού της Πρωτομαγιάς.

Κερδισμένοι καταναλωτές και κτηνοτρόφοι

Μεγάλοι «κερδισμένοι» από τους ελέγχους θα είναι τόσο οι καταναλωτές όσο και οι κτηνοτρόφοι. «Θεωρούμε ότι η προσπάθεια “ο καταναλωτής να γνωρίζει τι πληρώνει και τι καταναλώνει” έχει φέρει μετρήσιμα αποτελέσματα και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση με την ίδια αποτελεσματικότητα» είπε η κ. Αραμπατζή.

Καλά είναι τα νέα για τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι το περσινό Πάσχα είδαν τις εξαγωγές των αμνοεριφίων να μειώνονται δραστικά, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ρίχνοντας ως φυσική συνέπεια και τις τιμές.

Τάση, η οποία τη φετινή εορταστική περίοδο δείχνει να αλλάζει προς όφελός τους, με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να τονίζει σχετικά «μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι πήραν φέτος εύλογη τιμή για τα προϊόντα, που με δυσκολίες πολλές παράγουν και ότι το κλίμα αισιοδοξίας, που κυριαρχεί στον κλάδο μετά από πολλά χρόνια θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για την αύξηση της παραγωγής» και να συμπληρώνει: «Η αυξημένη ζήτηση του αιγοπρόβειου κρέατος στις δυναμικές αγορές, ιδίως της Μέσης Ανατολής αλλά και η συμπερίληψη του όλο και περισσότερο στα μενού των εστιατορίων αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία».

Αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο

Οι έλεγχοι εντείνονται όσο πλησιάζουν οι ημέρες εορτασμού του Πάσχα, με το θεσμικό πλαίσιο να έχει γίνει ακόμη αυστηρότερο, φέτος. Χαρακτηριστικό είναι ότι για πρώτη φορά βρίσκεται κτηνίατρος επί 24ωρου βάσεως στην πύλη εισόδου του Προμαχώνα, ενώ έγινε και διασύνδεση των τελωνείων με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας για την πραγματοποίηση διασταυρωτικών ελέγχων των φορτίων στον τόπο προορισμού.

Παράλληλα, μόνιμα μικτά κλιμάκια των πέντε συναρμόδιων υπουργείων βρίσκονται στις πύλες εισόδου στη βόρεια συνοριογραμμή της χώρας, στα τελωνεία, στο εθνικό και παράπλευρο οδικό δίκτυο, στην Κεντρική Αγορά του Ρέντη, την Βαρβάκειο, το Καπάνι, την κρεαταγορά Θεσσαλονίκης ενώ ανάλογοι έλεγχοι διενεργούνται σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Μέσω αυτών των δράσεων επιχειρείται να μπει ένα «φρένο» στους επιτήδειους, που είχαν ως στόχο να «βαφτίσουν» ξένα προϊόντα ως ελληνικά, προστατεύοντας αφενός τον καταναλωτή από την παραπλάνηση και αφετέρου «θωρακίζοντας» την ελληνική κτηνοτροφία και παραγωγή.

Τελωνειακοί έλεγχοι

Τα σημεία εισόδου της χώρας αποτελούν την πρώτη «γραμμή άμυνας» στην όλη προσπάθεια, με την παρουσία του ελεγκτικού μηχανισμού εκεί να είναι ιδιαίτερα αισθητή. Στον Προμαχώνα, την Εξοχή και το Ορμένιο, πραγματοποιείται καθημερινά και σε 24ωρη βάση καταγραφή όλων των φορτηγών, που εισέρχονται στη χώρα από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Παράλληλα υπάρχει, αντίστοιχα, online ενημέρωση των εμπλεκόμενων αρχών από όλες τις πύλες εισόδου.

Μάλιστα, για πρώτη φορά, φέτος στον Προμαχώνα εγκαταστάθηκε κλιμάκιο κτηνιάτρων 24ωρου βάσεως με τη συνδρομή του τμήματος κτηνιατρικής της ΠΕ Σερρών και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για την διεξαγωγή ελέγχων σε όλα τα εισαγόμενα φορτία με ζώντα ζώα ή σφάγια αμνοεριφίων.

Στη συγκεκριμένη πύλη εισόδου, που αποτέλεσε φέτος «αιχμή του δόρατος» στο σχέδιο ελέγχων, διακινείται άνω του 95% των εισαγωγών αμνοεριφίων -79.410 αμνοερίφια εισήχθησαν μόνο από τον Προμαχώνα σε σύνολο 81.000 στο διάστημα 19.04 έως 28.4.2021- με τους ελέγχους από τις 19 Απριλίου έως και την Μεγάλη Τετάρτη να φτάνουν συνολικά τους 148 εκατ. των οποίων οι 144 να αφορούν μόνο σε φορτία με αμνοερίφια.

Στους Σταθμούς Υγειονομικού και Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ) Ευζώνων και Νέου Καυκάσου γίνεται καταγραφή σε 24ωρη βάση όλων των φορτίων με online ενημέρωση για τη μεταφορά σφάγιων από Τρίτες Χώρες.

Αυστηροί είναι και οι έλεγχοι, που γίνονται από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σε σφαγεία και στους άλλους προορισμούς εκφόρτωσης ζώντων ζώων και σφαγίων αμνοεριφίων ενώ διατηρείται άμεση επικοινωνία με τα κλιμάκια ελέγχου, που βρίσκονται στα σύνορα.

Οι συνολικοί έλεγχοι των κλιμακίων στις πύλες εισόδου και στους Σταθμούς Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ) έως τη Μεγάλη Τετάρτη ανέρχονται σε 972.

Σημειώνεται ότι και φέτος για 2η χρονιά διεξάγεται καθημερινή 24ωρη καταγραφή και online ενημέρωση ελέγχων και εισαγωγών σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, τη στιγμή που το 2019 δεν υπήρχε αντίστοιχη, online ενημέρωση.

Οδικό Δίκτυο

Αυξημένη είναι η παρουσία και η εποπτεία των ελεγκτικών μηχανισμών στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο. Από τις 19 Απριλίου, όταν και τα μικτά κλιμάκια ξεκίνησαν το έργο τους, έως και τη Μεγάλη Τετάρτη καταγράφηκαν 2.879 έλεγχοι.

Αριθμός σημαντικά αυξημένος συγκριτικά με την περσινή πασχαλινή περίοδο, αν και θα πρέπει να τονιστεί ότι το 2020 η χώρα βρισκόταν εν μέσω αυστηρού lockdown, με αποτέλεσμα να διενεργηθούν στην Εγνατία Οδό και στους κάθετους άξονες συνολικά 186 έλεγχοι, εκ των οποίων οι 70 σε φορτία αμνοεριφίων, και στο παράπλευρο οδικό δίκτυο 56.

Το 2019 στο κύριο οδικό δίκτυο της Εγνατίας Οδού, από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου έως και την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και στους κάθετους άξονες αυτών καταγράφηκαν μόλις 15 έλεγχοι, ενώ στο παράπλευρο Οδικό Δίκτυο από το Αιγίνιο έως τη Θήβα δεν έγινε κανείς έλεγχος.

Κεντρικές αγορές, Κρεοπωλεία, Σούπερ Μάρκετ, Ψυκτικές Αποθήκες, Βιομηχανίες Κρέατος και Χονδρεμπόριο

Τέλος, μεγάλο βάρος του όλου σχεδίου αντιμετώπισης των «ελληνοποιήσεων» έχει πέσει στις κεντρικές αγορές, στα κρεοπωλεία, τα σούπερ μάρκετ κα, μέρη όπου ο τελικός καταναλωτής θα σπεύσει για να προμηθευτεί τον πασχαλινό οβελία.

Το όλο σχέδιο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία του καταναλωτή, κάτι που φαίνεται και στους ελέγχους οι οποίοι τη φετινή εορταστική περίοδο είναι καθολικοί και όχι δειγματοληπτικοί όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις σε 10 ημέρες (19/4 – 28/4) έχουν πραγματοποιηθεί στην αγορά 1.408 έλεγχοι, όταν στα ίδια σημεία, κατά την περσινή εορταστική περίοδο του Πάσχα έγιναν συνολικά 1.279 έλεγχοι ενώ το 2019 καταγράφηκαν, συνολικά την εορταστική περίοδο, 979 έλεγχοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Πώς θα χρησιμοποιηθεί το κτηματολόγιο στους ελέγχους της εφορίας

Lockdown: Αντίστροφη μέτρηση για Πάσχα και άνοιγμα της εστίασης – Όλα τα μέτρα

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Θέμα λίγων εβδομάδων η επενδυτική απόφαση ύψους 300 εκατ. για τη μονάδα Φ/Α στην Κομοτηνή

 

Exit mobile version