της Μαριάννας Τζάννε
Μπορεί να άναψαν τα αίματα στην συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου Αττικής για τα έργα στο Γραμματικό, την περασμένη Πέμπτη, όμως η διαχείριση των απορριμμάτων σε ένα από τα πιο ώριμα έργα της Αττικής παίρνει ανέλπιστα το δρόμο της, την ώρα που εμπλοκές εμφανίζει ο σχεδιασμός μέσα στην Αθήνα.
Όσοι παρακολούθησαν την συζήτηση δεν κρύβουν ότι αιφνιδιάστηκαν από την τροπή της, με την Περιφερειάρχη Αττικής να κάνει επικοινωνιακή ρελάνς “καρφώνοντας” όσους πρωτοστατούν στις αντιδράσεις και της ζητούν να παραιτηθεί. Φαίνεται ότι η κ. Δούρου πήγε στην συνεδρίαση του Περιφερειακού αποφασισμένη να κλείσει το κεφάλαιο του Γραμματικού και να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο τα εξαγριωμένα πλήθη που ζητούσαν να συζητηθεί η απόφαση της Περιφέρειας να παραταθεί κατά ένα χρόνο το χρονοδιάγραμμα των έργων για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα οδοποιίας. Για τα έργα που ξεκίνησαν επεισοδιακά με ματ πριν από περίπου 10 χρόνια, έχει κατασκευαστεί ο ΧΥΤΥ(Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) αλλά εκκρεμεί η ολοκλήρωση του οδικού δικτύου. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η Περιφερειάρχης Αττικής υπερασπίστηκε την πολιτική της λέγοντας ότι είναι ενάντια στην πληρωμή προστίμων για την ταφή των σκουπιδιών και άφησε σαφής αιχμές για τους δημάρχους, λέγοντας ότι η ίδια τάσσεται υπέρ της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης ενώ εκείνοι προτιμούν ματ και σκουπίδια μαζί γιατί μπαίνουν σε προεκλογική περίοδο.
Δεν δίστασε μάλιστα να αναφερθεί και σε όσους πολεμούν το σχεδιασμό, λέγοντας ότι κάποιοι την είχαν πλησιάσει στο παρελθόν για να αναλάβουν ρόλο συμβούλου ή για να την πείσουν να γίνει το έργο με ΣΔΙΤ. Όταν εκείνη αρνήθηκε, στράφηκαν εναντίον της. Στο τέλος, η Περιφερειάρχης ζήτησε αιφνιδιαστικά, η υπόθεση του Γραμματικού να τεθεί σε ψηφοφορία. Πλην Ανταρσίας και ΚΚΕ, οι παρατάξεις ψήφισαν υπέρ της υλοποίησης του έργου, εξέλιξη που σύμφωνα με αρμόδιες πηγές της Περιφέρειας ξεκλειδώνει το έργο. Ακόμη όμως και αν προχωρήσει, η υπόθεση του Γραμματικού, θα δώσει λύση μόνο σε ένα τμήμα του παζλ για τα απορρίμματα, την ώρα που σφίγγει ο γόρδιος δεσμός για δύο νέα έργα του ΠΕΣΔΑ. Πρόκειται για την κατασκευή Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων και Βιοαποβλήτων στον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (Ελαιώνα και Κατεχάκη), σε χώρους που είχαν προβλεφθεί από τον προηγούμενο σχεδιασμό ότι θα φιλοξενούσαν τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Για το θέμα υπήρξαν απανωτές συνεδριάσεις το τελευταίο διάστημα και με κυβερνητικούς παράγοντες. Ωστόσο ενστάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες διατύπωσε πρόσφατα, ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Απορριμμάτων. Ο κ. Ευάγγελος Καπετάνιος, εμφανίζεται να μην συντάσσεται με το σχεδιασμό καθώς θεωρεί τις επίμαχες περιοχές αυξημένου κοινωνικού και πολιτικού ρίσκου, φοβούμενος μαζικές κινητοποιήσεις πολιτών. Την προηγούμενη Τετάρτη στο γραφείο του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος προίσταται της Διυπουργικής Επιτροπής Μεγάλων Έργων παρουσία των συναρμοδίων υπουργών Σκουρλέτη, Φάμελλου αλλά και της κ. Δούρου, έγινε μια επισκόπηση των έργων διαχείρισης απορριμμάτων και των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, καθώς ο χρόνος κυλά σε βάρος του περιφερειακού σχεδιασμού και με μοναδική ασφαλή λύση την Φυλή, η οποία σε δύο χρόνια κλείνει. Αρμόδιες πηγές εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για τις εξελίξεις καθώς μέχρι σήμερα, τα προβλήματα εντοπίζονταν στην χωροθέτηση των υποδομών στο Νότιο και το Δυτικό τομέα της Αττικής αλλά και στο Γραμματικό. Τώρα έρχεται να προστεθεί και το κέντρο της Αθήνας.
Η Περιφέρεια προκρίνει τα δύο έργα προκειμένου να υπάρχει η λογική της εγγύτητας στην διαχείριση και να μην οδηγούνται τα απορρίμματα μόνο στην Φυλή. Όμως για να γίνει αυτό απαιτούνται νομοθετικές ρυθμίσεις και θα χρειαστεί να υπάρξουν και πολιτικές αποφάσεις.