Με το βλέμμα στραμμένο στη Bόρεια Ελλάδα βρίσκονται οι επιστήμονες και οι υγειονομικές αρχές καθώς η σαφής αυξητική τάση της επιδημίας, τους προβληματίζει και τους φοβίζει. Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης σε συνδυασμό με το πρώιμο χειμερινό σκηνικό του βόρειου τμήματος της χώρας αποτυπώνεται ήδη στον αριθμό των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού και προμηνύει αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Ήδη επτά Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) βρίσκονται σε κλοιό περιοριστικών μέτρων σε μία προσπάθεια να ελεγχθεί η επιδημία. Μετά την Πιερία, την Ημαθία, την Πέλλα και την Καβάλα, υπό καθεστώς lockdown τέθηκαν και οι ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας.
Το δεύτερο επιδημικό κύμα που ξεκίνησε πέρυσι τον Οκτώβριο από τη Θεσσαλονίκη και εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα δοκιμάζοντας πολλαπλώς το σύστημα υγείας έχει καταχωριστεί ως παράδειγμα διαχείρισης προς αποφυγή. Είναι ενδεικτικό ότι στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε προχθές η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας «χτυπώντας καμπανάκι κινδύνου», όπως είπε χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή ενημέρωση η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα.
«Τα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα ανεβαίνουν. Έτσι ξεκινήσαμε και πέρσι και θέλουμε πάση θυσία να αποφύγουμε εφέτος τα πολλά κρούσματα, την πολλή ταλαιπωρία των ασθενών και φυσικά τους θανάτους και όλα αυτά που έγιναν πέρσι» υπογράμμισε η κυρία Γκάγκα. Το πλεονέκτημα του εμβολιασμού σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη χώρα στη βόρεια Ελλάδα δεν αξιοποιείται. Διότι, όπως παρατήρησε η αναπληρώτρια υπουργός ναι μεν τα τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα με τον εμβολιασμό, εφέτος για τη διαχείριση της επιδημίας, ωστόσο τα στοιχεία για τους ασθενείς με λοίμωξη covid-19 στα νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, δείχνουν ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα πρόκειται για άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί αποτελώντας εύκολο στόχο για τον κορωνοϊό.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr