Αυξάνει την πίεση η Ελλάδα προς την κυβέρνηση της Τρίπολης που υπέγραψε τη συμφωνία με την Τουρκία για τα θαλάσσια σύνορα καθώς όπως έγινε γνωστό το πρωί της Παρασκευής στην Αθήνα θα βρεθεί την επόμενη Πέμπτη ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κώστας Τασούλας.
Την ίδια στιγμή ξεκίνησαν οι διαδικασίες απέλασης του Λίβυου πρεσβευτή στην Αθήνα ο οποίος ανακηρύχθηκε persona non grata καθώς δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα της κυβέρνησης να παραδώσει το κείμενο της συμφωνίας που έφτασε τελικά στο ΥΠΕΞ μέσω άλλης διαρροής.
Όπως είπε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Νίκος Δένδιας «με λύπη μου σας ανακοινώνω ότι σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης κλήθηκε στο ΥΠΕΞ και του ανακοινώθηκε η απέλασή του.
Του δόθηκε προθεσμία 72 ωρών να εγκαταλείψει την Ελλάδα».
Σύμφωνα με τον υπ. Εξωτερικών η απόφαση αυτή είναι «συνέπεια του ότι η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει» ενώ διευκρίνισε ότι «η απόφαση δεν σημαίνει διακοπή των διπλωματικών σχέσεών μας με τη Λιβύη».
Σημειώνεται ότι η συμφωνία δεν κατατέθηκε στη Βουλή της Λιβύης καθώς το σώμα διαφωνεί με το περιεχόμενό της ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει προσκαλέσει στην Ελλάδα και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης.
Τόσο αυτός όσο και ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης έχουν απορρίψει το επίμαχο μνημόνιο, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της ασφάλειας αλλά και της κυριαρχίας της Λιβύης. Πρόσκεινται, εξάλλου, στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος επιδιώκει την ανατροπή της κυβέρνησης του συμμάχου της Άγκυρας Φαγέζ αλ Σαράτζ.
Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ μιλώντας σε ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου καταδίκασε το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη. «Το μνημόνιο με την Λιβύη δημιούργησε εντάσεις την περιοχή. Δεν βοηθάει και είναι προκλητικό. Αυτές οι ενέργειες είναι αντίθετες προς το πνεύμα της συνεργασίας και σταθερότητας που οι ΗΠΑ θέλουν για την περιοχή» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η χώρα του έχει ξεκάθαρα δηλώσει πως βλέπει την Ελλάδα ως ένα παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και μέρος της λύσης.
Πηγή: protothema.gr