search icon

Ελλάδα

Αυτό είναι το ψηφιακό πιστοποιητικό – Mητσοτάκης: Έτοιμοι να το ενεργοποιήσουμε νωρίτερα

Ολα έτοιμα για να ενεργοποιηθεί νωρίτερα από την 1η Ιουλίου - Υπερήφανος δήλωσε ο πρωθυπουργός - Μητσοτάκης – Μισέλ: Γίνονται ορατά τα αποτελέσματα της συνεργασίας μας

Παρουσιάστηκε στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ). το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό EU Digital COVID Certificate, το οποίο θα διευκολύνει τα ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια πρωτοβουλία που ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η παρουσίαση έγινε από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη παρουσία του πρωθυπουργού, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί αισιοδοξία μιας και η εκπροσώπηση των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ανώτατο επίπεδο στην εκδήλωση αποτελεί την πλήρη αναγνώριση των ελληνικών προσπαθειών το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να υιοθετηθεί η πρόταση για ένα ενιαίο ευρωπαϊκό ψηφιακό εμβολιασμού το οποίο θα διασφάλιζε την ελευθερία των μετακινήσεων εντός της Ένωσης.

Η πρωτοβουλία η οποία ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, πέρασε από πολλές διεργασίες και αρκετές αντιρρήσεις προκειμένου τελικά να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ και να φτάσουμε σήμερα στο σημείο να απομένουν μονάχα οι τελευταίες λεπτομέρειες προκειμένου την 1η Ιουλίου να εκδίδεται και επίσημα το EU Digital COVID Certificate.

Ξεκινώντας την παρουσίαση ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε πως το βασικό ερώτημα ήταν πώς το ελληνικό πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο ήταν κατ’ αρχήν ένα ιατρικό έγγραφο θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα πανευρωπαϊκό έγγραφο που θα διασφάλιζε την ελευθερία των μετακινήσεων.

Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης για να καταλήξουμε σε συμφωνία για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, το οποίο θα έπρεπε να είναι κοινό εντός της ΕΕ υπήρξε συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών.

«Η ΕΕ υλοποιεί την πρόταση του Πρωθυπουργού, ενεργοποιώντας ένα εργαλείο διευκόλυνσης των πολιτών και επιστροφής στην καθημερινότητα με ασφάλεια» επισήμανε ο κ. Πιερρακάκης ευχαριστώντας τον κ. Μισέλ και τον κ. Σχοινά. Μιλώντας για το πρώτο Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID που παρουσίασε ο ίδιος, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ήταν εξαιρετικά πυκνό: «Χρειάστηκε να κινηθούμε σε ένα περίπλοκο τοπίο διαφορετικών μητρώων εντός των κρατών – μελών, σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς και σε βάσεις δεδομένων και υπηρεσίες, κάτι που θα μπορούσαμε να περιγράψουμε ως μια ψηφιακή χορογραφία».

Ο Υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στις εγγυήσεις για την ασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων που προσφέρει το σύστημα. Παράλληλα σημείωσε ότι η Ελλάδα θα διευκολύνει με μια επιπλέον ψηφιακή υπηρεσία τους ξένους επισκέπτες. «Θα μπορούμε να χορηγούμε ελληνικό ψηφιακό πιστοποιητικό για τους τουρίστες εάν κάνουν test στην Ελλάδα» σημείωσε, γεγονός που θα διευκολύνει ιδιαίτερα τη διαδικασία της επιστροφής των επισκεπτών στις χώρες προέλευσης.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσίασε το πώς θα μπορεί ο πολίτης να εκτυπώσει το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Μάλιστα όπως είπε, για τις ανάγκες της παρουσίασης χρησιμοποιήθηκε ένα φανταστικό πρόσωπο.

Μητσοτάκης: Είμαι υπερήφανος για την δουλειά που έχει γίνει

Τον λόγο αμέσως μετά πήρε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αφότου ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους είπε πως είναι υπερήφανος για την δουλειά που έχει γίνει τόσο από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης όσο και συνολικά. Όπως είπε η πανδημία αποτέλεσε έναν επιταχυντή των ψηφιακών εξελίξεων.

«Χρειαζόμασταν ένα εργαλείο για τις μετακινήσεις μιας και η Ελλάδα στηρίζεται στον τουρισμό», είπε ο πρωθυπουργός. «Έχουμε αναπτύξει το ψηφιακό πιστοποιητικό σε συνεργασία με την Κομισιόν. Είδατε την παρουσίαση είναι πολύ απλή και εμπεριέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που απαιτούνται για να μετακινηθεί κάποιος και να τον υποδεχθεί η κάθε χώρα», είπε.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό λειτουργεί ως μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τη διευκόλυνση των ταξιδιών, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για τη χώρα μας, εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Ως Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε το ψηφιακό πιστοποιητικό νωρίτερα από την 1η Ιουλίου και ενθαρρύνουμε και τις υπόλοιπες χώρες να κάνουν το ίδιο για να αποφύγουμε την περιπλοκότητα των διμερών συνεννοήσεων. Επιμένω πως πρόθεση μας δεν είναι να διχάσουμε, αλλά το ψηφιακό πιστοποιητικό θα συμβάλει καθοριστικά στη διευκόλυνση των ταξιδιών, ιδίως το καλοκαίρι, που είναι τουριστική περίοδος, επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

Η παρουσίαση του πιστοποιητικού στην Αθήνα λογίζεται ως «ψήφος εμπιστοσύνης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα για την πρωτοβουλία που είχε για το πιστοποιητικό αλλά και τις προσπάθειες που έκανε προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή για την συμφωνία όλων των χωρών της ένωσης και την τελική υιοθέτησή του. Πλέον σε ενωσιακό επίπεδο απομένει μόνο η τυπική πλέον έγκριση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η επισφράγιση της συμφωνίας από το Συμβούλιο της ΕΕ.

Σαρλ Μισέλ: Δεν θα είμαστε ασφαλείς μέχρι να είμαστε όλοι ασφαλείς

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εξήρε τις πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού λέγοντας πως μετά από τις διαπραγματεύσεις θα μπορέσει η ΕΕ να το εφαρμόσει τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως είπε, αποτελεί ένα μεγάλο επίτευγμα της Ευρώπης και εγγυάται την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών.

«Θυμάμαι πολύ καλά, αγαπητέ μου Κυριάκο, ότι πριν από λίγους μήνες εσύ έθεσες αυτή την ιδέα στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και σε συγχαίρω, διότι ήταν πολύ σημαντικό να προετοιμαστούμε για τη στιγμή που θα ήταν εφικτό να άρουμε τα μέτρα και να ανοίξουμε ξανά τις κοινωνίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ. Μισέλ σημείωσε πως το πιστοποιητικό αποτελεί ένα «σπουδαίο επίτευγμα» και δήλωσε ότι είναι «πολύ περήφανος» που βρίσκεται στην Ελλάδα για την παρουσίασή του, δεδομένης και της σημασίας που θα έχει για τη ζωή των ευρωπαίων πολιτών.

Σχοινάς: Η ελληνική πλατφόρμα είναι από τις πρώτες που είναι έτοιμες

Η ελληνική πλατφόρμα για το ψηφιακό πιστοποιητικό είναι μία από τις πρώτες που είναι λειτουργικά έτοιμες, στο φόντο της πρωτοβουλίας του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις αρχές Ιανουαρίου, όπως και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης για το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν από τα πρώτα, που υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό δείχνει ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά στην Ελλάδα σημείωσε, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Η συγκυρία της συνάντησής μας στην Ελλάδα είναι η κατάλληλη, διότι αυτή η διαδικασία έχει έντονο ελληνικό χρώμα. Όχι μόνο επειδή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε πρώτος την ιδέα, στις αρχές Ιανουαρίου, όχι μόνο επειδή ο Σαρλ Μισέλ με ιδιαίτερη επιμέλεια προχώρησε τη διαδικασία σε επίπεδο ηγετών, αλλά και επειδή η ελληνική πλατφόρμα -που μόλις είδαμε- είναι μία από τις πρώτες που είναι λειτουργικά έτοιμες, όπως ήταν και το ελληνικό Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης» ανέφερε συγκεκριμένα.

«Είναι σαφές πως το πιστοποιητικό γίνεται πραγματικότητα και μάλιστα διανύσαμε μακρύ δρόμο, καθώς στην έναρξη της διαδικασίας, τον Ιανουάριο, λίγοι πίστευαν σε αυτή την ιδέα και επικρατούσε έντονος σκεπτικισμός για το κατά πόσο η Ευρώπη μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο. Είμαι πολύ χαρούμενος που καταφέραμε να φτάσουμε σε αυτή τη μεγάλη, ευρωπαϊκή συμφωνία» τόνισε.

Αυτό είναι το πιστοποϊητικό:

Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

Η παρουσίαση του πιστοποιητικού στην Αθήνα λογίζεται ως «ψήφος εμπιστοσύνης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα για την πρωτοβουλία που είχε για το πιστοποιητικό αλλά και τις προσπάθειες που έκανε προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή για την συμφωνία όλων των χωρών της ένωσης και την τελική υιοθέτησή του. Πλέον σε ενωσιακό επίπεδο απομένει μόνο η τυπική πλέον έγκριση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η επισφράγιση της συμφωνίας από το Συμβούλιο της ΕΕ.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί αισιοδοξία μιας και η εκπροσώπηση των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ανώτατο επίπεδο στην εκδήλωση, δηλοί την πλήρη αναγνώριση των ελληνικών προσπαθειών το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να υιοθετηθεί η πρόταση για ένα ενιαίο ευρωπαϊκό ψηφιακό εμβολιασμού το οποίο θα διασφάλιζε την ελευθερία των μετακινήσεων εντός της Ένωσης. Η πρωτοβουλία η οποία ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, πέρασε από πολλές διεργασίες και αρκετές αντιρρήσεις προκειμένου τελικά να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ και να φτάσουμε σήμερα στο σημείο να απομένουν μονάχα οι τελευταίες λεπτομέρειες προκειμένου την 1η Ιουλίου να εκδίδεται και επίσημα το EU Digital COVID Certificate.

Το πιστοποιητικό αναμένεται να αποτελέσει σημαντική ώθηση για τα ταξίδια των Ευρωπαίων πολιτών παρέχοντας έτσι και μία σημαντική ανάσα στον τουρισμό ο οποίος αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για αρκετές χώρες της ΕΕ, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid της ΕΕ θα εκδίδεται από τις εθνικές αρχές και θα είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, διαθέτουν αρνητικό PCR test, ή έχουν βεβαίωση ανάρρωσης από τον κορωνοϊό.

Στο πιστοποιητικό θα καταχωρούνται μόνον βασικά στοιχεία, όπως το ονοματεπώνυμο, η ημερομηνία γέννησης και η ημερομηνία έκδοσης, όπως και πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο που έχει λάβει ο ταξιδιώτης ή σχετικά με τη διαγνωστική εξέταση στην οποία έχει υποβληθεί ή αναφορικά με την ανάρρωσή του.

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID, θα διευκολύνει τις μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ασφάλεια και σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Το πιστοποιητικό θα είναι έγκυρο σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και θα επιτρέπει στις αρχές κάθε χώρας να επιβεβαιώνουν ότι ο ταξιδιώτης είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, είτε έχει υποβληθεί πρόσφατα σε τεστ το οποίο ήταν αρνητικό, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.

Η έκδοση του πιστοποιητικού, το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή και έγχαρτη μορφή, θα γίνεται δωρεάν μέσω της πύλης gov.gr. Κάθε πολίτης θα μπορεί να συνδεθεί στην ηλεκτρονική υπηρεσία με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet ή με τον ΑΜΚΑ του. Το EU Digital COVID Certificate υλοποιείται στη χώρα μας από το ΕΔΥΤE και την ΗΔΙΚΑ, με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Ένα κοινό πλαίσιο της ΕΕ θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά που θα είναι διαλειτουργικά, συμβατά, ασφαλή και επαληθεύσιμα σε ολόκληρη την Ένωση.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε χθες και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη η οποία σημείωσε χαρακτηριστικά πως το πιστοποιητικό θα λειτουργεί σαν μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για όλους τους Ευρωπαίους, θα διευκολύνει τους συνοριακούς ελέγχους και κατ’ επέκταση τους ταξιδιώτες.

Όπως είπε, η Ελλάδα είναι έτοιμη να το εφαρμόσει με τις χώρες που είναι ήδη έτοιμες πριν από την ευρωπαϊκή πρεμιέρα. «Η Ελλάδα είναι έτοιμη για την εφαρμογή του πιστοποιητικού. Έγιναν πάνω από 2.206.000 εμβολιασμοί, περισσότεροι από 3.416000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί και 1.880.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Σημειώνεται δε πως η χώρα μας είναι ήδη σε συζητήσεις σε διμερές επίπεδο προκειμένου να εφαρμοστεί πιλοτικά στο μεσοδιάστημα το λεγόμενο green pass. Έτσι, οι Έλληνες πολίτες από την 1η Ιουνίου θα μπορούν να μπουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδίδουν το green pass χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους. Τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα περιέχουν έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην ΕΕ.

Τα κωδικοποιημένα προσωπικά δεδομένα που περιέχει το πιστοποιητικό δεν μεταβιβάζονται μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ηλεκτρονικής υπογραφής. Η Επιτροπή θα βοηθήσει επίσης τα κράτη μέλη να αναπτύξουν λογισμικό, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι αρχές για τον έλεγχο των κωδικών QR.

Για πόσο καιρό ισχύει το πιστοποιητικό

Η απόδειξη προγενέστερης νόσησης – και συνεπώς ύπαρξης αντισωμάτων – είναι έγκυρη για έως 180 ημέρες, βάσει όσων συμφωνήθηκαν. Προς το παρόν, ένας πολίτης θα θεωρείται ότι έχει ανοσία, αν διαθέτει θετικό τεστ PCR, που να αποδεικνύει προγενέστερη μόλυνση. Τεστ αντισωμάτων δεν θα γίνονται δεκτά, σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν.

Στη συμφωνία δεν αποσαφηνίζεται για πόσο καιρό ένα αρνητικό τεστ PCR είναι έγκυρο για να ταξιδέψουμε.

O κανονισμός για τα πιστοποιητικά, πάντως, θα ισχύει για 12 μήνες.

Διαβάστε ακόμη:

Κουρέματα ενοικίων: Αποζημιώσεις «δυο ταχυτήτων» στους ιδιοκτήτες ακινήτων

Οι ταυτότητες του μισού δισ. ευρώ, η σκληρή δικαστική διαμάχη του Γερμανού και το sweet party του Φέσσα 

Cantreva: «Ηλιακή καταιγίδα» με έργα 2,5 GW

 

 

Exit mobile version