Του Γιάννη Μακρυγιάννη
Να διαχειριστεί τον πολιτικό, με πιθανή ανάληψη διεθνών πρωτοβουλιών και να κάνει υπομονή έως τα μέσα Ιουνίου, καλείται η κυβέρνηση, μετά την άδοξη έκβαση του χθεσινοβραδινού Eurogroup.
Η κυβέρνηση περίμενε κάτι περισσότερο από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση σχετικά με το ελληνικό χρέος, αλλά είδε ότι δεν έλαβε ούτε καν την οριστική έγκριση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Είναι νωρίς να μιλά κανείς για ανώμαλη προσγείωση, ωστόσο κατέστη σαφές ότι οι υπερβολικές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί εσχάτως στην Αθήνα, ακόμη και επίτευξη συνολικής συμφωνίας χθες στις Βρυξέλλες, δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.
Η κυβέρνηση εκτιμούσε εδώ και μέρες ότι θα χρειαστούν ακόμη πολλές διαβουλεύσεις για την περίφημη αυτή συνολική συμφωνία και πως δεν θα ήταν έτοιμες οι προϋποθέσεις στο Εurogroup για την επίλυση του θέματος με το χρέος. Τις τελευταίες τρεις τέσσερις ημέρες όμως, παρασυρόμενη πιθανόν από το κλίμα ευαρέσκειας στις τάξεις των δανειστών και των εταίρων για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στην ελληνική Βουλή την περασμένη Πέμπτη, άρχισε να πιστεύει ότι η άλλη πλευρά θα έκανε πολύ γρήγορα βήματα προς μία συμφωνία και ίσως θα έδινε ένα σαφές περίγραμμα χθες βράδυ.
Η διάψευση των προσδοκιών και των εκτιμήσεων αυτών, αναγκάζει τώρα το Μέγαρο Μαξίμου να αναδιαμορφώσει την τακτική του και για κινηθεί προσεκτικά και μεθοδικά το αμέσως επόμενο διάστημα.
Στην κυβέρνηση εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τόσο η Άνγκελα Μέρκελ, όσο και ο Εμμανουέλ Μακρόν, με τους οποίους μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας τις προηγούμενες ημέρες, ζητώντας παρεμβάσεις τους για το ελληνικό ζήτημα, θα κινηθούν δραστικά και αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση μίας βιώσιμης και δίκαιης λύσης.
Είναι δε πιθανόν το αμέσως επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός να επιδιώξει με κάθε ευκαιρία και νέες επαφές με τους ευρωπαίους ηγέτες, ώστε να ξεπεραστούν οι όποιες διαφωνίες και να υπάρξει μία συμφωνία, που να αφήνει ικανοποιημένες και τις τρεις πλευρές: Ευρωπαίους (κυρίως Βερολίνο), Ελλάδα και ΔΝΤ.
Οι νέες εκτιμήσεις που διατυπώνονται τώρα είναι ότι η περίφημη αυτή συμφωνία θα είναι έτοιμη περί τα μέσα Ιουνίου και θα επιτευχθεί σε έκτακτη συνεδρίαση του εurogroup.
«Τις επόμενες 3 εβδομάδες θα εργαστούμε ώστε να υπάρξει συμφωνία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την ολοκλήρωση του Εurogroup.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση καλείται να διαμορφώσει μία γραμμή άμυνας για όσο διαρκούν αυτές οι συζητήσεις, έναντι της κριτικής που δέχεται στο εσωτερικό, αλλά και της κοινωνικής δυσφορίας που αρχίζει να εκδηλώνεται. Κι αυτό γιατί προώθησε το πολυνομοσχέδιο για ψήφιση στη Βουλή με το επιχείρημα ότι αποτελεί όρος για τη συμφωνία για το χρέος, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνεται. Τουλάχιστον όχι ακόμα, με δεδομένο ότι όπως διαφαίνεται η κυβέρνηση δεν είχε λάβει καμία εξασφάλιση ότι με την υιοθέτηση των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων για μετά το 2018 θα κέρδιζε την πολυπόθητη ελάφρυνση του χρέους.