Εντονες αντιπαραθέσεις και αντιδράσεις πυροδοτεί στον ιατρικό κόσμο η επικείμενη κατάθεση νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας στη Βουλή, το οποίο ενσωματώνει ριζικές αλλαγές στο πλαίσιο απασχόλησης των γιατρών.
Στο επίκεντρο βρίσκεται το άρθρο 10 που εισάγει την άρση της αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ, δίνοντας τη δυνατότητα στους γιατρούς των νοσοκομείων να ασκούν και ιδιωτικό έργο. Οπως προκύπτει από τις τελευταίες πληροφορίες, το συγκεκριμένο άρθρο βρίσκεται πλέον και στο κυβερνητικό μικροσκόπιο, με πηγές να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποιήσεων και αλλαγών, σε μια προσπάθεια να καμφθεί το κύμα των αντιδράσεων και να επιτευχθεί σύγκλιση για το μείζον ζήτημα της υγείας με τους επιστήμονες που την υπηρετούν. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας άκουσε και κατέγραψε, σε πρόσφατη συνάντηση, τις επιφυλάξεις και τις ενστάσεις του Κλάδου Υγείας της Ν.Δ., όπως φυσικά και όλες τις απόψεις που διατυπώθηκαν κατά τη δημόσια διαβούλευση.
Το νομοσχέδιο για τη «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας», που φέρει την υπογραφή της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, ανοίγει εργασιακούς και επιστημονικούς διαύλους -κατ’ άλλους αδιέξοδους, κατ’ άλλους αναγκαίους- ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο σύστημα υγείας.
Ειδικότερα, δίνει τη δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν και ιδιωτικό έργο εκτός νοσοκομείου, κατά την πεπατημένη των πανεπιστημιακών και στρατιωτικών συναδέλφων τους, καθώς και σε ιδιώτες γιατρούς να παρέχουν έργο εντός του ΕΣΥ. Ωστόσο, οι γιατροί, ιδιώτες και του ΕΣΥ, εμφανίζονται, διά των εκπροσώπων τους, αρνητικοί και απορρίπτουν τις αλλαγές που προωθούνται, γιατί θεωρούν αφενός ότι πλήττονται οι ίδιοι και μετατρέπονται σε γιατρούς διαφορετικών ταχυτήτων, αφετέρου ότι πλήττουν τελικά το σύστημα υγείας και τους ασθενείς.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr